Ahlat'ta Asiklar Gecesi Düzenlendi

Bitlis’in Ahlat ilçesinde hayata geçen “Halk Kültürümüzü Gelecege Tasiyoruz” projesi ile asiklar gecesi düzenlendi.

Ahlat'ta Asiklar Gecesi Düzenlendi
Ahlat Kadinini Bilinçlendirme Gelistirme Sosyal Dayanisma ve Yardimlasma Dernegi tarafindan hazirlanan Içisleri Bakanligi Sivil Toplumla Iliskiler Genel Müdürlügü tarafindan finanse edilen ve Ahlat Kaymakamligi tarafindan desteklenen “Halk Kültürümüzü Gelecege Tasiyoruz” projesi ile

Ahlat ögretmenevi bahçesinde düzenlenen asiklar gecesinde Asik Ahmet Poyrazoglu ile Asik Ümmü Gülsüm Kahraman sahne aldi. Gecenin açilis konusmasini yapan Ahlat Kadinini Bilinçlendirme Gelistirme Sosyal Dayanisma ve Yardimlasma Dernegi Baskani Semra Çeker, "Ozanlik ve halk edebiyati tarih boyunca çesitli dönemlerden geçerek günümüze kadar gelmistir. Toplumdaki olumlu yada olumsuz gelismeler ozanin sazina, sözüne ve sesine konu olmustur. Ozanlik geleneginde doga sevgisi vardir, halk sevgisi vardir, vatan sevgisi vardir, hak sevgisi vardir. Ozanlar halkin bagrindan kopar ve temsil ettigi toplumun sorunlarini, mesajlarini saziyla anlatir. Yasadiklari dönemlerde her halk ozaninin farkli bir yeri vardir. Ama tüm halk ozanlarimizin bulustugu yer, halkin gönlüdür. Halk Kültürümüzü Gelecege Tasiyoruz adli projemizle ilçemizin yetistirdigi degerlerden olan ve bugün maalesef unutulmaya yüz tutmus Dervisoglu Kavalci Recep özelinde geçmisten günümüze Anadolu topraklarinda yasamis ozanlarimizin eserlerinden okumalar, sempozyum gibi etkinlikler ile halk ozanligi hakkinda farkindalik olusturmak, bu degerlerimizi çocuklarimiza ve gençlerimize aktararak milli ve manevi yönden gelismelerini saglamak amaçlanmistir. Proje ile verilecek egitimlerle bu aksam aramizda olan Ümmügülsüm Kahraman hanimefendi gibi kadin ozanlarin yetismesine ve halk kültürümüzün bu ozanlar eliyle anlatilmasina katki saglanacaktir" dedi.

Daha sonra konusma yapan Ahlat Belediye Baskani Abdulalim Mümtaz Çoban ise, "Ahlat bu tür faaliyetleri yogun anlamda yasiyor ve yasamaya devam edecek. Bunun içinde bu gelenegi yürütmeye gayret eden herkesi yürekten kutluyoruz" diye konustu.

Son olarak konusan Ahlat Kaymakami Fikret Dag ise, gecenin hazirlanmasinda emegi geçenleri tebrik ederek, "Ahlat, tarihten bugüne kadar hep kültürüyle medeniyetiyle hatta pek çok il ve ilçeye nasip olmayacak Kubbet’ül Islam ünvaniyka tarihteki yerini almis güzel bir ilçemizdir. Dolayisiyla burada bu asiklik gelenegini sürdürmek hepimizin üzerine vazifedir diye düsünüyorum. Nacizane katkimiz olduysa da çok mutluyuz" ifadelerini kullandi. Konusmalarin ardindan Asik Ahmet Poyrazoglu ile Asik Ümmü Gülsüm Kahraman hem seslendirdikleri türküler hem de esprileriyle izleyenlere güzel anlar yasatti.
Kaynak: İHA