Gültak Açiklamasi 'Deniz Kenti Mersin'de Su Sporlari Bile Yok'

İçel’in merkez ilçe Akdeniz Belediye Baskani Mustafa Gültak, deniz kenti İçel’de bir yelkenin bile indirilebilecegi alan bulunmadigini belirterek, "Kentimizde yelken sporculari var fakat baska yerlere gidiyorlar. Sehrim adina çok üzülüyorum" dedi.

Gültak Açiklamasi 'Deniz Kenti Mersin'de Su Sporlari Bile Yok'
Gültak, İçel Büyüksehir Belediye Meclisinin Temmuz ayi birinci birlesiminde, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi tarafindan İçel’de yapilmasi planlanan ’Çamlibel Su Sporlari Merkezi Projesi’ ile ilgili elestiri ve tartismalar üzerine bir degerlendirme yapti. Gültak; “Deniz kenti İçel’de bir yelkenin bile indirilebilecegi alani yok. Kentimizde yelken sporculari var fakat baska yerlere gidiyorlar. Sehrim adina çok üzülüyorum. Yillar geçmis, Türkiye’nin incisi İçel’de, su sporlariyla ilgili bir merkez yapilmamis, hiçbir belediye ve merkezi idare buna el atmamis. Ama Bakanligimiz el atti ve biz de destekliyoruz ve Allah’in izniyle de İçel ve Akdeniz’in yararina olan bu proje gerçeklesecek” diye konustu.



"Bilgi kirliligi olusturulmak isteniliyor"

Projeye iliskin İçel kamuoyunda bilgi kirliligi olusturulmak istendigini ifade eden Baskan Gültak, “Projede, 233 bin metrekare alan içerisinde yesil alanlar ve farkli birçok alan var. Burada elde edilen yer yaklasik 60 bin metrekaredir. Bunu da 0.20 ile çarptiginizda 12-13 bin metrekare kapali bir alan olusmaktadir. Söylendigi gibi 50-60 bin metrekare kapali alan yok. İçel, denize sifir bir sehir, maalesef su sporlarinin, yelken sporlarinin yapilabilecegi hiçbir tesisi yok. Bugün Türkiye Yelken Federasyonu yetkilileri de bu konuyu elestiriyor. Biz bir deniz kentiyiz ama yelken sporundan Toros daglari kadar uzagiz” ifadelerini kullandi.

“Proje, Çamlibel’e hareket kazandiracak”

“İçel, deniz sehridir fakat bir tane yelkeni indirecek yeri yok” diyen Gültak, söyle konustu; “Kentimizde birçok yelken sporcusu var. Ancak bu sporcular farkli bölgelere gidiyorlar. Türkiye Yelken Federasyonu Baskani Özlem Akdurak, Türkiye’nin birçok yerinde yelken sporlari tesisleri kurdurduklarini ama İçel’de bir türlü kurduramadiklarini, imar çalismalarinin bitmedigini ifade ediyor. Dolayisiyla böyle bir spor tesisini İçel’e kazandirmak istiyoruz. Amacimiz bu ama ayni Çankaya Ilkögretim Okulu’nda oldugu gibi, ‘buzagi’ ariyor birileri. Yani niyet kötü. Daha ortada bir ihale de yok. Dogmamis çocuga don biçiliyor. Ben sehrim adina çok üzülüyorum. Çünkü yillar geçmis, Türkiye’nin incisi İçel’de, su sporlariyla ilgili hiçbir merkez yapilmamis. Hiçbir belediye baskani buna el atmamis. Ama biz el attik ve Allah’in izniyle her seye ragmen projeyi yapacagiz. Amatör balikçilarin hiçbir kaybi olmayacak. Biz onlari garanti altina aliyoruz. Burada 330’un üzerinde amatör balikçi var, dernek baskani ve üyelerle toplantilar yaptik. Kesinlikle kiralarinda da bir artis falan olmayacak. Bunlari kim nereden uyduruyor, anlayamiyorum, bilemiyorum. Amatör balikçilarimizin, ekmek arasi balik satan esnafimizin veya hobi olarak balikçilik yapan arkadaslarimizin hiçbirinin sorunu yok.”

“İçel ve Akdeniz’e yakisir, tertemiz bir balikçi barinagi yapilacak”

Ulastirma Bakanligi’nin yap-islet-devret modeli ve açik ihale ile projeyi gerçeklestirecegini ve bölgede yaklasik 450 tane yeni yatin yanasabilecegi su sporlari merkezinin hayata geçirileceginin altini çizen Gültak; “Bu sayidan da 330’u çikardiginizda, 120 kaliyor. 120 yeni yat yanasabilir. Amatör balikçilar da daha nezih, ömrünü bitirmis iskelelerde degil, daha nezih, temiz bir ortamda balik avlayabilecekler. Çok daha modern, İçel ve Akdeniz’e yakisir, tertemiz, civil civil bir balikçi barinagi yapilacak. 13 bin metrekare kapali alani var. Bunun yarisindan çogu su sporlari merkezi ile ilgili kullanilacaktir. Bununla ilgili burada eger imar planlarina bakarsaniz, otel yapilma sansi sifira iniyor. Neden mi? 7 buçuk metre h/maksimum yükseklik verilmistir. Dolayisiyla yapilacak yapilarin 7 buçuk metre yüksekligi geçme sansi yoktur. Ne Cumhuriyet Meydaninin önü, ne de Çamlibel’in önünün kapandigi yok” seklinde konustu.



“Sehrin merkezi, bin araçlik bir otopark kazanacak”

İçel’in en önemli sorunlarindan bir tanesinin de otopark sorunu oldugunu vurgulayan Baskan Gültak, Çamlibel Su Sporlari Merkezi Projesi çerçevesinde, 700 ila 1000 araçlik bir otoparkin da sehrin merkezine kazandirilacagini, otoparktan Atatürk Parki esnafi ile Çamlibel’e gelen vatandaslarin faydalanabilecegini ifade etti; çevre kiyimi, agaç kiyimi gibi bir durumun da asla söz konusu olmadiginin altini çizdi. Gültak, “Projede agaçlari kesmek veya Atatürk Parki’nin yesil alanini yok etmek kesinlikle yok. Mimarlar Odasi ile Sehir Plancilari Odasi’nin da görüslerini alarak bu alani 18 dönümden 9 dönüme düsürdük” dedi.



“Projede yogunluk fazlasi yok”

Baskan Gültak, bölge esnafi ile birçok kez toplanti yaptigini ve esnafin projeye karsi çiktigi yönündeki iddialarin da gerçegi yansitmadigini kaydederek, “Türkiye’de su sporlari merkezi ile ilgili hangi kiyisi veya kenarina bakarsaniz bakin ayni yogunluk söz konusudur. Burada 0.20 yogunluk verilmistir. Buraya ekstra bir yogunluk verilmemistir. Su Sporlari Merkezi, Millet Bahçesi ile entegre bir tesis olacaktir. Atatürk Parki ile ilgili olarak da beton olan 9 bin metrekarelik alan alinip sehrimizin otopark sorunu çözülecektir. ‘Hodri meydan’ diyorum. Çamlibel ve Atatürk Parki esnafi ile bölgede yasayanlarin yüzde 90’inin projeye onayi vardir. Bölge esnafi ile dilediginiz yerde, meydanda bulusalim. Eger esnaflar ve bölgede ikamet edenler projeyi reddediyorsa biz de vazgeçecegiz. Buyurun esnafi ve halki toplayalim ve ortak bir karar verelim” diye konustu.

Kaynak: İHA