Tarihçi Yazar Prof. Dr. Ahmet Simsirgil;

Çorum’da 18 Mart Çanakkale Zaferi etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Bir milletin dirilisi Çanakkale” panelinde konusan Tarihçi Yazar Prof. Dr. Ahmet Simsirgil, "Beni nasil sag-sol diye bölerler, Türk-Kürt diye beni nasil ayirabilirler? Et ve tirnak gibiyiz. Çanakkale’yi anlatamadik ve bizi birbirimize düsürdüler" dedi.

Tarihçi Yazar Prof. Dr. Ahmet Simsirgil;
Çorum’da 18 Mart Çanakkale Zaferi etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Bir milletin dirilisi Çanakkale” panel, Çorum Belediye Baskan Yardimcisi Turhan Candan’in moderatörlügünde gerçeklestirildi.

Panele ünlü tarihçiler Prof. Dr. Ahmet Simsirgil, Ebubekir Sofuoglu katildi.

Çanakkale’nin unutulmamasi, varligimizin mihenk tasi ve derslerin çikarilmasi gereken bir zafer oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Simsirgil, Çanakkale’nin bu sekilde bilinmesi gerektigine dikkat çekti.

Son 20 yilda Çanakkale’yi anlamaya basladigimizi ve asla unutulmamasi gerektigini yineleyen Prof. Dr. Simsirgil, “Orada birlik suuru var. Orada tarih suuru var. Orada bu milletin dinî suuru var. Gözyasi var. Orada her üç evden bir sehidimiz var. Çanakkale destanini yazamadik. Yazilmadi. Orada destanlar var. Bize Çanakkale’yi unutturdular. Anzaklar gelmese, yabancilarin mezarlari olmasa Çanakkale’de gezecek alanda bulamazdik. Yabancilarin mezarligi olmasa deniz kenarini doldururlardi. Orada sadece Anadolu evladi oldugunuzu anlamiyorsunuz, bir imparatorluk ferdi oldugunuzu anliyorsunuz. Orada Bagdat var. Orada Balkanlar var. Orada Halep, Kerkük, Musul, Süleymaniye var. Beni nasil sag-sol diye bölerler, Türk-Kürt diye beni nasil ayirabilirler? Et ve tirnak gibiyiz. Çanakkale’yi anlatamadik ve bizi birbirimize düsürdüler. Burayi vatan kilanlari unutmayalim. Kimi anarsan o senin yanindadir. Deprem bölgesinde ’Allahuekber’ diyorlar. Birileri rahatsiz oluyor. Yaradan bizim yanimizda olacak. Peygamber efendimiz bizim yanimizda olacak. Biz oraya ezanimiz için gittik. Bayragimiz için gittik. Simdi bundan rahatsizlik duyanlar bu ülkede konusuyor. Bunlar kimin torunu. Ben anlamiyorum. Kim birakti gitti. Neden rahatsizlar. Felaketin yasandigi dönemde münazara edilen konuya bak” diye konustu.

Türk milletinin en yikildigi dönemde dirilisi yasadigini anlatan Simsirgil, “Yeniden dogariz. Küllerinden dogmak diyorlar ya, geriye dogru gittiginizde bizim kadar tarihi büyük, yüce, güçlü bir millet gösterilemez. Ne kadar tarihimizle övünsek gururlansak azdir. Ama bunu da iyi bilmek lazim. Tarihi bilmediginiz zaman tarih sizi çöp sepetine atiyor. Geçmisten ders alacak insan ders çikaracak. Onun içinde bize tarihi bilmememiz, tarihimizi kötü göstermek için, tarihimizi yanlis göstermek için özellikle 150 yildir müthis çalismalar yapildi. Hala yapiliyor. Hala bunlarla ugrasiyoruz. Bize ögretilen tarih, tarih degil. Böyle bir tarih yok. Sahaya inerek konusan insan çok çok az. Ötekiler konusuyor. Ötekiler rahat. Ilkokuldan beri kafalarini doldurmuslar. Abdülhamid Han’i ’Kizil Sultan’ diye okumusum. Vahdettin Han’i hain diye okumusum. ’Su padisahlar içki meclisinden kalkmazdi. Su padisahlar handan gelmezdi. Su padisah deliydi. Su padisah saraydan çikmazdi. Onlarin söyledigi böyle bir devlet 600 seneyi birakin 6 sene ayakta kalmazdi’ deniyor. Geriye dönüyorsunuz bambaska bir tarih çikiyor karsimiza. Ama onu görmüyor, göstermiyor, anlatmiyorlar. Millet böyle bir ecdada küfredecek ve biz onlara cevap veremeyecegiz. En kötüsü bu” seklinde konustu.

Türk milletinin üzerinde çok büyük oyunlar oynandigini vurgulayan Simsirgil, “Bu oyunlarin en önemli seyi tarih ve din ilmi üzerinde oynaniyor. Bizim tarihimizin son bin yilina bakarsak Islam tarihi. Avrupa’da Müslüman olmus deyince hiç kimse Müslüman olmus demiyor. Türk olmus diyor. Bu millet Islamiyet ile et ve tirnak oldu. Türkler hiçbir zaman irkçiligi kullanmadi. Biz sadece Türk’ü idare eden, sadece Türklere hitap eden bir millet degiliz. Cenabi hak bu millete Islam’in kilicini verdi ve dünyaya hükmet dedi.

