Yanlis Tüketilen Tarçin, Insan Sagligini Bozuyor

Diyetisyen Süheyla Subasi Uçar, saglikli yasam için yanlis tüketilen tarçin cinsinin insan sagligini bozdugunu belirterek dogru tarçin cinsinin Çin tarçini oldugunu söyledi.

Yanlis Tüketilen Tarçin, Insan Sagligini Bozuyor
Ülkemizde özellikle kis aylarinda grip ve nezle gibi hastaliklara karsi kullanimi sikça artan tarçin, zayiflamak için diyetlerde de öneriliyor. Halk arasinda çubuk tarçin olarak bilinen Vietnam tarçini, Çin tarçini ve Seylan olarak 3 ayri çesitte satilan tarçin yanlis kullanimda tehlike saçiyor. Tarçin deyince akla halk arasinda çubuk tarçin olarak bilinen Vietnam tarçini geliyor. Insanlarin dogru bildikleri yanlislar arasinda yer alan bu tarçin cinsi, insan sagligini olumsuz etkiliyor. Içerisinde kan dengeleyici maddelerin az olmasindan ve kan sulandirici özelliginden dolayi uzmanlar tarafindan önerilmiyor.

"Tibbi tarçini öneriyoruz"

Diyetisyen Uçar, daha çok Çin tarçininin kullanilmasini önererek, “Özellikle kilo problemi yasayan kisiler ciddi anlamda tatli krizi ya da karbonhidrata yönelimleri olabiliyor. Bize gelen danisanlar tatli krizlerinden dolayi kilo problemi yasadiklarini söylüyorlar. Bizler de onlara saglikli beslenmeyi ögretmenin yaninda bazi besinlerden yaralaniyoruz ve bunlardan birisi de tarçin. Ben topluma baktigimda, insanlar dogru bildikleri ama yanlis yaptiklari bir durum var tarçinla alakali. Insanlar yanlis tarçin çesidini kullaniyorlar. Normalde üç cins tarçin vardir; birincisi Seylan tarçini, gida sanayinde kullanilir ve kokusu güzeldir. Bir diger tarçin cinsi ise halk arasinda çubuk tarçin olarak bilinen Vietnam tarçini, bu tarçini suya kat dedigimiz cins. Ama maalesef Vietnam tarçininda kan sekerini dengeleyici azdir ve kani fazla sulandirma etkisinden dolayi kumarin miktari fazladir. Bir diger ve sizlere önerdigimiz tarçin ise Çin tarçini yani tibbi tarçin. Bu tarçin da kokusu yönüyle diger tarçinlara benzese de içerik olarak tercih edilmesini istedigimiz tarçin grubu. Özellikle bazi danisanlarimiz çubuk tarçin kullanmak istiyor ama o çubuk tarçinin insan sagligina zarari var. Günlük bir çubuk tarçin kullandiginizda kani fazla sulandirabilir, bu da sebepsiz kanamalara neden olabilir. Normalde günlük kumarin miktarina göre belirlendiginde bir çubuk tarçinin üçte birini tüketemezsiniz. Bunu yerine günlük bir tatli kasigi olarak Çin tarçinini yani tibbi tarçini öneriyoruz. Özellikle tibbi çay firmalarinin da tercih ettigi, doktor ve diyetisyenlerin önerdigi tarçin gurubu tibbi tarçindir” dedi.



“Kan sekeri dengeleyici özellige sahip oldugu için tavsiye ediyoruz”

Diyetisyen Süheyla Subasi Uçar, Çin tarçininin kan dengeleyici özellige sahip oldugu için önerildiginden bahsederek, “Özellikle tibbi tarçini diyetlerde kullanmamizin sebebi insülin direnci olan kisilerde, nöbet hastasi olan kisilerde ve karbonhidrat tüketiminden dolayi kan sekerinde sorun olan kisilerde kan sekeri dengeleyici özellige sahip oldugu için tavsiye ediyoruz. Ayni zamanda bitki çaylarini lezzetlendirmede kullanabiliriz” diye konustu.



“Tatli krizlerini önler ve agziniza gereksiz besinler almanizi önlersiniz”

Diyetisyen Uçar, tarçinin tatli krizini önlediginden bahsederek, “Tarçini danisanlarimiza, yatmadan önce bir bardak sicak su içerisine 3 karanfil, bir çay kasigi Çin tarçini, bir dilim zencefil, bir dilim limon katarak bekletmesini istiyoruz. Bu karisimi da sabah uyandiginda ister ilitarak isterse soguk bir sekilde içmesini öneriyoruz. Güne böyle bir tarifle baslamak uyurken azimizin içerisinde olusan mikrobiyal dengenin düzenlenmesine yardimci olurken hem de güne kan sekerinizi dengeleyerek baslamamiza yardimci oluyor. Ya da bitki çaylarinizda kullanabilirsiniz. Bu tarçinin da kullanim siniri var, günlük bir çay kasigi sabah, bir çay kasigini da gün içerisinde çaylariniza kullanirsaniz tercih edebilirsiniz. Ben karanfil gibi agzima almayi da çok seviyorum, tarçinin o sekerli aromasini gerçekten hissediyorsunuz. Böylelikle tatli krizlerini önler ve aziniza gereksiz besinler almanizi önlersiniz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA