Kanuni Sultan Süleyman'in Insa Ettirdigi Cami 5 Asirdir Ayakta

Çankiri’da Kanuni Sultan Süleyman tarafindan insa edilen Sultan Süleyman Cami, yüzyillara ragmen ayakta kalarak kentteki en önemli ibadet yeri olmayi sürdürüyor.

Kanuni Sultan Süleyman'in Insa Ettirdigi Cami 5 Asirdir Ayakta
Çankiri’da, Kanuni Sultan Süleyman tarafindan Mimar Sinan’in ögrencisi Sadik Kalfa’ya insa ettirilen Sultan Süleyman Camii, 465 yildir ayakta kalarak önemli bir ibadethane olma özelligini sürdürüyor. 1522 yilinda yapimina baslanan ve 36 yilda tamamlanan tarihi cami, yaklasik 5 asirdir bölgedeki en önemli ibadethaneler arasinda olma özelligini tasiyor. Tarihiyle de yogun ilgi gören cami, son olarak 1992 ve 2015 yillarinda uygun bir sekilde restore edildi. Kare planli olan cami üzerinde ortada bir büyük tam kubbe ve bu kubbenin dört tarafinda birer yarim kubbe bulunuyor. Minberi tastan yapilan caminin kapi söveleri mermer, içleri ise oluklu konsol halinde çikarilmis olmasi dikkat çekiyor.

Tarihi cami ile ilgili bilgi veren Müezzin Kayyim Veysel Ölmez, "Camimiz 1522 yilinda Kanuni Sultan Süleyman Han Hazretleri’nin Bagdat seferine giderken Çankiri’dan geçtigi sirada o zamanki yerel halk, ’Sultanim buradaki var olan camimiz artik ihtiyaçlari karsilayamayacak durumda. Istegimiz üzere burada bir cami yaparsaniz halk olarak bizi ihya etmis olursunuz’ diyor. Istegi üzerine Kanuni Sultan Süleyman Han Hazretleri emir verir. 1522 yilinda Mimar Sinan’in kalfasi Sadik Usta tarafindan yaklasik olarak 37 yilda insa edilir. 1558 yilinda caminin insaati bitiyor ve ayni yil içerisinde de ibadete açiliyor. Yaklasik olarak 465 yildir biz Müslümanlara ibadet etme hususunda önemli bir yere sahiptir. Daha önceden Selçuklulardan kalma eski bir mabedin, eski bir caminin yikilmasi üzere yerine yenisinin yapilmasi talimatini bizzat Kanuni Sultan Süleyman vermistir. Camimizin tarihi sebebiyle akin akin cemaat gelmektedir. Farkli illerden, farkli kültürlerden, farkli medeniyete sahip insanlar, gelip camimizi ziyaret etmektedirler" dedi.

Kaynak: İHA