Bakan Soylu Açiklamasi '289 Milyar Liralik Terörün Finansmaninin Önüne Geçilmesini Saglamis Olduk'

Batman’da düzenlenen ’Kökünü Kurutma Operasyonu’nda 101 süpheli gözaltina alindi. Kente gelip operasyonu yöneten Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Geçmis yillarda hesapladigimizda 289 milyar liralik bir terörün finansmaninin önüne geçilmesini saglamis olduk" dedi.

Bakan Soylu Açiklamasi '289 Milyar Liralik Terörün Finansmaninin Önüne Geçilmesini Saglamis Olduk'
Batman’da bin 105 personelin katilimi ile 107 süpheliye yönelik ’Kökünü Kurutma Operasyonu’nda 107 adrese baskin yapildi, 101 süpheli gözaltina alindi. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktas, Vali Ekrem Canalp ve Il Emniyet Müdürü Köroglu Kiraç ile Batman’dan operasyonu yürüten Içisleri Bakani Süleyman Soylu, detaylari paylasti.

Bakan Soylu, "Batman’da 32’ncisini düzenledigimiz Kökünü Kurutma Operasyonu’nu gerçeklestirmis olduk. Hem Batman Valimiz, Emniyet Genel Müdürümüz, Batman Emniyet Müdürümüz, Batman Jandarma Komutanimiz ve Narkotik Baskanimiz ile birlikte bin 105 kahraman arkadasimiz sabahin erkeninde 107 ayri adres ve 107 süpheliye yönelik baslattiklari bu operasyonda 1 helikopter, 5 hava araci, 15 narkotik köpegi ile birlikte 101 süpheli uyusturucu satanlari, dagitanlari, ticaretiyle, istigal edenleri yakalamis oldular. Büyük kahraman arkadaslarimiza ayri ayri tesekkür ediyoruz. Uyusturucu ile mücadelemiz büyük bir inançla azimle ve milletimizi bu illete bulastirmak isteyenleri kökünü kurutana kadar devam edecektir" dedi.



"Uyusturucuya bagli direkt ölümler Türkiye’de her gecen gün azalmaktadir"

Uyusturucu ile mücadele kapsaminda 2022’de, 313 bin gözalti isleminin yapildigini aktaran Soylu, "29 bin tutuklu gerçeklesti. Toplam 122 bin civarinda metruk bina tespit ettik ve 2022 yili dahil olmak üzere su ana kadar 108 bin, kimini yiktik geri kalanini da rehabilite ettik. Metruk binalar vatandaslarimizin da bildigi gibi hem uyusturucu ve asayis olaylarinda toplumun huzuru ve güvenini bozmaktadir. Yine bunun yani sira uyusturucudaki ölümlerimiz uyusturucuya bagli direkt ölümler Türkiye’de her geçen gün azalmaktadir. 941’den 270’e düsmüstür bu sayi gecen yili da 146 gidiyor adli tip rakamlari verdikçe kamuoyuyla paylasiyoruz. Dünyada Almanya’da milyonda 29, Amerika’da milyonda 314 biz de ise ölümler milyonda 5 seviyesindedir. Ama onlarin kat ve kat alti olmamiz bizim için kifayetli, yeterli degildir. Bizdeki bu rakamin sifir olmasi için büyük çaba sarf edecegiz; çünkü biz, geleneklerine, göreneklerine, inancina, dinine, atasina, örfüne, komsuluguna sahip bir milletiz ve biz bu uyusturucu illetini ülkemizden söküp atacagiz. Bunun için de büyük bir mücadele ortaya koyuyoruz" diye konustu.

"Yine uyusturucu ile mücadelemizde 62 vilayetimizde kanalizasyonlarindan aldigimiz atik sularla uyusturucunun kullanim biçimini hem de kullanim miktarini 3 ayda bir takip ediyoruz" diyen Bakan Soylu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yine bunun yani sira NARKO alan projemiz var. NARKO alan projemizle 20 büyük vilayete alan kapatarak uyusturucunun kullanildigi degerlendirildigi özelikle bir takim yerlerde mahallelerde bu alanlari kapatarak bu alanlardaki operasyonlarimizi devam ettiriyoruz. Markolog projemiz var orada da su ana kadar 150 bine askin uyusturucu saticisi, uyusturucu kullanicisinin bilgilerine; ne zaman basladi, ilk ne zaman nerde kullandi, kim baslatti ailesinin durumu dahil olmak üzere hangi uyusturucu illetiyle basladigi bütün bunlara göre yaptigimiz arastirmalar bize yol haritamizi ortaya koymaktadir. Bütün elde ettigimiz verileri her yerde kullaniyoruz degerlendiriyor ve politika olusturuyoruz. Yine en önemli meselelerden bir tanesi vatandasimiz rahat olsun. Her vilayetimizi 42 kriterle ölçüyoruz uyusturucu riskini. Ayni zamanda her ilçemize 32 kriterle ölçüyoruz uyusturucu riskini. Bunu valilerimiz, il emniyet müdürlerimiz, savcilarimiz, hakimlerimiz, hemen hemen herkesle bu olayla ilgili herkesle de paylasiyoruz. Buna göre de tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz."

"289 milyar liralik terörün finansmaninin önüne geçilmesini saglamis olduk"

2022’de 16 ton 100 kilo metamfetamin ele geçirdiklerini kaydeden Bakan Soylu, "2023 yilinda bu mücadelemiz kararlilikla devam edecektir. Yine yaklasik 2018’den itibaren mercegimizde olan metamfetamin 2022 yilinda 16 ton 100 kilo yakalandi. Yine en önemli, PKK’nin uyusturucu kalemlerinden birisi olan kök kenevirinde de yaklasik 101 milyon kök kenevir, 9 milyon da skank bitkisi olmak üzere 110 milyon yakalandi. Bu toplam geçmis yillarda hesapladigimizda 289 milyar liralik bir terörün finansmaninin önüne geçilmesini saglamis olduk. Bu vesile ile özellikle bu operasyonlari gerçeklestiren kahraman arkadaslarimizi bütün milletimiz adina tekrar tebrik etmek istiyorum. Allah ayaklarina tas degdirmesin" ifadelerine yer verdi.

Bakan Soylu, sözlerini söyle tamamladi:

"Sabah 05.30’da onlari ugurlarken de aynisini söyledim. Evden ailelerinin duasini alan bu kahraman arkadaslarimizin Cenabi Allah ferasetini açik etsin. Etrafimizdaki cografyada ates çemberi olmasina ragmen güvenlik güçlerimizin ortaya koymus oldugu gerçekten büyük bir gayret ve fedakarlikla ülkemiz huzur ve güven içerisinde insallah 2023 yilini da hem ülkesini büyütmeye, zenginlestirmeye, hem huzurunu etrafindaki cografyaya yaymaya devam edecektir. Bu vesileyle de 2023 yilini tekrar milletimize hayirli bir sene olmasini, bütün insanliga hayirli bir sene olmasini diliyor, basta Batman Valiligimiz, Batman Emniyet Müdürlügümüz ve yine bu koordinasyonu saglayan Batman Bassavciligi olmak üzere her birine ayri ayri tesekkür ediyorum."
Kaynak: İHA