Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Çiplak Elle Keneye Dokunmayin'

Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi Fen Edebiyat fakültesi Biyoloji bölümü Doç. Dr. Adem Keskin, hekim bilgisi olmayanlarin da keneyi cimbizla, bez parçasiyla veya posetle vücuttan uzaklastirmasi gerektigini söyledi.

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Çiplak Elle Keneye Dokunmayin'
Kene popülasyonu ve keneler hakkinda açiklamalarda bulunan Doç. Dr. Adem Keskin, "Hekimden destek almak saglik kurulusuna ugramak son derece önemli ancak bazi durumlarda saglik kuruluslari çok yakin olmaya bilir. Bir kaç saatlik uzaklikta olabilir, bu tür durumlarda mümkün oldukça hizli sekilde keneyi vücudumuzdan uzaklastirmamiz gerekiyor. Ne kadar çok kene vücudumuz da kalirsa hastalik ajanini vücudumuza alma ihtimalimiz o kadar artacak. Hekim bilgisi olmayanlar da keneyi cimbizla, bez parçasiyla veya posetle vücuttan uzaklastirmasi gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çiplak el ile keneye dokunmamak" ifadelerini kullandi.

"Hayvanlar meraya çiktiginda kene popülasyonunda artis bekleriz"

Doç. Dr. Adem Keskin, kene popülasyonunun artisinda veya azalmasinda çiftlik hayvanlarinin etkili oldugunu belirterek, "Her yil genellikle keneler Mart ayi sonu Nisan ayinin baslangicinda havalarin isinmasiyla birlikte aktif olmaya basliyorlar. Eger kisi aç ve ergin halde geçirmisse hemen konak aramaya basliyor. Bir kismi kisi yumurta halinde geçiriyor, bunlarda küçük canlilardan kan emmek üzere yumurtadan çikiyorlar. Bu yil ki kene popülasyonu, ülkemizde genellikle kirim Kongo odakli oldugu için dogrudan bir sey söylememiz mümkün degildir. Arazide bu durumu gözlemlememiz gerekiyor. Özellikle çiftlik hayvanlari üzerinden keneleri gözlemlememiz gerekiyor. Eger kisi konakli alanlarda geçirmislerse, kisin etkili bir mücadele yapilmamissa hayvanlar meraya çiktiginda kene popülasyonunda artis bekleriz. Bu yil ki kene popülasyonu hakkinda bir sey söylememiz mümkün degildir. Arazide bu durumu gözlemlememiz gerekiyor. Özellikle çiftlik hayvanlari üzerinden keneleri gözlemlememiz gerekiyor. Eger kisi konakli alanlarda geçirmislerse, kisin etkili bir mücadele yapilmamissa hayvanlar meraya çiktiginda kene popülasyonunda artis bekleriz. Ciddi bir ilaçlama yapilmazsa kene popülasyonunda artis gözlenebilir“ dedi.



"Kulak arkasi, kulak içi ve gözün beyaz kismi gibi noktalar da kene yapismasi olabiliyor"

Dr. Keskin, risk gruplarini özellikle araziye çikan insanlar olusturdugunu belirterek, "Tarim çalisanlari, çiftçiler, çobanlar piknik için ormanlik alanlari tercih edenler ve mezbahane çalisanlari risk grubunu olusturuyor. Kirim Kongo Kanamali Atesini tedavi eden doktor ve hemsireler de yüksek seviyede risk grubunda bulunuyorlar. Keneden korunabilmek için eger zorunda degilsek kenelerin bulundugu alana gitmemeliyiz. Eger bu alanlara gitmek zorundaysak, pantolonun paçalari mutlaka çorabin içine sokulmalidir. Bunun bize avantaji su olacak vücuttan yukari çikan keneyi fark etme ihtimalimiz artacaktir. Açik renkli kiyafetler giyelim, keneleri fark etmemiz bu sayede daha kolay olacaktir. Kene kovucu sprey ve ilaçlar kullanabiliriz. Arazide uzun süre vakit geçireceksek vücudumuzda kene kontrolü yapmaliyiz. Keneler eriskin insanlarda daha çok bacaklardan tutunuyor. Diger yandan kollara, genital bölgeye ve koltuk altlarina kene tutuna biliyor. Bunlarin disinda ekstrem bölgelerde bulunabiliyor, kulak arkasi, kulak içi ve gözün beyaz kismi gibi noktalar da olabiliyor" dedi.



"Dikkat edilmesi gereken nokta çiplak el ile keneye dokunmamak"

Keskin, "Kene vücudumuza geldiginde mümkün olan en kisa sürede keneyi vücudumuzdan uzaklastiracagiz. Hekimden destek almak saglik kurulusuna ugramak son derece önemli ancak bazi durumlarda saglik kuruluslari çok yakin olmaya bilir. Bir kaç saatlik uzaklikta olabilir, bu tür durumlarda mümkün oldukça hizli sekilde keneyi vücudumuzdan uzaklastirmamiz gerekiyor. Ne kadar çok kene vücudumuz da kalirsa hastalik ajanini vücudumuza alma ihtimalimiz o kadar artacak. Hekim bilgisi olmayanlar da keneyi cimbizla, bez parçasiyla veya posetle vücuttan uzaklastirmasi gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çiplak el ile keneye dokunmamak. Kene konaginin üzerinden çikarildiginda bir sivi salgilar, bu sivi içerisinde de virüs olabilir. Kene vücudumuza yapismissa sürekli oynamamiz gerekiyor. Insanlardan aldigimiz kenelerde sunu da görüyoruz kene yakilmis oluyor bunun yapilmamasi gerekiyor. Çok degisik bir yöntem olarak kene üzerine yap dökenler görmüstüm. Kene yeni yapismis ise kolayca vücuttan çikacaktir. Kene kartlari ve kasiklari bulunuyor bunlari da temin edebiliriz" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA