AB Açiklamasi 'Ukrayna, Avrupa Ailemizin Bir Parçasidir'

Avrupa Birligi (AB) tarafindan yayinlanan ortak açiklamada, “Ukrayna, Avrupa ailemizin bir parçasidir” denildi.

AB Açiklamasi 'Ukrayna, Avrupa Ailemizin Bir Parçasidir'
AB üyesi 27 ülke tarafindan Rusya-Ukrayna Savasi’nin 1’inci yildönümü nedeniyle ortak açiklama yapildi. Açiklamada, “Bir yil önce Putin Rusya’si, Ukrayna’ya karsi vahsi saldiri savasini baslatti’’ ifadeleri kullanilarak, “Ukrayna halki anavatanlarini ve uluslararasi hukukun temel ilkelerini Rus saldirganligina karsi savunmada inanilmaz bir direnis gösterdi. Rusya’nin suçlariyla karsi karsiya kaldiklarinda demokrasi ve özgürlügü savunmada kararlilik, zorluklar karsisinda dayaniklilik ve haysiyet gösterdiler’’ denildi.

“Bu saldiri barisa karsi bir suçtur”

Rusya’nin Ukrayna’yi isgali ile baslayan savasin büyük bir suç olarak nitelendirildigi açiklamada, “Ukrayna halki dünyaya Ukrayna’nin gelecegine Ukraynalilarin karar verecegini gösterdi. Hiçbir ülkenin komsusunu isgal etme, egemenligini ve toprak bütünlügünü ihlal etme hakki yoktur. Bu saldiri barisa karsi bir suçtur. BM Sarti’ni, BM ilkelerini ve insanlik degerlerini ihlal ediyor. Bu tür suçlar karsisinda pasif kalamayiz ve kalmamaliyiz. Rusya sistematik olarak sivilleri hedef aldi, sehirleri yok etti ve Ukrayna kimligine saldirdi. Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldiri savasiyla baglantili olarak islenen savas suçlari ve diger en ciddi suçlardan sorumlu olan herkesin hesap vermesini saglamaya kararliyiz’’ denildi.

“Gida ve enerji silah olarak kullanildi”

Savas nedeniyle yükselen gida ve enerji fiyatlarina dikkat çekilen açiklamada, “Rusya, gida ve enerjiyi silah haline getirdi, son derece sorumsuz nükleer tehditlerde bulundu ve savas hakkinda yanlis haberler yaydi. Rusya’nin saldirganlik savasi ve sonuçlari, basta küresel ekonomi, gida ve emtia fiyatlari üzerindeki etkisi olmak üzere birçok ülkeyi önemli ölçüde etkiledi. AB, bu etkileri azaltmak ve en çok ihtiyaç duyan ülke ve insanlara yardim saglamak için ortaklariyla birlikte çalismaya devam edecektir” denildi.

“Ukrayna, Avrupa ailemizin bir parçasidir”

Ukrayna’ya destegin devam edecegi vurgulanan açiklamada, AB ve ortaklarinin hizli ve birlik içinde hareket ettikleri, Ukrayna ve halkinin yaninda dimdik ve tam dayanisma içinde durmaya devam edilecegi ifade edildi. Açiklamada, “Tüm Ukraynalilar baris içinde yasamayi hak ediyor. Ukrayna, Avrupa ailemizin bir parçasidir. Ukraynalilar Avrupa Birligi içinde bir gelecek arzularini dile getirdiler ve biz de Ukrayna’ya aday ülke statüsü vererek bunu kabul ettik. Ukrayna halkinin tercihi baris, demokrasi, hukukun üstünlügü, temel haklara saygi ve refahtir’’ denildi.

Yaptirimlar ile dondurulan Rus varliklarinin AB ve uluslararasi hukuka uygun olarak Ukrayna için kullanilmaya çalisildigi hatirlatilan açiklamada, bu kaynaklarin Ukrayna’nin yeniden insasini desteklemeye kullanilacagi ve savasin sona erdirmesi için Rusya üzerindeki toplu baskinin artirilacagi bildirildi.

Açiklamada, “Bu amaçla onuncu yaptirim paketini kabul edecegiz ve AB yaptirimlarini delmeye çalisanlara karsi adim atacagiz. Baskan Zelenskiy’nin baris formülünü destekliyoruz. Uluslararasi ortaklarimizla birlikte, Ukrayna’nin kazanmasini, uluslararasi hukuka saygi gösterilmesini, barisin ve Ukrayna’nin uluslararasi kabul görmüs sinirlari içindeki toprak bütünlügünün yeniden saglanmasini, Ukrayna’nin yeniden insa edilmesini ve adaletin yerini bulmasini saglayacagiz. O güne kadar dinlenmeyecegiz” denildi.
Kaynak: İHA