Irak'taki Koordinasyon Grubu'ndan Sadr Açiklamasina Tepki Açiklamasi 'Mesruiyete Karsi Darbe Çagrisi'

Irak’ta Sadr Grubu’nun Sii Lideri Mukteda Sadr’in destekçilerinin Irak parlamentosunu isgal etmesini Yesil Bölge’nin isgalden kurtarilmasi olarak nitelendirmesi sonrasi açiklama yapan Koordinasyon Grubu, “Mesruiyete karsi darbe çagrisi" dedi.



Irak’in baskenti Bagdat’taki Yesil Bölge’de yer alan Irak parlamentosu dünden bu yana Sadr Grubu’nun destekçileri tarafindan isgal altinda tutulurken, Sadr Grubu’nun Sii Lideri Mukteda Sadr’in “Yesil bölge isgalden kurtarildi” açiklamasina rakibi Koordinasyon Grubu’ndan tepki geldi. Koordinasyon Grubu çatisi altinda yer alan Hikmet Akimi Baskani Ammar Hekim’in evinde toplanan Koordinasyon Grubu yöneticileri yayinladiklari ortak bildiride, Sadr’in söz konusu açiklamasini “Mesruiyete karsi darbe çagrisi" olarak nitelendirdi.

Koordinasyon Grubu’nun Irak’in yasamakta oldugu bu kritik dönemde basta Sadr Grubu olmak üzere bütün taraflari diyaloga çagirdigi belirtilen bildiride, “Ama ne yazik ki artan bu gerilim halka, devlete ve kurumlarina, siyasi süreç, anayasa ve seçimlere karsi devrim asamasina ulasti” denildi. Irak halkinin verdigi uzun ve zorlu kanli mücadelenin sayesinde elde ettigi demokrasi sisteminin bütün Irak halkini temsil etmeyen tek bir siyasi tarafin destekçileri verilmesinin kabul edilemez oldugunu aktarilan bildiride, “Koordinasyon Grubu olarak, vatandasin hakkini, devletin mesruiyeti ve siyasi süreci tüm gücümüzle savunmaya kararli oldugumuzu vurgularken, bütün bunlarin aksine yapilan her hangi bir eylem kirmizi çizgileri geçmek, iç barisi tehdit etmek ve yillardir devleti yagmalayanlara kapilari açmak olarak kabul edecegiz” denildi.

Koordinasyon Grubu’ndan protesto çagrisi

Sadr Grubu disindaki bütün Sii taraflarin çatisi altinda toplandigi Koordinasyon Grubu’na bagli Mesruiyeti Destekleme ve Devlet Kurumlarini Koruma Koordinasyonu Komisyonu ise destekçilerine yarin aksam Bagdat’taki Yesil Bölge önünde toplanma çagirisinda bulundu. Komisyon tarafindan yapilan yazili açiklamada, son gelismeler “süpheli bir darbe plani” olarak nitelendirilerek, “Devleti çalma, mesruiyetini hiçe sayma, yasal kurumlarina hakaret etmek ve demokrasi süreci yok etmek girisimlerine karsi herkesi aksam saat 17.00’de Yesil Bölge girisinde bekliyoruz” denildi.

Saddam’in kizi Sadr’i destekledigi iddialarini reddetti

Irak’in devrik lideri Saddam Hüseyin kizi Ragad, meclis binasini basarak oturma eylemi baslatan Sadr Grubu destekçilerini selamladigina dair çikan haberlerin gerçegi yansitmadigini ifade ederek, Sadr’in babasinin eski dostu olduguna dair yapilan paylasimin kendisine ait olmadigini belirtti.



Sadr destekçilerinden zincirli gösteri

Sadr destekçileri, parlamento binasinda düzenledikleri gösteride davullar çalarak agit yakti ve kendilerine ellerindeki zincirlerle vurdu. Bazi protestocular ise parlamento içerisinde sigara, meyve suyu, kavun ve karpuz satmaya çalisti.

Sadr yanlilari, bu hafta ikinci kez meclisi basti

Sadr disindaki tüm Sii taraflari çatisi altinda toplayan ve eski Basbakan Nuri Maliki’nin de içinde bulundugu Iran destekli Koordinasyon Grubu’nun, Muhammed Siya el-Sudani’yi basbakan adayi göstermesine itiraz eden Sadr Grubu destekçisi yüzlerce kisi, 27 Temmuz’da da Yesil Bölge’ye girerek parlamentoyu basmisti.
Kaynak: İHA