Dünyaya Islam’i anlat dedi.

Osman Gazi neyse Abdülhamid Han oydu. Osman Gazi neyse Vahdettin Han oydu. Abdülhamid Han tahttan indirildiginde bir mason Seyhülislam oldu. Ben Osmanli devletinin yikilis tarihini 1906 derim. Elimizden gitti” ifadelerini kullandi.

“Biz kartal gibiydik, bu milleti 100 yil tavuk gibi yasattilar”

Tarihçi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoglu ise kartal gibi olan milleti 100 yil tavuk gibi yasattiklarini söyledi.

Dünya 4 çagdan olustugunu hatirlatan Prof. Dr. Ebubekir Sofuoglu, “Degerlendirmelere göre Yakin çag devam ediyor. Dört çagi onlar söylemese de degistiren biziz. Dünya tarihine, dünya tarihi boyunca damga vurduk. Onlarin söylemine göre Ilk Çag yazinin bulunmasiyla baslar. Bu söylemi kabul etmiyorum. Yazi Adem (Aleyhisselam) ile baslar. Bize putperest bir tarih ögrettiler. Roma’nin ikiye ayrilmasiyla biter. Roma neden ikiye ayrildi. Bütün tarihçiler bilir. Balamir liderliginde onlari Kavimler göçüne sebebiyet vermesiyle kim sen, biz. Ama tavuk dediler bize 100 yildir. Ortaçag’a girdik. Orta çagi nasil kapattik. Dogu Roma’nin yikilisiyla. Dogu Roma kendiliginden mi yikildi. Istanbul’un fethiyle. Dünya tarihinden bahsediyoruz. Ama tavuk gibi yasattilar bizi” diye konustu.

“Osmanli tarihinden bahsederken geçmise takilip kalma diyorlar” diyen Prof. Dr. Sofuoglu, “Bu oyunu hep yapiyorlar. Bu oyun degistirme taktigidir. Bu günden degistirme taktigidir.

Depremden bahsediyorsunuz. Tamam depremden bahsediyoruz ama yanginlar diyorlar. Yanginlar degil depremi konusuyoruz suanda. Niye gündemi degistiriyorsun. Sürekli gündemi degistiriyorlar. Osmanlidan bahsedecegiz. Lafi agzimiza tikiyorlar. Kim gibiler? Bizim gibiler. Bizde susuyoruz. Osmanliyi neden karaliyorsun çünkü art niyet var. Konusanlarda degil, aktaranlarda. Osmanli tarihini bizim elimizden çekip aldilar. Geçmise takilmayalim dediler bizde bu cümleye avlandik. Önce Osmanli’nin basarisini anlatalim. Akdeniz bizim gölümüzdü. 4’te 3’ü bizimdi. Bugün bizim karalarimizla çevrili Marmara bile bizim gölümüz degil. Dört tarafinda Türk topraklari var. Neden degil, çünkü Montrö ile sinirlama var. Karadeniz gölün, Kizildeniz gölün, Basra önemli bir kismiyla bizim, Akdeniz’in 4’ü senin. Osmanli akincilari Avrupa’yi bastan basa çignediler. Osmanli Türk tarihinin zirvesidir. Diger devletlerimizde süperdi bizim. Bunu nasil yok sayabiliyorsunuz. Bu ihanettir. Osmanliya muhtesem demezsen taraflisin. Osmanli düsmanisin. Çünkü bu zaferin bir daha örnegi olmadi. Osmanlidan niye övgüyle bahsedilmiyor çünkü kartaldi tavuk gibi yetisti. Osmanli 200 yilda yikildigi söyleniyor. Bu bir yalan. Osmanli son 6 yilda yikildi. Osmanli batiya ayak uyduramadi diyorlar buda yalan. Biz savas kaybedecek bir millet degiliz. Osmanli ihanetlerle gitti” ifadelerini kullandi.

Yeniden dirilmenin zamani geldiginin altini çizen Prof. Dr. Sofuoglu, “Daha öncede söyledim. 100 yil bizi tavuk gibi yasattilar biz kartal gibiydik. Hepimiz kartaliz. Baska milletleri asagilamak için söylemiyorum. Bati ileri biz geriyiz diyen varsin tavuk olsun. Biz kartaliz. Kartal gibi davranirsak ona göre yasariz. Fakat 100 yildir kötü bir dönem geçirdik. Yeniden dirilmenin zamani. ’Batililar güçlü bizi ezerler’ diyorlar. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak girdigimiz her dis savasta girdigimiz yerden çikmadik. Çikartmaya çalistilar çikaramadilar. Bizle savasamadilar. Savassalar zaten bitirirlerdi. Yaptiklari en kolay is bizi birbirimizle savastirmakti. Bunu yaptilar. Simdi yapamiyorlar. Kartaliz kartal oldugumuzu hiçbir zaman unutmayacagiz” dedi.

Paneli Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, Vali Yardimcisi Hakan Kubali, Gençlik ve Spor Il Müdürü Cemil Çaglar, AK Parti Çorum Il Baskani Av. Yusuf Ahlatci, Düvenci Belediye Baskani Necmettin Yalçin ve davetliler izledi. Program sonunda Baskan Asgin, panelistlere hediye takdim etti.
Kaynak: İHA