Dona Karsi Sulanan Elma Agaçlari Buzullari Aratmadi

Karaman’da dona karsi havadan ve yerden sulama yapilan bahçelerdeki elma agaçlarinin tamamen buz tutmasi adete buzullari hatirlatti.

Dona Karsi Sulanan Elma Agaçlari Buzullari Aratmadi
12 milyonun üzerindeki agaç sayisi ile Türkiye’de birinci durumda olan Karaman, yilda ürettigi 500 bin ton elma ile de ikinci sirada yer aliyor. Modern elma bahçelerine sahip olan Karaman’da üreticiler son 2 gündür hava sicakliginin sifirin altinda 5’lere kadar düsmesi üzerine bazi tedbirler aldi. Çogu üretici agaçlarin dondan etkilenmemesi için havadan ve yerden bahçelerini suladi. Sulama yapilan tüm bahçelerde ise agaçlarin tamamen buz tutarak sarkitlar olusturmasi ortaya ilginç görüntüler olusturdu. Sulandiktan sonra buz tutan elma agaçlari adeta buzullari hatirlatti.

“Korkutucu bir durum yok”

Buz tutan elma bahçelerinde incelemelerde bulunan Karaman Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Bayram, elmanin baskenti Karaman’da son 2 gündür ciddi soguklarin yasandigini söyledi.

Bayram, elmalarda pembe gonca dönemi olmadigi için herhangi bir soguk vurma olayinin olmadigini belirterek, “Dona karsida tedbir olarak üreticilerimiz bugünlerde hem bahçelerindeki pervaneleri hem de sulama sistemlerini çalistiriyor. Karaman’da yasanan bu görüntüler korkutsa da elmayla ilgili bir hasar söz konusu degildir. Sulama yapilan bahçeler de agaçlarin buz tutmasi adeta buzullari animsatmis. Ancak kayisi ve bademde yüzde 100’e yakin bir hasarin oldugunu görüyoruz. Bahçelerin sulanma amaci agaçlarin çiçek döneminde dondan etkilenmemesi için sertlesen havanin suyla yumusatilmasi için yapilan bir önlemdir. Yapilan bu önlemle agaçlar kendilerini korumaya almis oluyor" dedi.

Karaman bölgesinde Nisan ayinda don riski bulundugunu kaydeden Bayram, “Üreticilerimiz de bunun için her yil önlem aliyor. Bugün burada gördügümüz manzaraysa korkutucu gibi görünse de normal bir durumdur" diye konustu.

Bahçe sahibi Ramazan Mercik Kizildeniz ise, “Bahçemizdeki agaçlarin tamamen buz tutmasi, bizim agaçlarimizi korudugumuz anlamina geliyor. Su an için bahçemizde bir sikinti yok. Görüntü korkutucu gibi dursa da biz üreticiler için faydali bir görüntü “dedi.

Kaynak: İHA