Yüksekova'da Engerek Yilani Görüntülendi

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde ölümcül zehriyle bilinen engerek yilani görüntülendi.

Yüksekova'da Engerek Yilani Görüntülendi
Ilçe merkezine 45 kilometre uzakliktaki Iran sinirinda bulunan Esendere beldesinde doga yürüyüsü yapan Yüksekova Ekolojik Platformu Dagcilik ve Spor Dernegi (YEKDASDER) üyeleri tarafindan engerek yilani görüntülendi. Yüksekova Ekolojik Platformu Dagcilik ve Spor Dernegi (YEKDASDER) Baskan yardimcisi Hakan Zanyar Aykut, ’’her hafta yaptigimiz etkinlik neticesinde Hakkari bölgesi ilçeleri tanitmaya çaliyoruz. Bu haftada Esendere bölgesinde 20 kisilik ekiple birlikte doga yürüyüsü gerçeklestirdik. Doga yürüyüsü sirasinda büyüklügü ile dikkatimizi çeken bu yilani gördügümüzde çok sasirdik, bölgede nadir gören bir yilan türüdür. Çogu zaman dagcilik faaliyetlerimizde yilan gördügümüz oluyor ama böyle büyük yilan görmedik. Yaptigimiz arastirmalar sonucunda Hakkari bölgesinde kayit altina alinan 22 yilan türünden biri olan ve ismi Agri engeregi olarak bilinen Hakkari Sisen engeregi saldirganligi ile bilinir. Bu tür Hakkari de üç bölgede bulunuyor. Bu bölgeler Çevre köy, Esendere ve Daglica bölgesi. Bu türün oldukça zehirli ve isirdigi zaman ölüme bile sebebiyet verdigini ögrendik’’ dedi.

Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Ali Satar ise görülen türün Agri engeregi (Montivipera raddei) olarak bilinen zehirli türlerden biri oldugunu söyledi.

Bu türün Dogu Anadolu Bölgesinin Agri, Igdir, Kars, Van ve Hakkari illerinin çevresinde bulunan yüksek daglarin kayalik kisimlarinda yayilis gösterdigi ifade eden Ali Satar, bu türün vücut uzunlugunun da ortalama 100 santimetre araliginda oldugunu kaydetti.

Satar, “Bu tür habitat olarak genellikle taslik bölgeler, kayaliklar, vadi yamaçlari, taslik yamaçlar, açik yamaçlarda bulunur. Geceleri aktiftirler ve alacakaranlikta avlanirlar. Beslenme aliskanligi, genelde avlayabildigi küçük kemiriciler, kertenkele türleri, kus ve yumurtalari, küçük memeliler gibi canlilardir. Bu tür, gözden uzak ve gizli yasamayi tercih eden bir tür oldugundan, karsilasilmasi çok zor türlerdendir. Insandan uzak durmayi tercih eden, gözden uzak yasayan türlerden olmasinin yaninda, insanla karsilasmasi aninda sikistirilmadigi sürece derhal uzaklasmayi tercih eden bir türdür. Hareketleri gayet yavas olan bu türün üstüne gidilmedigi, sikistirilmadigi ve uzaklasabilmesi için gerekli açiklik birakildigi sürece insandan uzaklasmayi tercih edecegi söyleniyor. Fakat köseye sikistirilir ve uzaklasmasi için yeterli alan birakilmazsa, yüksek sesli tislamalarla birlikte hizli isirma saldirisi gösterileri ile karsisindakine gözdagi vermeye çalisabilir. Daha da israrla üzerine gidilirse ve kendisini ciddi tehlike altinda hissederse, tek savunma silahi olan zehir bezlerine bagli disleri ile isirabilecegi biliniyor. Zehri ise bilim dünyasi tarafindan insan hayati için risk olusturabilecek düzeyde etkili olarak kabul edilir ve dikkat edilmesi gereken yilan türlerinden birisi olarak literatüre alinmistir” diye konustu.

Kaynak: İHA