AB Konseyi Baskani Michel Açiklamasi 'BM'de Acilen Reform Yapilmali'

AB Konseyi Baskani Charles Michel, Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu toplantisinda, mevcut sistemin yeterli olmadigini belirterek, "BM’de acilen reform yapilmali" dedi.

AB Konseyi Baskani Michel Açiklamasi 'BM'de Acilen Reform Yapilmali'


AB Konseyi Baskani Charles Michel, Birlesmis Milletler (BM) 77. Genel Kurul toplantisinda yaptigi konusmada, küresel sorunlara iliskin açiklamalarda bulunurken, BM Güvenlik Konseyi’nde reforma ihtiyaç duyuldugunu ifade etti.

Charles yaptigi açiklamada, BM Güvenlik Konseyi’nde veto kullaniminin bir istisna olmasi gerektigini söyleyerek, "Birlesmis Milletler’de (BM) her birimiz, saglam bir çok tarafli sistemin karsilikli güveni gerektirdigini biliyoruz, ancak mevcut sistem yeterince kapsayici veya temsili degil. Veto hakkinin kullanilmasi kabul edilmez olmalidir. Kurallarda iyilestirmeler ve reformun gerekli ve acil olduguna inaniyorum" ifadelerini kullandi. Michel, veto yetkisinin istisnai durumlarda kullanilmasi ve Rusya gibi "haksiz savas baslatan ülkelerin" üyeliginin askiya alinmasi gerektigini ifade ederek, "Güvenlik Konseyi’nin daimi bir üyesi sebepsiz ve haksiz bir savas baslattiginda ve o ülkenin üyeligi BM Genel Kurulu tarafindan otomatikman askiya alinmalidir" dedi.



"Rusya’nin iddialari yanlis ve igrenç"

Michel, Rusya’nin Ukrayna’daki savasla ilgili yalan iddialarda bulundugunu belirterek, "Hiç kimse Rusya’yi tehdit etmedi, saldirmadi, isgal etmedi ve kesinlikle hiç kimse Rusya ile bir çatisma istemedi. Herkesin güvenligini ve refahini tehlikeye atmaktan ne çikarimiz olabilir ki?" ifadelerini kullandi. Michel, Rusya’nin Ukrayna’daki Rusça konusan halklarin soykirima ugramasi yönünde yaydigi propagandayi ise "yanlis ve igrenç" olarak nitelendirdi. Michel, Rusya’nin Ukrayna’daki savasi yalnizca "özel bir operasyon" seklinde yansitmasinin korkunç bir yalan oldugunu ifade ederek, "Bu bir savas. Bu, sebepsiz, yasadisi, haksiz bir saldirganliktir. Bu savas kabul edilemez. Ve bunun için Rusya’ya ekonomik yaptirimlar kaçinilmaz hale gelmistir" dedi.



Rusya’nin bir diger yalaninin ise, savasi durdurmak için AB ve batili ülkelerin Rusya’ya uyguladigi yaptirimlarin gida krizine yol açtigi yönündeki iddiasi oldugunu söyleyen Michel, "Yaptirimlarin gida ve gübre kitligini tetikledigi yalan ve yanlistir. Savastan önce bile tahil ve gübre ihracatini tek tarafli olarak büyük ölçüde düsürmeye karar veren, Rusya’ydi. Karadeniz limanlarina askeri abluka uygulayarak deniz ticaretini imkansiz hale getirmeye karar veren Rusya’dir" seklinde konustu.



"AB, saldirganligi seçmeyecek"

Michel, Rusya’nin simdi nükleer silah kullanimi ve Avrupa’nin en büyük nükleer santralini askeri üs olarak kullanmakla tehdit ettigini söyleyerek, Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) tarafindan Zaporijya Nükleer Santrali’nde yapilan çalismalari destekledigini ifade etti.

Michel, "Ancak, yapilmasi gereken bir seçim var ve Avrupa Birligi’nin seçimi saldirganlik degildir, sinirlara saygi duymaktir" sekilde konustu.



"Tek Çin ilkesini taniyoruz"

Çin gibi yükselen güçlerin baris ve kalkinma için çabalara katilmasini istedigini belirten Michel, "Çin de dahil olmak üzere yükselen güçlerin baris ve kalkinma için ortak çabalara içtenlikle katilmalarini istiyoruz. Deniz güvenligini savunuyoruz. Tayvan Bogazi’nda istikrari savunuyoruz. Tek Çin ilkesini taniyoruz, ancak özellikle Sincan ve Hong Kong’daki insan haklari ihlallerine gözlerimizi kapatmayacagiz" ifadelerini kullandi.

Michel, iklim krizine karsi birlikte hareket etme çagrisinda bulundu

Michel, BM Genel Kurulu’nda yaptigi konusmada, iklim krizine yönelik birlik içinde hareket edilmesi gerektigini vurgulayarak, "Enerji krizinin üstesinden gelmek, iklim tehlikesini geri püskürtmek, biyolojik çesitliligimizi ve okyanuslarimizi korumak gelecegimizi korumak demektir. Hiçbir ülke kendi basina gezegeni koruyamaz. Gelismekte olan ve gelismis ülkelerin iklimi korumak için ayni yolu izlemesini bekliyoruz" dedi.

Tarihin bir dönüm noktasinda bulunuldugunu söyleyen Michel, "Kolektif bilgelige inaniyorum, bilimin ve bilginin dünyaya yeniden umut verecegine inaniyorum. Bir aydinlanmaya ihtiyacimiz var bu birlikte olmali" seklinde konustu.

Kaynak: İHA