Van Büyüksehir Belediyesi Deprem Bölgesinde Var Gücüyle Çalisiyor

Van Büyüksehir Belediyesi, Kahramanmaras merkezli depremlerin ilk gününden itibaren deprem bölgesinde yogun bir çalisma yürütüyor.

Van Büyüksehir Belediyesi Deprem Bölgesinde Var Gücüyle Çalisiyor
Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ozan Balci’nin koordinasyonunda depremin yasandigi 6 Subat tarihinden itibaren afetten etkilenen vatandaslarin yaninda olan büyüksehir belediyesi, 6 Subat ile 19 Subat tarihleri arasindaki 14 günlük faaliyetlerini paylasti. Arama-kurtarmadan lojistik destege, yardim dagitimindan cenaze nakil islemlerine, psikososyal destekten çadir ve konteyner kentlerin altyapisi ve kurulumuna kadar her alanda canla basla çalisan Van Büyüksehir Belediyesi ekipleri, depremlerden etkilenen vatandaslarin yaralarinin sarilmasi için geceli gündüzlü çalisiyor.

Iki haftalik süreçte Van Büyüksehir Belediyesinden 946 personel görevlendirilirken, mevcutta 395 personel, 359 is makinesi ve araç ile çalismalar araliksiz bir sekilde devam ediyor.

Van ekibi 67 kisiyi enkazlardan sag olarak kurtardi

Ilk etapta görevlendirilen 26 kisilik arama kurtarma ekibi, 11 enkaz alaninda çalisma yaparak 17 kisiyi sag olarak kurtardi. Daha sonra Malta ve Filistin arama kurtarma ekipleri ile yapilan ortak çalismalar sonucunda ise enkazlardan 50 kisi daha sag olarak kurtarilirken, 70 kisinin ise cansiz bedenine ulasildi. Büyük bir özveriyle yapilan çalismalar sonucunda toplamda enkazlardan 67 kisi sag olarak kurtarilarak hastanelere nakli saglandi.

134 bin 760 yardim kolisi depremzedelere ulastirildi

Malatya’da yardim çalismalarini da sürdüren Van Büyüksehir Belediyesi, bir yandan gelen yardimlari afetzede vatandaslara ulastirmak için adeta zamanla yaristi. Malatya’da 62 Pick-up ile 3 bin 749 ring seferi yapan ekipler, 134 bin760 yardim kolisini afetzede vatandaslara ulastirdi. Büyük bir fedakârlikla çalisan personeller, ayrica 238 tir, 5 kamyon ile 8 kamyonet yardim malzemesini de depolara bosaltarak vatandaslara zamaninda ulasmasini sagladi.

53 tir malzeme deprem bölgesine gönderildi

Depremden etkilenen vatandaslar için adeta seferlik ilan eden Van Büyüksehir Beledisi; insaat malzemesi, temizlik, gida, tüketim malzemesi, giysi, konteyner, battaniye, yatak, bebek ihtiyaç ve kadin ihtiyaç malzemeleri, çadir, kefen, tabut, branda, soba, isitici, seyyar WC ve kirtasiye malzemelerinden olusan 53 tir yardimi Malatya’daki depremzedelere ulastirdi.

18 farkli noktada sicak yemek ve çorba dagitimi yapiliyor

Depremin ilk gününden itibaren bölgeye gönderilen mobil asevi tiri ve çorba dagitim araçlariyla depremden etkilenenlere 18 farkli noktalarda 187 bin 500 kisilik çorba dagitimi, 10 bin adet kumanya, 5 bin adet meyve suyu ile 5 bin adet kek dagitimi yapildi. Halihazirda 11 noktada çorba dagitimi devam ederken, Malatya’daki Geri Gönderme Merkezine kurulan çay evinde de günlük 1000 kisilik çay ikrami yapiliyor.

Cenaze nakil islemleri yapiliyor

Depremlerden sonra en zaruri ihtiyaçlardan biri olan cenaze nakil islemlerini de gerçeklestiren Van Büyüksehir Belediyesi, 12 cenaze nakil araci ile Malatya merkezde 275, Malatya’dan il disina 31 cenazenin naklini gerçeklestirdi. Ayrica Kahramanmaras ilinden Van’a 1 cenazenin nakli ve Adiyaman merkezde 134, Adiyaman’dan il disina ise 17, Hatay merkeze 5, Hatay ilinden Van’a ise 3 cenazenin nakil islemi olmak üzere toplam 466 cenazenin nakil islemleri yapilarak cenazelerin zamaninda defnedilmesi saglandi.

