Ion Kentler Birligi Projesine Fazil Say'li Baslangiç
12 kenti kültür rotasi üzerinden bir araya getirerek bir tarihin yeniden hayat bulacagi Ion Kentler Birligi projesinin lansmani Teos Antik Kenti’nde gerçeklestirildi. Projeye turizm, kültür-sanat dünyasi büyük destek verdi. Gecenin finalinde ise Fazil Say, 20 bin kisinin izledigi ve 20 asirlik zeytin agacinin önünde gerçeklesen muhtesem bir konser verdi.

Ege’den dünyaya çagri var
Kolophon (Menderes), Miletos (Didim), Myus (Söke), Priene (Söke), Ephesos (Selçuk), Lebedos (Seferihisar), Teos (Seferihisar), Klazomenai (Urla), Erythrai (Çesme), Phokaia (Foça), Samos (Samos), Chios (Sakiz) sehirlerinden olusan bir antik kentler birligi üzerinden turizm gelirini artirmak için çalismalara baslayan Seferihisar Belediyesi, diger katilimci sehirlerin belediye baskanlari ile beraber projeyi baslatti. 20 bin kisinin antik kenti doldurdugu görkemli lansman gecesinde konusan Seferihisar Belediye Baskani Ismail Yetiskin, projenin kentin gelecegini sekillendirecegini belirterek kültür-sanat odakli projenin lansmaninin dünyadaki ilk sanatçilar birliginin kuruldugu Teos’ta gerçeklesmesinin gurur verici oldugunu söyledi.
"Ege kiyilarinin hikayesi yeni bir kültür destinasyonu olusturacak"
Projenin Selçuk, Seferihisar, Çesme, Foça, Didim, Urla, Menderes, Söke, Sakiz ve Samos sehirlerinden olusan “Ion Yolu” çatisi altinda bir turizm destinasyonu olusturulmasini saglayacagini kaydeden Yetiskin, “Bu sayede kentler arasinda bir bag olusacak. Bir hikayenin parçasi olan bu kentlerde Efes’i ziyaret eden Seferihisar’a gelerek Teos’u da görmek isteyecek, hikayenin geri kalanini anlamak için Milet’e, oradan da Foça’ya gidecek. Ion Kentleri Birligi projesi, partner sehirlerin kültür ve turizm odakli is birliklerini gelistirip ulusal ve uluslararasi alanda görünürlük ve kazanç saglamalarina olanak saglayacak. Kültürel mirasa sahip Türkiye’deki diger sehirlere örnek olacak bu proje, ayni zamanda uluslararasi alanda is birligi ve dostlugu gelistirebilmek adina örnek bir model olacak” diye konustu.
“Bu proje ile yerel kütür gelirlerinin yüzde 75 artmasini hedefliyoruz”
Yetiskin, dünyada kültür turizmi trendi oldugunu da sözlerine ekleyerek “Kültür turizmi bölge halklarinin turizmden daha fazla pay almasini saglayacak. Çünkü son dönemde arastirmalar yabanci turistlerin yüzde 70’inin kültürel turizm amaciyla ülkemize geldigini ortaya koyuyor. Bu da projemizin ve yolumuzun ne kadar dogru oldugunun çarpici bir örnegi” dedi.
Ion Fest ile gezen bir festival yapilacak
Projenin çarpici bir özelligi ise yasayan bir tarihin yeniden canlandirilmasina yönelik olacak. Ion Kentler Birligi projesinde yapilacak festivaller ile 12 Ion kenti birbiri ile bulusacak. Foça’da baslayan festival iki gün sonra Didim’e, oradan da Menderes’e uzanacak. Ayrica proje çerçevesinde Sakiz ve Samos adalari da Ion kenti olmasi nedeniyle projede yer aldi. Bu adalar ile gerçeklestirilecek is birligi sayesinde karsilikli feribot seferleri ve ticari iliskiler gelistirilecek. Proje ile kentlerin kapilarinin birbirine açilacagini söyleyen Ismail Yetiskin, partner sehirlere temsili anahtar takdim etti.
