Mersin'de 18 Yetistiriciye 450 Küçükbas Hayvan Destegi

İçel Büyüksehir Belediyesinin 2020 yilinda hayata geçirdigi ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesi, farkli yetistiricilere kazanç kapisi olmaya ve büyümeye devam ediyor. Ilçe ilçe devam eden küçükbas hayvan dagitimlari ile hem hayvan popülasyonunun artmasina katki sunuluyor, hem de küçük üreticiler destekleniyor.

Mersin'de 18 Yetistiriciye 450 Küçükbas Hayvan Destegi
3’üncü yilinda damizliklarla çogalmaya devam eden projede bu yil, 2020 yilindan bu yana dagitimlari yapilan küçükbas hayvanlarin yavrulari da dagitim çerçevesinde yetistiricilere ulastiriliyor. Önceki yillarda dagitim yapilan yetistiricilerden, 500’den fazla küçükbas hayvani geri alan Büyüksehir Belediyesi, bu yil dagitimini yapacagi hayvanlarin sadece bine yakinini satin aldi. Erdemli ve Silifke’de yapilan törenlerde, 18 yetistiriciye toplam 450 keçi ve ivesi koyun dagitimi yapildi. Erdemli’den 6’si kadin, 2’si erkek olmak üzere toplam 8, Mezitli’den 1’i kadin, 1’i erkek olmak üzere toplam 2 ve Silifke’den de 1’i kadin, 7’si erkek olmak üzere toplam 8 yetistiriciye hayvanlari verildi.

Dagitim çerçevesinde küçükbas hayvanlarin yani sira, her yetistiriciye 4 ton yem destegi de saglandi.

"Proje 2 yil sonra kendi içinde süreklilik saglayacak”

Gerçeklestirilen dagitim töreninde proje hakkinda bilgi veren Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanvekili Selçuk Sahutoglu, “2020 yilinda baslatmis oldugumuz ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesinin 3. yilina girmis bulunmaktayiz. 2020 ve 2021 yilinda bin 500 hayvan satin alinarak dagitilmisti. Bu yil ise 2020 yilinda bizim adimiza vermis oldugumuz hayvanlari yetistiren, onlarin yavrularini damizlik haline getiren üreticilerimizden aldigimiz hayvanlardan 500 tanesini üreticilerle bulusturuyoruz. Bu su demek 500’ünü üreticilerimiz üretti, bin tanesini satin aliyoruz. Asil hedefimiz, 5 yil içerisinde projenin tamamen kendi içinde sürdürülebilirligini saglamak. Bu hedef dogrultusunda da emin adimlarla ilerliyoruz. Proje baslangicindan bu yana Veteriner Hekimler Odasi, almis oldugumuz küçükbas hayvanlarin asilarini temin etmekte, Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi de hayvanlarin temini noktasinda bizlerle beraber. İçel Tarim Il Müdürlügümüz ise üreticilerimizin isletme kayitlarinin açilmasindan bu yana, hayvanlarin sevklerinde olmak üzere her zaman yanimizda. Ben onlara da çok tesekkür ediyorum” dedi.



“Hayvanciligin canlanmasi adina çok önemli bir girisim”

İçel Büyüksehir Belediyesi Erdemli Koordinatörü Vedat Uzunbag ise “Bölgede uzun yillardir hayvancilikla ugrasan, koyun, keçi ya da büyükbas hayvan üretimi yapan birçok kisinin, yavas yavas hayvancilik mesleginden ya da hayvan üretiminden vazgeçtiklerini görüyoruz. Birçok aile yillarca kendi geçimini bu sektörde sagliyor, ancak bu önemli gruplarin zaman içerisinde sürekli azaldigini görüyoruz. Bu da çok üzücü ve çok düsündürücü bir durum. Bu konuda Büyüksehir Belediyemizin yaptigi bu uygulama, hayvanciligin yeniden canlanmasi adina çok önemli bir girisim. Bunun bölgemizdeki insanlarin et, süt ihtiyacina ya da aile geçiminin saglanmasi ihtiyacina bir katkisi olacagini düsünüyorum” diye konustu.

İçel Veteriner Hekimler Odasi Baskani Bektas Senay da bu projede bulunmaktan dolayi duydugu onuru ifade ederek, “Belediye Baskanimiz böyle bir projeyi gündeme getirdiginde harika bir proje oldugunu gördük ve bu projeye katki vermek adina ellerimizi sivayip bu sekilde sizlere bir hizmet sunmaya çalisiyoruz. Ülkedeki yem fiyatlarini ve hayvanlarin yok olusunu görüyoruz. Tabi ki bunlar güzel seyler degil, ama sonuç itibariyle bu ülkede bir seyler yapip, katkida bulunmak bizlerin zorunlu oldugu seyler. Burada koyunlarinizi ve keçilerinizi alacaksiniz. Bu projenin 4 ayagi var. 1. ayak, Büyüksehir Belediye Baskanligi, 2. olarak biz Veteriner Hekimler Odasi, 3. Koyun Keçi Birligi ve 4. olarak da Il Tarim Müdürlügü” ifadelerini kullandi.

Destekten yararlanan Sebahat Karaca ise "Ben annemin evindeyken de hayvancilik yapiyordum. Simdi sebzecilik yapiyorum. Basvurduk ve çikti. Bu proje çok güzel bir sey bizim için. 25 tane keçi sahibi olduk. Biri üniversiteye gidecek, biri lise son, biri ilkokul 4. sinifta okuyan 3 kizim var. Büyük kizim su anda üniversite için tercih yapiyor. Insallah bu proje ona katkida bulunacak. Fazla bir gelirimiz yok. Yani köylüyüz, çalismak zorundayiz. Çocuklarimin gelecegi için çok büyük katkisi olacagina inaniyorum” dedi.

Kaynak: İHA