Jeoloji Mühendisi Evsen Açiklamasi 'Kayseri Sehri Yasayacagi En Kötü Senaryoyu Yasadi'

Kayseri Küçük Millet Meclisi’nin bu ayki konugu olan Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen; Kahramanmaras merkezli meydana gelen depremlerde sehrin en kötü senaryoyu yasadigini ve bundan daha tehlikeli bir durumun olusmasinin mümkün olmadigini ifade ederek; "Bizi büyük oranda etkileyecek Malatya fayi var 210 kilometre mesafede. Eger 7 ve üzeri deprem üretirse Afsin ve Elbistan’dan bize daha uzak. Dolayisiyla Kayseri sehri yasayacagi en kötü senaryoyu yasadi. Dolayisiyla Afsin-Elbistan’dan daha tehlikeli bir durumun olusmasi mümkün degil" dedi.

Jeoloji Mühendisi Evsen Açiklamasi 'Kayseri Sehri Yasayacagi En Kötü Senaryoyu Yasadi'
Kahramanmaras merkezli meydana gelen depremlerde ’Kayseri’nin nasil etkilenecegi’, ’Kayseri’de aktif fay hatlari var mi’, ’bundan sonra ne zaman deprem olacak’ gibi sorularin tartisildigi ’Türkiye ve Deprem’ konulu bulusma Kayseri Küçük Millet Meclisinde gerçeklestirildi.

Rafet Ural moderatörlügünde gerçeklesen programin konugu Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen oldu. Kayseri’de ve civarinda bulunan fay hatlari hakkinda sunum yapan Evsen; sehirde Kahramanmaras’ta olan depremden daha tehlikeli bir durumun olusmayacagini söyledi.

Evsen; "Ecemis fayi Kayseri’nin içerisinden geçer. İçel istikametinden baslar, Toroslar’a geldigi zaman yüzey kirigini geçtigi zaman Yahyali’nin oldugu kisimlarda 3 kola ayrilir. Bir tanesi Yesilhisar, Bogazköprü, Erkilet, Günesli istikametinden Tuz Gölü istikametine devam eder. Bir tanesi de Develi üzerinden Erciyes’in Tekir tesislerinin oldugu kisimlardan asarak Talas, Sarioglan tarafina kadar parçali sekilde devam eder. Etrafimizda Tuz Gölü Fayi, Sariz Fayi var. Pazarcik ve Elbistan depremi oldu zaten. Bunlarin da bize etkileri oldu. Malatya Fayi da bizi etkileyecek faylar arasindan bir tanesi. Malatya fayi, 7 ve üzeri büyüklügünde deprem üretme kabiliyetine sahip bir fay. Burasi kirilirsa etkilenecegiz ama hangi oranda etkilenecegiz? Kayseri’nin içinde yer alan Ecemis fayi 6 büyüklügünde deprem üretebilecek bir kapasiteye sahip bir fay. Ecemis fayinin ve alt segmentlerinde meydana gelen bir kirilma sehrimizde 6 büyüklügünde bir depremin oldugunu gösterir. Ecemis fayi Sivas tarafina geldiginde Deliler fayi ile birlesir. Deliler fayi da 5.5 büyüklügünde bir deprem üretebilme kapasitesine sahip bir fay. Zaten ilimizden geçmiyor, 5.5 büyüklügünde bir depremin bize verebilecegi bir hasar olabilir ama muhtemel ki ölüm olayi gerçeklesmeyebilir. Afsin-Elbistan fayi kirildi, bu kirilmayla birlikte Malatya fayi tetiklenmeye basladi.

Yani Malatya fayini kirmaya zorlayan güçler var orada, muhtemel ki kirilabilecek. Ne zaman? Onu bilmiyoruz ama muhtemel ki burada bir yüklenme meydana geldi. Baska bir tetikleme de; Göksun’un bulundugu alandan itibaren güneye dogru devam eden bir fay daha var, Osmaniye fayi. Osmaniye fayi da tetiklenmeye basladi.

Osmaniye fayi da kirilirsa bu da Kayseri’yi etkileyebilecek depremlerin arasinda yer aliyor. Tuz Gölü fayinin en yakin zonu bize 115 kilometre mesafede. Deliler fayi 155 kilometre, Malatya fayi 210 kilometre, Elbistan fayi 160 kilometre, Pazarcik fayi 195 kilometre, Osmaniye fayi 170 kilometre, Sariz fayi ise 70 kilometre mesafede. Sariz fayi literatüre 2012 yilinda girdi. Sürpriz deprem üretebilecek bir fayimiz varsa bu Sariz fayi sayilabilir. Hani büyüklükte deprem üretebilecegini bilmiyoruz. Bu fay üzerinde son yasamis oldugumuz iki depremden sonra kirilmalar var fakat bu kirilmalar küçük, 2.0, 2.5 gibi. Bu kosullar altinda Afsin-Elbistan fayi kirildi, 7.6 büyüklügünde. Bu büyüklügü Kayseri’de hissettik ve bunun bize olan mesafesi 160 kilometre mesafede. Bunun disinda diger faylarin hepsi 7’nin altinda deprem üretme kapasitesine sahip. Bir tek burada bizi büyük oranda etkileyecek Malatya fayi var 210 kilometre mesafede, eger 7 ve üzeri deprem üretirse Afsin ve Elbistan’dan bize daha uzak. Dolayisiyla Kayseri sehri yasayacagi en kötü senaryoyu yasadi. Dolayisiyla Afsin-Elbistan’dan daha tehlikeli bir durumun olusmasi mümkün degil" ifadelerini kullandi.

"2012 yilindan sonraki yapilan binalarda tereddüt etmeye gerek yok"

Kayseri’nin içerisinde yer aldigi Ecemis fayinin 6.0 büyüklügünde bir deprem üretebilme kapasitesine sahip oldugunu, 2012 yilindan itibaren yapilan yapilarda tereddüt edilmemesi gerektigini sözlerine ekleyen Evsen; "Pazarcik ve Elbistan fay zonlarinda gerçeklesen depremde kisa bir süre içerisinde yeni bir deprem olmasi beklenmiyor. Onun disinda Kayseri’nin içerisinde yer aldigi Ecemis fayi var. Ecemis fayinin deprem üretebilme kapasitesi 6.0. Dolayisiyla 6.0 büyüklügünde bir deprem yasarsak Kayseri’de; eger evlerimiz yapi denetime tabii olmussa, belediyenin kontrolünden geçmisse, müteahhit de çalmadan, çirpmadan yapmissa korkmaniza gerek yok. Yani 6 büyüklügünde olusabilecek bir depreme mevzuata uygun ve mühendislik hizmeti alan binalarin tamami dayanir. Kayseri’de 2012’den itibaren yapi denetim mevzuati uygulanmaya basladi.

2012 yilindan sonraki yapilan binalarda hiç tereddüt etmeye gerek yok" diye konustu.

Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen programa STK temsilcileri ve ilgililer katildi.

Kaynak: İHA