Çesme'ye Gelen Depremzedeler O Anlari Anlatti

Türkiye’yi sarsan deprem felaketinin ardindan Çesme’nin konuk ettigi depremzede sayisi giderek artiyor. Çesme’deki otellerde konuk edilen depremzedeler, yasadiklari korkunç anlari anlattilar.

Çesme'ye Gelen Depremzedeler O Anlari Anlatti
Felaketin ardindan çok sayida insan deprem bölgesini terk ediyor. Çesme Belediyesi, Çesme Turistik Otelciler Birligi ve AFAD koordinasyonunda Çesme’deki oteller de kapilarini depremzedeler için açti. Çesmeliler, konuk depremzedelerin ihtiyaçlarini karsilamak için seferber olurken, Çesme Belediyesi de Alaçati Ek Hizmet Binasi’nda, depremzedelerin her türlü giyim esyasini ücretsiz olarak karsiliyor.

"90 saniye kadar süren deprem, bize bir ömür gibi geldi"

Çesme’de konuk edilen Ingilizce ögretmeni Sedat Tanisli, evlerinin agir hasar görmesi üzerine esi ve çocugu ile birlikte Malatya’dan Çesme’ye geldiklerini belirterek, 04.17’deki deprem aninda yasadiklarini söyle dile getirdi:

"Esim ve çocugum yatak odasinda uyuyorlardi. Ben de televizyon seyrederken uyuya kalmisim. Inanilmaz bir gürültü ile uyandim. Büyük bir deprem oldugunu anladim. Kosarak esimin ve çocugumun yanina gitmeye çalistim. Düse kalka yatak odasina geçtim. Ben Ingilizce ögretmeniyim. Okullarda deprem tatbikatlari yapiyoruz. Deprem sirasinda ne yapmamiz gerektigini, hayat üçgeninin önemini biliyorum. Ama o kadar büyük bir sok yasiyordum ki, hayat üçgenini bile yapamadim. Esim çocugumun üzerine kapanmisti. Ben de onlarin üzerine kapandim. Yapacagim son görev gibi düsündüm. 90 saniye kadar süren deprem, bize bir ömür gibi geldi. 11 katli bir apartmanin 2. katinda oturuyorduk. Deprem geçince birer mont alarak disari çiktik. Artçi depremler devam ediyordu. Ama artçi depremlerin her biri çok siddetliydi. Ikinci büyük depreme yolda yakalandik. Deprem sirasinda asfaltin dalgalandigini gördüm."

"Aile ortami içinde gibiyiz"

Üç gün arabalarinda kaldiktan sonra Çesme’ye geldiklerini söyleyen depremzede Tanisli, "Bizi otele yerlestirdiler. Bizi çok sicak karsiladilar. Adeta aile ortami içinde gibiyiz. Ben de oteldeki islere yardimci olmak istiyorum. Bize bu kadar yardimci olan insanlara bizim de bir katkimiz olsun istiyorum. Çok sükür biz sansli olanlardaniz. Binlerce insan hayatini kaybetti. Herkesin el ele verdigi bir dönemde, depremzedelerin de ayni seyi yapmasi gerekir. Biz de elimizden gelen ne varsa yapmaya haziriz. Bize yardimci olan herkese çok tesekkür ediyorum" diye konustu.



"Çaresiz bir sekilde ne yapacagimizi bilemedik"

Ailesi ve kedileri Minnos ile birlikte Gaziantep’ten Çesme’ye gelen depremzede Suat Özgüneyli ise, "Deprem sirasinda büyük bir ugultuyla uyandik. Çaresiz bir sekilde ne yapacagimizi bilemedik. Çocuklarim masa altlarina girdi. Deprem çok uzun sürdü. Ikinci katta oturuyorduk. Hizla disari çiktik. Herkes feryat ediyordu. Arabami karsimizdaki marketin otoparkina çektim. Herkes disari firlamisti. Hava çok soguk oldugu için arabasi olanlar arabalarina sigindi. Geceyi arabamizda geçirdik. Evimizden üzerimize giyecek bir seyler ve battaniye almak için eve girmeye çalistik. Ama artçi depremler siddetli olunca eve giremeden kaçmak zorunda kaldik. Ikinci siddetli deprem sirasinda da çevremizdeki ilk depremde hasar gören birkaç ev yikildi. O kadar korkunçtu ki, adeta can pazari yasaniyordu. 2 günü araba içinde geçirdik. Benzin istasyonlarindan kisitli miktarda benzin alabildik. Ikinci gecemizi camide geçirdik. Yüz kisilik camide belki bin kisiydik. Çadir yoktu. Ekmek yoktu. Sicak bir çorbaya hasrettik. Biz yasiyoruz, ama hayatini kaybeden insanlara üzülüyoruz. Biz nefes aliyoruz, ama nefes alamayan insanlar var enkaz altinda" dedi.

Kaynak: İHA