ETSO'da 'GES' Zirvesi
Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin (2.OSB) 1. ve 2. Etaplarinda yapilasmanin durdurulmasinin ardindan gündeme gelen günes enerji santraliyle (GES) ilgili ilk adimlar, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasi’nda (ETSO) atildi.

Toplantinin açis konusmasini yapan Baskan Özakalin, 1. ve 2. etap alanda günes enerji santrali kurulmasi yönünde 2. OSB yönetim olarak karar alinmasi ve Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) lisans alinmasiyla ilgili süreçlere yönelik bilgilendirme yapti.
Özakalin, “Potansiyelimizi degerlendirmek istiyoruz”
Erzurum’un, günes enerjisi potansiyeli en yüksek ikinci il oldugunu vurgulayan Baskan Özakalin, bu potansiyelin degerlendirmesi adina çalismalara basladiklarini ifade etti.
Yapilasmanin durduruldugu ve yaklasik 2 milyon metrekare büyüklüge sahip 2. OSB 1. ve 2. Etap alanin GES projesi için çok uygun oldugunu belirten Baskan Özakalin, “Söz konusu bu alanda GES projesini hayata geçirmek amaciyla ETSO öncülügünde bir girisimde bulunmak ve bu girisimin nasil bir model üzerinde insa edilecegi yönünde istisareler yapmak adina ilk toplantimizi gerçeklestiriyoruz. Bu istisare ve degerlendirmelerin ardindan sektör temsilcilerinin de katkilariyla en dogru modelin ortaya çikacagina inaniyoruz” diye konustu.
“Istisarelerimiz devam edecek”
Toplantida sektör temsilcilerinin fikirlerinin kendileri için çok önemli oldugunun altini çizen Baskan Özakalin, yasanacak gelismeler dogrultusunda istisare toplantilarini süreceklerini belirterek, “Bizim, sanayicilerimizle, üyelerimizle, girisimcilerimizle ve destek veren kamu kurumlarimizla yaptigimiz bu istisarelerimizin neticesinde sehrimiz adina güzel bir birliktelige imza atacagimiza inaniyorum. Bu konuda ayrica sehrimizin siyasi temsilcilerine, Valimiz Sayin Mustafa Çiftçi’ye, Büyüksehir Belediye Baskanimiz Sayin Mehmet Sekmen’e ve OSB Yönetim kurulumuzun tüm üyelerine desteklerinden dolayi tesekkür ediyorum” diye konustu.
Toplantida, ETSO Yönetim Kurulu Üyesi ve 2.OSB Müdürü Firat Karakaya ile planlanan GES projesiyle ilgili teknik süreci takip edecek elektrik mühendisi Cüneyt Gülakar sektör temsilcilerinin sorularini cevaplandirdi. 2. OSB’de yürütülen çalismalarda ilgili bilgi veren Karakaya, 3. Etap alandaki altyapi çalismalarinin yüzde 65’inin tamamlandigini ifade ederek, GES projesiyle ilgili hayata geçirilebilecek modellerle ilgili de düsüncelerini paylasti.
Aktas, KOSGEB’in, “Yesil sanayi destek programi”ni anlatti
Toplantida KOSGEB Il Müdürü Lütfullah Aktas da, KOSGEB’in, ‘Yesil Sanayi Destek Programi’ hakkinda katilimcilari bilgilendirdi. Aktas, Dünya Bankasi ile Türkiye’deki sanayi firmalari için etkin bir yesil dönüsümü desteklemek amaciyla Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, KOSGEB ve TÜBITAK tarafindan toplam 450 milyon dolarlik bütçeyle 2023-2029 yillari arasinda ‘Türkiye Yesil Sanayi Projesi’ yürütülecegini dile getirdi.
Projenin 250 Milyon dolarinin KOSGEB tarafindan devreye alinan ‘Yesil Sanayi Destek Programi’ ile isletmelere kullandirilacagini kaydeden Lütfullah Aktas, Yesil Sanayi Destek Programi kapsaminda, ‘Sanayi KOBI’lerinin Günes Enerjisi Yatirimlarinin Desteklenmesi Proje Teklif Çagrisi’ ve ‘Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çagrisi’ baslikli 2 Proje Teklif Çagrisi hazirlandigini söyledi.
Aktas proje çagrilariyla ilgili detayli bilgileri de katilimcilarla paylasti. Toplantida TKDK Il Koordinatörü Mustafa Kiliç da, IPARD 2 programinin tamamlandigini hatirlatarak, yakin zamanda detaylari belli olacak IPARD 3 programi kapsaminda saglanacak desteklerle ilgili ETSO üyelerini bilgilendirecegini ifade etti.
ETSO Meclis Salonu’nda gerçeklestirilen GES zirvesinde, kendilerine dagitilan ‘GES Talep Formu’nu dolduran sektör temsilcileri de konuyla ilgili düsüncelerini dile getirerek, Erzurum’a katma deger saglayacak bir girisime destek vereceklerini vurguladilar.
