Cumhurbaskani Erdogan Ve Rusya Devlet Baskani Putin Telefonda Görüstü

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan telefonda görüstü. Putin görüsmede Erdogan’a, görüsmede Kuzey Akim boru hatlarindaki sizintilari “uluslararasi terörizm” oldugunu söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan Ve Rusya Devlet Baskani Putin Telefonda Görüstü
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, telefonda görüstü. Kremlin Basin Servisi tarafindan görüsmeye iliskin yapilan açiklamada, Erdogan’in, Rusya’nin Ijevsk kentinde okula yönelik gerçeklesen terör saldirisiyla ilgili bassagligi mesaji aktardigi belirtildi.

Liderlerin enerji konularinda görüs alisverisinde bulundugu aktarilan açiklamada, "Rusya’nin Türkiye’ye dogal gaz tedarikine iliskin sözlesmelerin uygulanmasi ve Akkuyu Nükleer Santrali’nin ortak insaati çerçevesinde enerji sektöründeki etkilesime olumlu bir degerlendirme yapildi. Rusya ve Türkiye Baskanlari, Soçi ve Semerkant’ta yaptiklari toplantilarda varilan anlasmalarin uygulanmasina vurgu yapti" denildi.

Rusya’dan tahil anlasmasi için Türkiye’ye tesekkür

Cumhurbaskani Erdogan ve Putin’in, Istanbul’da imzalanan tahil anlasmasini da ele aldigi belirtilen açiklamada, "Karadeniz limanlarindan tahil ihracati ile Rus tarim ürünleri ve gübre ihracatina iliskin Istanbul anlasmasinin uygulanmasina Türkiye’nin katkisindan dolayi tesekkür edildi. Ayni zamanda, Rusya’dan dünya pazarlarina gida ve gübre tedarikinin önündeki engellerin kaldirilmasi da dahil olmak üzere, bu tahil paketi anlasmasini tam olarak bir kompleks içinde uygulama ihtiyacina dikkat çekildi" denildi.

Kuzey Akim boru hatlarindaki sizintilar görüsüldü

Liderlerin, Rus gazini Avrupa’ya tasiyan Kuzey Akim 1 ve Kuzey Akim 2 dogal gaz boru hatlarindaki sizintilari da ele aldigi aktarilan açiklamada, Putin’in sizintilar hakkinda "sabotaj" degerlendirmesinde bulundugu ifade edildi. Açiklamada, "Rusya Devlet Baskani, Kuzey Akim 1 ve Kuzey Akim 2 gaz boru hatlarina yönelik benzeri görülmemis sabotaj veya benzeri görülmemis uluslararasi bir terör eylemi hakkinda temel bir degerlendirme yapti. Rusya’nin bu konuyu BM Güvenlik Konseyi’nde acilen tartismaya açtigi kaydedildi" denildi.

Putin, Erdogan’a Ukrayna topraklarindaki referandum hakkinda bilgi verdi

Putin’in, Rusya’nin Ukrayna’dan ilhak ettigi Donbass Bölgesi’ndeki, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’da gerçeklesen halk referandumlarina yönelik Erdogan’i bilgilendirdigi aktarilan açiklamada, "Vladimir Putin, 23-27 Eylül tarihlerinde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporijya bölgelerinde, Rusya Federasyonu’na katilim konusunda yapilan referandumlarin sonuçlarini açikladi.

Seçimlerin seffafligi konusunda, uluslararasi hukuk norm ve ilkelerine tam uyumlu olarak gerçeklestigi vurgulandi" ifadeleri kullanildi.

Açiklamada ayrica, söz konusu referandumlarin BM’nin 1966 Insan Haklarina Iliskin Uluslararasi Sözlesmeler ve 1975 Helsinki Nihai Anlasma hükümlerine uygun oldugu vurgulandi.
Kaynak: İHA