1 Ay Geçmeyen Gribin Nedeni '3'Lü Salgin'

Kulak, Burun ve Bogaz(KBB) Hastaliklari Uzmani Opr. Dr. Yusuf Sentürk, normalin aksine uzun süren solunum yolu hastaliklarinin bir hastalik degil, birden çok hastaliga ardisik olarak yakalanma sonucu olusabilecegini söyledi.

1 Ay Geçmeyen Gribin Nedeni '3'Lü Salgin'
Türkiye genelinde ve Samsun’da son aylarda acil servis ve polikliniklerde solunum yolu hastaliklarina bagli sikayetler oldukça artti. Vatandaslar kamu ve özel hastanelerde tedavi ve tani alabilmek için eskiye nazaran uzun kuyruklar olusturdu. Konu hakkinda açiklamalarda bulunan Medicana Intarnational Samsun Hastanesi KBB Hastaliklari Klinigi’nden Opr. Dr. Yusuf Sentürk, önemli uyarilarda bulundu.

“Grip, Covid-19, beta ve nezleye sirayla yakalanabilirsiniz”

Eskiye nazaran daha uzun süren solunum yolu rahatsizliklarinin nedenini açiklayan Opr. Dr. Yusuf Sentürk, “Bu sene 3’lü bir salginla karsi karsiyayiz. Çok bilinmese de Covid-19 yine pik düzeyinde. Bunun yaninda grip ve beta enfeksiyonu da yogun bir sekilde görülüyor. Bu da 3’lü bir salgina neden olmustur. Kisiler virüslerin hepsini ayni anda kapamaz ama tekrar kapali ortama geçis yaptik. Kis mevsimi nedeniyle vaka sayilari artti. Bu sene beta ve grip salgini da artinca 3’ü bir arada görüldügü için hastaliklar sanki ‘geçmiyor’ gibi düsünülmeye baslandi. Hastalar özellikle çocuklar Beta enfeksiyonuna yakalaniyor. Bagisiklik sistemi düsüyor. Pesinde gribe yakalaniyor belki arada Covid-19 da geçiriyor. O nedenle de kapali ortamda bu yil da maske uygulamasinin devam etmesi gerekirdi. Dogada milyonlarca virüs var. Saydigimiz virüslerin haricinde nezle virüsleri de var. Bunlar insanlarda tekrarlayan enfeksiyonlara neden oluyor. Kisiler nezle virüsüne yakalandigi zaman baska virüslere de yakalanabiliyor. Gribin de kendi içinde çesitleri var. Bunlar ardisik sekilde enfeksiyonlara neden olabiliyor. Insanlar maske takmadigi için ardisik enfeksiyonlar meydana gelmekte ve sanki hiç iyilesmiyorlarmis gibi bir intiba olusuyor” dedi.



“Gribe antibiyotik tedavi vermeye gerek yok"

Özellikle beta virüsü sonrasi gerekli tedavinin zamanin uygulanmamasi durumunda çok sikintili bir sürecin yasanabilme ihtimalinden bahseden Opr. Dr. Sentürk, “Gripte semptomatik tedavi vermek lazim. Gribe antibiyotik tedavi vermeye gerek yok. Çok agir vakalarda hekim bir antiviral önerebilir. Bunun yaninda yatak istirahati, bol sivi alinmasi, ates düsürücü ilaçlarla hastalik tedavi edilir. Nezlede de ayni tedavi uygulanir. Betada ise mutlaka antibiyotik tedavisi verilmesi gerekir. Antibiyotik tedavisine de ilk 10 gün içerisinde baslamak gerekir. Aksi takdirde kalp, böbrek ve eklem tutulumu gibi hastayi sakat birakici ya da ölüme neden olabilen bir süreç baslayabilir. O nedenle hastalara buna uygun tanimlanmis kriterler var. Laboratuvarlarda hizli testler var. Covid için de tanilar alinabiliyor. Onun tedavisinde hastanin durumuna göre tedavi yöntemi belirleniyor” diye konustu.

Kaynak: İHA