Yogun Bakimlarda Robot Hemsire Dönemi Baslayacak

Saglik alanindaki teknolojik gelismelere bir yenisi daha eklendi. Yapay zekâ ile islevsellik kazanacak olan yogun bakim robot hemsireleri yasam bulgusu alip, ilaç uygulama, solunum ve oksijen ölçümlerini yapip, degerlendirebilecek. Yapay zekâ modeli gelistirildikten bir yil sonra Türkiye’deki tüm hastanelerde kullanilabilecek olan robotlar, hemsirelerin çalisma yükünü hafiflemis olacak.

Yogun Bakimlarda Robot Hemsire Dönemi Baslayacak
Beykent Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi tarafindan bu yil dördüncüsü düzenlenen Hemsirelikte Inovasyon Zirvesi üniversitenin Beylikdüzü yerleskesinde saglik çalisanlari ve gelecegin saglikçilari olan ögrencilerin yogun katilimiyla gerçeklesti. Zirvede saglik çalisanlarinin hastane ortaminda çalisma yükünü azaltacak olan 35 proje sunuldu. Projeler arasinda en dikkat çeken ise yapay zekali yogun bakim robot hemsiresi ADA oldu. Hemsirelik Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Hamiyet Kizil ile Dr. Ögr. Üyesi Atinç Yilmaz’in hazirlamis olduklari projenin prototipi gelistirildi. Yapay zekâ modeli de gelistirildikten sonra 1 yil içerisinde tüm hastanelerde kullanilabilecek.

Nabiz, oksijen ve solunum gibi vital bulgulari yapabilecek olan robotlarin hemsirelerin çalisma yükünü hafifletecegini belirten proje gelistiricisi Ögr. Görevlisi Hamiyet Kizil, robotlarin saglik alaninda kullanilmaya baslanmasiyla hemsirelerin asil isleri olan bakim ve terapötik iletisim için hastalarina daha fazla vakit ayirabilecegini kaydetti.

Teknolojik gelismelerin hemsirelik meslegi için çok önemli oldugunu ancak robotlarin hemsirelerin yerini almasi gibi bir yanilgiya da düsülmemesi gerektigini söyleyen Kizil, “Robotlarin hemsirelerin yerini almasi gibi bir durum söz konusu olamaz. Robotlar hemsirelerin yerini asla alamaz. Çünkü bakim ve terapötik iletisimi insandan baskasi yapamaz. O nedenle bizler hemsirenin hastaya daha fazla dokunabilmesi için bu teknolojiyi ürettik” dedi.



35 proje üretildi

Ögrencileriyle dört yildir gerçeklestirmis olduklari zirveler ile hemsirelik alaninda yararli olabilecek projeler gelistirdiklerini kaydeden Beykent Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Hamiyet Kizil, “Hemsirelik meslegine katki saglayabilmek için fikirler ürettik. Zaten fikir inovasyonun ilk basamagidir. Sonra da derslerimizde ögrencilerimizin fikirlerini ürüne nasil çevirebiliriz onun üzerine çalismalar yaptik. Ortaya çok güzel ürünler çikti. Ilk üç yilda 120 proje ürettik. Bu zirvemizde ise 35 projemiz var” diye konustu.



“Hemsireler hastalarina daha fazla vakit ayirabilecek”

Yapay zekali yogum bakim robot hemsiresi ADA hakkinda da bilgi veren Kizil, “Dr. Ögr. Üyesi Atinç Yilmaz ile gelistirmis oldugumuz ve Akin Robot’tan da destek aldigimiz bir proje. Bu projeyi yapmamizdaki amaç hemsireler bagimli rolleri olan saglik çalisanlarindan. Ilaç uygulama, yasam bulgusu alma gibi islevlerle çok fazla zaman kaybediyorlar. Dolayisiyla bu zaman kaybi olmasin, bunlari robotlar yapsin ve hemsireler asil isi olan bakim ve terapötik iletisim için hastalarina daha fazla vakit ayirsin diye bu projeyi gelistirdik. Proje hayata geçtiginde robotumuz hemsirelerimizin bagimli rollerini yerine getirirken hemsireler de bagimsiz rollerini yerine getirmis olacaklar” seklinde konustu.



“Yapay zekâ gelistirildikten 1 yil sonra robotlar hastanelerde kullanilabilecek”

Robot hemsirenin islevinden de bahseden Kizil, “Bu projenin prototipini gelistirdik. Yapay zekâ modeli de gelistiriyoruz. Robot hemsire nabiz, oksijen ve solunum alma gibi vital bulgulari yapip, sonrasinda ise degerlendirebilecek. Elde edilen bilgileri degerlendirip sonrasinda da ne yapmasi gerektigini bilmesi için yapay zekâ gerekiyor. Yapay zekâ modelimizi gelistikten sonra 1 yil içerisinde bütün hastanelerde kullanilabilir hale gelecegini düsünüyoruz” ifadelerinde bulundu.

Zirvenin açilis konusmasini gerçeklestiren Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ferman ise yapmis oldugu konusmasinda su ifadelere yer verdi:

”Hemsirelik alani çok özellikli ve özgün bir bölümdür. Hayatin bir gerçegini hatirlatmak isterim. Birçogumuz hayatimizin son nefesini verirken bir hemsirenin yüzünü görecegiz, belki bir hemsirenin elini tutacagiz. Dolayisiyla bu meslegin, bu durusun hayat boyu oldugu kadar hayatin son aninda da ne kadar önemli oldugu ortada. Insallah çok sayida yetismis akademisyenle, uzmanlikla hemsirelik meslegi daha da yükselerek devam edecek. Bu bakimdan teknoloji yani yarayisli bilgi söz konusu oldugunda sagliktan, insanin hayatina dogrudan dokunandan daha degerlisi daha kutsali olabilir mi? Iste o nedenle özellikle hemsirelik alaninda yenilikçi yaklasimlar, yenilikçi açilimlar ve inovasyon anahtar kavramlarin basinda geliyor.”
Kaynak: İHA