3. Uluslararasi Develi-Âsik Seyrani Ve Türk Kültürü Kongresi Basladi

Develi Belediyesi’nin organizasyonuyla gerçeklestirilen 3. Uluslararasi Develi-Asik Seyrani ve Türk Kültürü Kongresi, Mustafa Aksu Kültür Merkezinde basladi.

3. Uluslararasi Develi-Âsik Seyrani Ve Türk Kültürü Kongresi Basladi
Develi Belediyesinin bu yil üçüncüsünü düzenledigi kongreye Kuzey Makedonya-Gostivar Uluslararasi Vizyon Üniversitesi, Kibris Bati Üniversitesi, Azerbaycan Milli Ilimler Akademisi ve Kayseri Olgunlasma Enstitüsü ortaklik etti. Kongreye Azerbaycan, Afganistan, Macaristan, Kuzey Makedonya ve Irak’tan bilim insanlari katilirken, Kayseri Valiligi, Kayseri Büyüksehir Belediyesi, Erciyes Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi Kayseri Üniversitesi ve Develi Kaymakamligi da kongreye destek oldular.

Yüzün üzerinde akademisyenin Develi, Asik Seyrani ve Türk Kültürü hakkinda bilimsel tebligler sunacagi kongrenin açilis programina Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Develi Kaymakami Sinan Aslan, Develi Belediye Baskani Mehmet Cabbar, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalis, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtulus Karamustafa, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Yilmaz, panelist akademisyenler ve Develililer de büyük katilim gösterdi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasiyla baslayan programda daha sonra ev sahibi olarak Cabbar Baskan kisa bir selamlama konusmasi yaparak kongrenin amaci hakkinda özet bilgiler verdi. Develi Kaymakami Sinan Aslan’in da selamlama konusmasinin ardindan kongreye destek veren Erciyes Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi ve Kayseri Üniversitesinin rektörleri de kongreyle ilgili düsüncelerini belirten sunumlar yaptilar.

Konusmasina Kayseri’nin ilçeleri denince ilk akla nüfusu ve sahip oldugu potansiyelleriyle Develi geldigini belirten Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, “Develimizin en önemli simgesi olan Asik Seyrani’yi de barindiran böylesi büyük bir organizasyona imza attigi için Cabbar Baskanimi tebrik ediyor, kongrenin hayirlara vesile olmasini diliyorum” dedi.

Özbekistan temali fotograf sergisi ise kongre boyunca katilimcilarin ziyaretine açildi. Sunumlarin ardindan Suriye Türkmenlerinden sanatçi Adil San sahne aldi. Kahramanlik türküleri ve siirlerle kongreye renk katan konser sonrasi Kayseri Olgunlasma Enstitüsünün organizasyonuyla Ahilik ve Selçuklu Kiyafetlerinin sahne sunumu yapildi. Açilis programi Kayseri Büyüksehir Belediyesi Mehter Takiminin gösterisiyle sona erdi.
Kaynak: İHA