Konteyner, seyyar banyo, seyyar WC tasima ve kurulumu gerçeklestiriliyor

Arama-kurtarma çalismalarinin ardindan afetzede vatandaslarin geçici yerlesimlerinin saglanmasi ve zorunlu ihtiyaçlarinin karsilanmasi için de var gücüyle çalisan belediye ekipleri, stadyumdan konteyner kente 102 konteyner tasima, 10 farkli noktaya 7 adet seyyar banyo, 12 adet seyyar WC kurulumu gerçeklestirerek Van Su ve Kanalizasyon Idaresi (VASKI) Genel Müdürlügü eliyle çadir ve konteyner kentlerin altyapisinin hazirlanmasi da saglandi.

Enkazdan çikarilan hayvanlarin da tedavileri yapildi

‘Her can bizim için degerlidir’ siariyla hareket eden Van Büyüksehir Belediyesi, deprem bölgesi Malatya’da bin 364 sahipsiz sokak hayvanina yönelik asi, antibiyotik, iç-dis parazit, besleme ve tedavi çalismalari yapti. Ayrica vatandaslarimiza ait 129 küçükbas, 27 büyükbas, 46 kanatli (tavuk-hindi) hayvanin asilari ile antibiyotik ve vitamin tedavilerini yapan ekipler, 10 bin 100 kilogram mamayi sahipsiz sokak hayvanlari için, 750 kilogram ekmegi yaban hayvanlari için dogaya birakirken, 112 sahipsiz sokak hayvanina cerrahi müdahalede bulunarak tedavilerini yapti.

Belediyenin kadin personelleri afetzedelerin yaninda

Kadin personelleriyle de afetzede vatandaslarin yaninda olan Van Büyüksehir Belediyesi, bir yandan vatandaslara psikososyal destek saglarken, bir yandan geçici barinma alanlarinin temizlik ve ihtiyaçlarinin tespitini gerçeklestirdi. Çadir kent ve konteyner kentlerde kalan 57 bin 777 afetzede vatandasa ihtiyaç listeleri hazirlanarak gida kolisi, temizlik malzemesi, kiyafet, bebek mamasi, bebek bezi ve kadin hijyen malzemeleri yardimi yapildi. Ayrica Dogansehir, Pütürge, Battalgazi ve Yesilyurt ilçelerinde bulunan vatandaslarimiza da gida kolisi, temizlik malzemesi, kiyafet, bebek mamasi, bebek bezi ve hijyen kitleri yardimi yapiliyor.

Enkaz kaldirma çalismalari sürüyor

Deprem bölgesinde hayatin normale dönmesi için de araliksiz çalisan Van ekibi, enkaz kaldirma çalismalarini 35 kamyon, 7 loder, 7 ekskavatör ile yürütüyor. Arama-kurtarma çalismasi tamamlanan ve savcilik tarafindan izin verilen binalarin enkazlarinin kaldirilmasi için titiz bir çalisma yürüten belediyeye ait is makineleri çok sayida noktada enkaz kaldirma çalismalarina araliksiz bir sekilde devam ediyor.

Deprem bölgesinde araç sevk ve koordinasyon merkezi kuruldu

Deprem bölgesindeki Malatya’da kurulan araç sevk ve koordinasyon merkezinde 475 aracin sevk ve koordinesi saglandi. 9 adet sehir içi kamyonet ile kömür ve odun dagitimi yapilirken; İçel, Elazig, Van, Tokat, Ankara ve Bitlis illerine de 523 depremzede vatandasin tasinmasi saglandi. Ayrica Malatya’da Van Valiligi koordinasyonunda Beydagi konteyner kentinde depremzedelere ücretsiz ulasim destegi saglanarak, büyüksehir belediyesine ait araçlarla Il Göç Idaresi (Beydagi Konteyner Kenti) önünden baslayip sehir merkezi ve AFAD/OSB’ye karsilikli olarak saat basi ücretsiz olarak seferler düzenleniyor.

Deprem bölgesinde görev yapan araçlarin bakim-onarimi yapiliyor

Malatya’da kurulan bakim-onarim atölyesinde enkaz kaldirma, koteyner kent kurma ve yardim çalismalarinda görev alan is makinesi ve araçlarin tamirlerini yaparak, yakit ihtiyaçlarini karsilaniyor. Atölyede 14 günlük sürede 277 is makinesi ve aracin lastik, mekanik, elektrik arizalari ve bakim onarimi yapilarak, 475 araca ise 126 bin litre akaryakit ikmali yapildi.

Ayrica Van Büyüksehir Belediyesi ve diger kamu kurumlarindan 104 insaat mühendisi de deprem bölgesi Malatya il merkezi ve kirsal mahallelerde hasar tespit çalismasini yürütüyor.
Kaynak: İHA