12 Bin Yillik Siyeze Genç Çiftçi Dokunusu Açiklamasi Ürettigi Ürünler Büyük Ilgi Görüyor

Kastamonu’nun Ihsangazi ilçesinde üniversiteden mezun olduktan sonra köyüne giderek dedelerinden kalan meslegi devralan genç çifti, 12 bin tarihe geçmis siyez bugdayi yetistiriyor.

12 Bin Yillik Siyeze Genç Çiftçi Dokunusu Açiklamasi Ürettigi Ürünler Büyük Ilgi Görüyor
Üniversiteden mezun olduktan sonra memleketi Kastamonu’nun Ihsangazi ilçesine dönerek çiftçilik yapmaya karar veren Yasin Cigerci, geçmisi 10 bin yil öncesine dayanan ve "Hitit bugdayi" olarak anilan cografi isaretli siyez bugdayinin üretimini yapmaya basladi.

Ata tohumu siyezi köydeki tarlalara eken Yasin Cigerci, hasat zamani siyezi geleneksel usullerle tas degirmende isleyerek Türkiye’nin dört bir tarafina göndermeye basladi.

Cigerci’nin ürettigi ürünler Türkiye’nin dört bir yaninda yogun ilgi görüyor.

“Atamin bana birakmis oldugu degeri biliyorum, mirasa sahip çikiyorum”

Üniversite egitiminin ardindan tarima ilgi duymaya basladigini ifade eden Cigerci, “12 bin yildan beri genetigi degismeyen ata tohumu siyez bugdayini üretiyorum. Üniversiteyi bitirdikten sonra tarima merak sardim ve ilgilenmeye basladim. Atamin bana birakmis oldugu mirasa sahip çikmaya karar verdim. Arastirarak tarim yapmayi seviyorum, atalik tohumlarimiza sahip çikmaliyiz, degerini bilmeliyiz. Atalik tohumlari arastiriyorum ve buluyorum, ondan sonra sahip çikarak deger veriyorum. Topragi islemeyi seviyorum, bu isi yapmak için bu ise asik olmaniz gerekir. Gelistigini görmek insani mutlu ediyor. Çünkü vermis oldugunuz emegi almaya baslarsiniz, ektiginiz tarlayi gelistigini görmek çok önemli. Toprak ilgi ister ve sizin ilginizi anlamak ister. Ekim yaparken ilaç ya da gübre vermiyoruz. En dogal sekilde ekimini yapiyoruz. Siyez bugdayini incelemek için tarlamizda arastirma yapiyorum, gözlemleme yapiyorum, büyüyebilmesi çok farkli. Çünkü kendini yagmur suyuyla ve kar suyuyla kendini besleyebiliyor. Ek olarak su vermiyoruz. Her bugdayin kendine göre gelisimi var. Siyez bugdayi kendine göre de büyüme gösteriyor. Yesillendigini görmek topragi sevdigini gösteriyor. Bundan sonraki aylarda boy vermeye baslayarak büyüyecek. Hasadini yaptiktan sonra kendi tas degirmenimizde isleyecegiz. Bizim için çok iyi bir ürün, üretiyorum üretmeyi seviyorum ve herkes üretebilmeli. Ben genç çiftçi olarak ektigim ürünün karsiligini alabiliyorum. Çünkü topragin degerini biliyorum ve atamin bana birakmis oldugu degeri biliyorum, mirasa sahip çikiyorum” dedi.

Kaynak: İHA