Jandarma'nin Siki Mesaisi Zeytin Hirsizlarina Göz Açtirmadi

Balikesir’in Edremit Körfezi bölgesinde bu yil zeytin üreticileri, hirsizlikla mücadele dahilinde Jandarma tarafindan yapilan çalismalardan memnun.

Jandarma'nin Siki Mesaisi Zeytin Hirsizlarina Göz Açtirmadi
Ayvalik, Bandirma, Burhaniye, Edremit, Erdek, Gömeç ve Havran ilçelerinde Ekim ayinda baslayan zeytin hasadi devam ederken; Balikesir Valiligince alinan tedbirler sonucunda, Jandarma Asayis, Jandarma Komando ve Jandarma Suç Arastirma (JASAT) timleri zeytinlik alanlardaki hirsizlik konularina iliskin çalismalarini sürdürüyor.

Kirsal mahallelerde yol uygulamalari da yapan ekipler, araçlari kontrol ederek denetimler yapiyor. Jandarma ekipleri bölgede insansiz hava araçlari ile devriye uçuslari gerçeklestiriyor.

Zeytin ve zeytinyagi isletmelerini denetleyen ekipler, zeytin hirsizligina karsi çalismalarini sürdürüyor.

Dört aylik hasat döneminde gerçeklesen 61 hirsizlik konusunda 163 süpheliyi gözaltina alinirken, zanlilardan 24’ü islemlerinin ardindan tutuklandi.

Il genelinde 248 isletmeyi bin 917 kez denetleyen ekipler, 10 isletmeye cezai islem uyguladi.

Edremit Ziraat Odasi Baskani Ali Yilmaz Diker, gazetecilere yaptigi açiklamada, “Valimiz bize söz verdi. Bu sene zeytin hasat sezonuna baslarken bizlere geldi. Burada Edremit’te bütün Balikesir’deki bu isle ilgili sektördeki olan kisilerle ilgili bir toplanti yapti. Asagi yukari bes, bes buçuk saat süren bir toplantida alinacak kararlari hepimizin agzindan birebir dinledi. Bu zeytin hasadinda alinmasi gereken tedbirleri ve yasaklari uygulamanya basladi.

Bu uygulamalardan bu sene çok olumlu sonuçlar alindi. Bu sonuçlara göre zeytin üreticisi bu konuda memnuniyetini her zaman vali beyimize, kaymakamlarimiza, sahada çalisan özellikle jandarmamiza, emniyet güçlerimize ben bir kez daha tesekkür ediyorum. Zeytin üreticisi bu sekilde devleti yaninda görünce çalisma sekli ve heyecan da çok daha fazla oldu.”dedi.



Avcilar Mahalle Muhtari Ibrahim Köylüceli de mahallelerinin tek gelir kaynaginin zeytincilik oldugunu ifade etti.

Zeytin hirsizlarin yakalanip tutuklandigini bildiren Köylüceli, " Köyümüzün tek gelir kaynagi zeytinciliktir. Bütün yüzde 98’i zeytincilikle ugrasir. Bu sene zeytin konusunda çok önemli kararlar almisti valimiz. Zeytin hirsizligina karsi son derece hassas bir mücadele oldu. Kaymakam beyimize ve emniyetimize, karakolumuza, jandarma karakoluna çok tesekkür ediyoruz. Vatandas bu uygulamadan dolayi çok memnun kaldi ve köyümüzden bir sepet bile zeytin çalinmadi bu sene.”dedi.

Zeytinyagi üreticilerinden Mustafa Erçelik “Biz bu sene hirsizlikla mücadelede valilik, kaymakamlik ve jandarma ekipleriyle çok pozitif bir süreçten geçtik. Çünkü daha önceki yillarda zeytin hirsizligi bizim kurakliktan sonra belimizi büken en önemli etkendi. Çünkü bütün yil 8 ay gibi bir süre zeytine bakiyoruz. Ancak tam o emeklerimizin karsiligini alacagimiz zaman zeytin hirsizligi bizim belimizi büküyordu ve gece gündüz tarlalarda bekliyorduk. Bu sene yapilan uygulamalardan sonra biz ancak yorgunlugumuzdan sonra yatagimizda rahat uyuyabildik. Çünkü bu sene biz tarlamizi beklemek zorunda kalmadik. Sag olsunlar jandarma ekipleri hirsizlara bu sene göz açtirmadi. Biz de bu bundan çok memnunuz. Çünkü emegimizin tam karsiligini alabiliyoruz hirsizlik olmadiginda.”dedi.

Ziraat Mühendisi ve Zeytin Üreticisi Banu Ulusoy ise “Bu sene jandarma, valilik, emniyet ekipleri çok iyi çalistilar. Bölgemizde hiç hirsizlik olmadi. Biz sikinti yasamadik bu sene. Hepsine tesekkür ediyoruz. Önümüzdeki senelerde de böyle devam etmesini temenni ediyoruz.”dedi.

Kaynak: İHA