'Kus Oteli' Hersek Lagünü'nde Tür Sayisi Sah Kartaliyla 253'E Çikti

Göçmen ve su kuslarinin ugrak noktasi olan ve “Kus Oteli” olarak da adlandirilan Hersek Lagünü’nde son olarak gözlemlenen sah kartaliyla kus türü sayisi 253’e çikti.

'Kus Oteli' Hersek Lagünü'nde Tür Sayisi Sah Kartaliyla 253'E Çikti
Cumhurbaskanligi karariyla mutlak korunmasi gereken sulak alan ilan edilen Hersek Lagünü’nde her geçen gün tür ve kus sayisinda artis yasaniyor. Yalova’nin Altinova ilçesinde bulunan lagünde son olarak gözlemlenen sah kartaliyla kus tür sayisi 253’e ulasti. Altinova Belediye Baskani Metin Oral, lagünün ilçenin medariiftihari oldugunu söyledi.

Doga cenneti Hersek Lagünü’nün bir “Kus Oteli” oldugunu anlatan Baskan Oral, “Buraya göçmen kuslarimiz geliyorlar, konakliyorlar, yiyorlar, içiyorlar, ondan sonra yollarina devam ediyorlar. Kimisi kisa, kimisi de uzun süreli konaklama yapiyorlar. Bir ücret ödemeden tatillerini, dinlenmelerini geçirip buradan yola devam ediyorlar. Dolayisiyla biz buraya ’Kus Oteli’ ismini taktik. buradaki hizmetten memnunlar herhalde kus tür sayimiz her geçen gün artiyor. Su anda 253 en son sayi. Her yilda 2-3 tane tür sayisi artiyor. Burada bize destek veren kus gözlemcilerine, Fatih Bey’e tesekkür ediyoruz. DKMP ve Orman Genel Müdürlügümüz, Bakanligimiz buradaki dogal ortami devam ettirmeye çalisiyoruz” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a lagünün özel koruma altina alinmasindan dolayi tesekkür eden Oral, “Burasi artik ciddi bir sekilde koruma altinda ve kuslarimizin rahatlikla gelip konaklayabilecegi, dinlenebilecegi bir alan haline geldi. Onlarin konforu için elimizden ne geliyorsa bunu da yapmaya çalisiyoruz” diye konustu.

Altinova Belediyesi Kus Gözlemcisi Fatih Bülbül ise son yapilan kus gözlemleriyle ilgili söyle konusu:

“Burada kus sayimiz hem toplamda artiyor hem tür olarak artiyor. 250 tür yaklasik vardi. Bu sayi yaklasik 4-5 aydir ayni rakamdaydi. Göç mevsimi basladiginda, yaz kus türleri gelmeye basladiginda burada alaca sinekkapani gördük. Hatta arkadaslar kayit altina aldilar. Bir de ilk gün yine arkadaslarin buldugu, bizim de takip ettigimiz kuslardan pasifik incirkusu tespit edildi. Türkiye’de nadir görülen bir tür. Bu da 252 yapti. Geçen hafta da 253. türümüz sah kartalini gördük. Sah kartali önemli bir yirtici. Çünkü nesli tükenmekte olan bir kus. Sah kartalina imparator kartal da deniliyor. Bunun sebebi de omuzundaki beyaz beneklerden dolayi pelerine benziyor durusu. Ondan dolayi imparator kartal da deniliyor ülkemizde.”
Kaynak: İHA