ABD'de 17 Yasindaki Genç Polisler Tarafidan Defalarca Yumruklandi

ABD’nin Illinois eyaletinde üzerinde silah bulundugu iddia edilen ve trafik denetimi sirasinda polisten kaçan 17 yasindaki genç, polis tarafindan yere yatirilarak defalarca yumruklandi.

ABD'de 17 Yasindaki Genç Polisler Tarafidan Defalarca Yumruklandi


ABD’nin Illinois eyaletinde yer alan Oak Lawn ilçesinde polisin 27 Temmuz’da 17 yasindaki bir gence uyguladigi siddete ait görüntüler yayinlandi. Polis, silahli oldugunu iddia ettigi ve trafik denetiminden kaçan Hadi Abuatelah isimli genci yere yatirarak defalarca yumrukladi. Olayin ardindan hastaneye kaldirilan Abuatelah’in burnunda, kafatasinda ve legen kemiginde kiriklar oldugu tespit edildi.

Polis tarafindan yayinlanan görüntülerde, Abuatelah ve arkadasinin araçtan indirildikten sonra üst aramasi yapildigi ardindan Abuatelah’in polisten kosarak kaçtigi ve kisa bir kovalamacanin ardindan polis tarafindan yakalanan Abuatelah’in polisler tarafindan yere yatirilarak defalarca yumruklandigi görüldü.

Çevredekiler tarafindan keydedilen görüntüde ise, 3 polisin Abuatelah’in üzerine çikarak siddet uyguladigi sirada Abuatelah’in çigliklari duyuldu.

Polis tarafindan yapilan yazili açiklamada, "Süpheli sözlü komutlari dinlemeyi reddetti, bu da iki memurla fiziksel bir çatismaya neden oldu" denilerek, Abuatelah’in üzerinden yari otomatik tabanca çiktigi ifade edildi. Olayda hem Abuatelah’in hem de bir polis memurunun yaralandigi aktarilan açiklamada, olayla ilgili iç sorusturmanin devam ettigi ve suçlamalarin beklendigi belirtildi.

Polis siddeti protesto edildi

Olayin ardindan onlarca kisi Oak Lawn Polis Departmani’nin önünde toplanarak, polis siddetini protesto etti. Göstericiler, olaya karisan polislerin görevden alinmasi çagrisinda bulundu. Amerikan Islam Iliskileri Chicago Konseyi Baskani Ahmed Rehab yaptigi açiklamada, "Bu, birinin ne yapiyor olabilecegiyle ilgili degil. Bu, birinin nasil tutuklandigi ve tutuklamadan sonra ne oldugu ile ilgili" dedi.



Arap Amerikan Eylem Agi’nin bas organizatörü Muhammed Sankari, polis memurlarinin eylemlerinin “klasik bir irksal profilleme ve vahset vakasi” oldugunu belirterek, görevden alinmalarini istedi. Sankari, "Polisin kimseyi dövmek için hiçbir nedeni ve bahanesi olamaz" ifadelerini kullanarak, memurlar hakkinda “Açikça irksal bir önyargilari var ve islerini dogru yapamiyorlar” dedi.



Abuatelah’in avukati Zaid Abdallah ise, "Memurlarin insanlari boyun egdirmek için güç kullanmasina izin veriliyor, ancak asiri güç kullanmasina izin verilmiyor" ifadelerini kullanarak, “Bu son derece asiri ve vahsiydi" dedi.



Polis, Abuatelah’i elektrosok tabancasi ile vurmus

Oak Lawn Polis Sefi Daniel Vittorio ise düzenledigi basin toplantisinda, olaya karisan polis memurlarinin görevlerine devam ettiklerini belirterek, memurlarin ölümcül güç kullanma haklari oldugunu ifade etti.



Vittorio, Abuatelah’a müdahale eden memurlarin gencin sag omzunun üzerinden geçen bir "aksesuar çantasinda" atesli silah oldugundan süphelendiklerini belirterek, memurlarin bu nedenle müdahale ettigini aktardi.

Polisin Abuatelah’i yere yatirdiginda dahi çantayi birakmadigini aktaran Vittorio, polisin elektrosok tabancasi ile Abuatelah’i vurarak sersemlettigini ve kelepçeledigini ifade etti.

Polis ayrica, Abuatelah’in çantasindan içinde üç mermi bulunan Raven Arms P25 tipi silahin çiktigini açiklayarak, söz konusu silahin fotografini kamuoyu ile paylasti.
Kaynak: İHA