Ardahanli Kadin Çiftçilere 'Buzagi Bakimi' Egitimi

Ardahan Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan kadin çiftçilere yönelik "Buzagi Bakim ve Beslenmesi" baslikli egitim verildi.

Ardahanli Kadin Çiftçilere 'Buzagi Bakimi' Egitimi
Posof ilçesine bagli Süngülü köyünde 31 kadin üretici buzagi bakim ve besleme konusunda egitimlerini tamamlayarak sertifika kazanmaya hak kazandi. Tarim ve Orman Il Müdürlügünde görevli konu uzmani personeller tarafindan ortak yürütülen bir çalisma çerçevesinde, kadin çiftçilere "Buzagi Bakim ve Beslenmesi" konusunda egitimler düzenlendi.

Egitime katilan tüm kadin yetistiricilere Ziraat Odasi Baskanligi’nin destekleri ile Buzagi Biberonu ve Yalama Tasi (5kg) hediye edildi. Kadin üreticiler için düzenlenen egitime Il Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, Ziraat Odasi Genel Sekreteri Sedat Sural, Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Baskani Salman Gündüz katildi.

Il Müdürlügünde görev yapan konu uzmani Veteriner Hekimler Baris Asilioglu ve Akin Saraçoglu tarafindan verilen "Buzagi Bakim ve Beslemesi" egitimi ile buzagi ölümlerine dikkat çekildi ve bunun önlenmesi için neler yapilmasi gerektigi anlatildi.

Buzagilarin, hastaliklara karsi savunmasiz olarak dünyaya geldigi ve özel bakima ihtiyaç duydugunun anlatildigi egitimde; buzagi ölümlerinin en basta gelen sebebininse yetistiricinin veteriner hizmetlerinden istenilen düzeyde yararlanamamasi oldugu anlatilarak dogum öncesi ve dogum sonrasi koruyucu hekimlik hizmetlerinin önemi vurgulandi. Buzagilarin bagisiklik sistemlerinin yeterli düzeyde gelismedigi için hastaliklara karsi direncinin de zayif oldugu, yani sira buzagilarin tedaviye cevap vermesi ve hastaliga karsi direncinin de yetersiz oldugu ve bu nedenle öncelikli hedefin buzagiyi hastaliktan korumak olmasi gerektigi vurgulandi.
Kaynak: İHA