Depremin Önce Romanini Yazdi Sonra Kendi Yasadi

Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen Malatyali oyuncu yazar Furkan Karaderi, 2020 yilinda meydana gelen Elazig depreminde yasadiklarini kaleme alarak yazdigi “Yerle Yeksan” kitabindan 3 yil sonra yazdiklarini yasadigini belirterek, “Bir deprem yazariyken depremzede oldum. Bu kez yasanmis bir günü yazacagim ve Yerle Yeksan’i yasayan bir depremzede olarak kaleme alacagim” dedi.

Depremin Önce Romanini Yazdi Sonra Kendi Yasadi
Kahramanmaras merkezli depremlerde etkilenen illerden olan Malatya’da depreme yakalanan oyuncu yazar Furkan Karaderi, 2020 yilinda Elazig’da meydana gelen depremden etkilenerek kaleme aldigi ‘Yerler Yeksan’ kitabini 2021 Subat ayinda okuyucusuyla bulusturduktan 2 yil sonra kaleme aldigi anlari yasadigini söyledi.



Kitabi okuyucuyla bulusturduktan 2 yil sonra depremzede olduguna ifade eden Karaderi, “3 yil önce Elazig depreminde meydana geldiginde enkazda arama kurtarma anlarina sahit oldum ve etkisinde kaldim bir insaat mühendisi ve yazar olarak neler yapabilirim diye düsündüm ve bu konuyu anlatan bir kitap yazmaya karar verdim ve ‘Yerle Yeksan’ isimli kitabi yazmaya karar verdim. Ancak kitabi çikardiktan 2 sene sonra Malatya’da Subat ayinda bu kez kendim bir depremzede oldum. 13 katli binamizin 12’nci katinda boynuma düsen avizelerden kaynakli olarak da ilk depremde yaralandim” ifadelerini kullandi.

Depremi yasadiktan sonra arama kurtarma çalismalarina katildigina deginen Karaderi, “Ilk depremde hafif yaralandiktan sonrasinda karsi taraftaki binalarda yükselen toz dumanlarini gördüm. Deprem o kadar siddetliydi ki bir sekilde binadan çiktiktan sonra hemen arama kurtarmaya katildim. Hayatimiz boyunca unutamayacagim anlara sahitlik ettigimiz bir zamandi. Depremin ilk aninda sogukkanliliginizi korumak zorundasiniz çünkü enkazin altinda kurtarabildiginiz kadar insani kurtarmak zorundasiniz. Ama sonrasinda o süreç geçtikten sonra o soguk kanliliginizin yerini travma aliyor ve hayatiniz boyunca unutamayacaginiz bir travmanin içerisinde bir sekilde nefes almaya çalisiyoruz” diye konustu.



“Beni etkileyen süreçlerden bir tanesi de kendi yazdiklarimiz yasamis oldum”

Deprem yazariyken yazdiklarini yasayan depremzede olarak kitabini tekrar kaleme alacagina vurgu yapan Karaderi, “Beni en etkileyen süreçlerden bir tanesi de kendi yazdiklarimiz yasamis oldum. Bir deprem yazariyken depremzede oldum. Aslinda kitabi yazarken sunu planliyordum, insanlar desin ki sagken o anlari yasamis, görmüs ve bunlari yazmis gibi bizi hissettirsin niyetiyle yazmistim. Ancak 2 sene sonrasinda bunlari bizzat yasayacagimiz hiçbir sekilde tahmin etmezdim. Bu sefer gelmemis bir gün degil yasanmis bir günü yazacagim ve Yerle Yeksan’i artik yasayan bir depremzede o anlari yasayan biri olaraktan kaleme alacagim” diye konustu.

Kaynak: İHA