Ünlü Spiker Ayak Parmagini Kaybetme Sürecini Anlatti

Diyabetin neden oldugu kangren nedeniyle sadece 48 saat içerisinde ayak parmagini kaybeden Gazeteci ve Haber Spikeri Korcan Karar, "Birkaç saat daha geç kalsaydim bacagimi da kaybedebilirdim" dedi. Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Serhan Sakarya ise dünyada her 30 saniyede bir diyabetik ayaga bagli olarak bir kisinin ayaginin kesildigini ifade ederek, “Su an diyabet dünyadaki en büyük pandemi olarak seyrediyor. Hatta bilinen ve en agresif seyreden kanser hastaliklarindan bile daha öldürücü oldugunu söyleyebilirim” diye konustu.

Ünlü Spiker Ayak Parmagini Kaybetme Sürecini Anlatti
Diyabet nedeniyle bacagindaki üç damari tikanan ancak farkina varmadigi için sag ayak parmagi kangren olan ve geçtigimiz günlerde parmagi ampute edilen Gazeteci ve Haber Spikeri Korcan Karar, kendisini sagligina kavusturan Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Serhan Sakarya, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Levent Küçük, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Opr. Dr. Yilmaz Deniz ve diyabetli hastalarla Medicana International Izmir Hastanesinde bir araya geldi. Yasadigi deneyimi anlatan Karar, kendisini amputeye götüren süreci anlatti.

"Parmagim 48 saat içerisinde simsiyah oldu"

Pandemi nedeniyle hastaneye gitmeyi ya da tahlil yaptirmayi bir süre için birçok kisi gibi askiya aldigini anlatan Karar, “Hiçbir belirti olmadi. Uyuklama hali, bas dönmesi, herhangi bir belirti olmadigi için de hayatima normal olarak devam ettim. Bu süreçte de seker içten içe isledi, çok sinsi bir hastalik oldugunu gayet açik ve net gördüm ve sonunda da sag bacagimda üç damar tikanmis. Sadece 48 saat içerisinde bas parmagimin yanindaki parmagim simsiyah oldu. Bunu saat saat yasadim. Hastaneye geldigimde üç damarimin tikali oldugunu ögrendim. Hekimler öncelikle bu damarlari açti. Hastalik çok kisa bir sürede bütün bacagi sarabiliyormus ve kisi tüm bacagini kaybedebiliyormus. Damarlarim açildiktan sonra ameliyata girdim ve bu kadar önemli bir kangreni sadece tek bir parmagimin alinmasi ile atlattim” dedi.



"Dünyadaki en büyük pandemi diyabet"

Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Serhan Sakarya ise, Korcan Karar’in 48 saat içerisinde önce kirmizi ve sonra mosmor bir parmaga sahip oldugunu anlatarak, “Bu parmagi kazanmamizin mümkün olmadigini Korcan Bey’e söyledik. Damar tikandiginda aslinda vücut size bazi sinyaller gönderiyor. Ayakta his kaybi oluyor. Kisi ayagini çarptiginda, vurdugunda hissetmiyor. Sicaga maruz kaldiginda hissetmiyor. Bu durum, ayak sinirlerinin artik çalismadigini, damarlarla ilgili bir problem oldugunu anlatiyor. Kilcal damarlar aniden kapaniyor ve çok hizli bir sekilde doku ölmeye basliyor. Ne yazik ki ayagin çok önemli bir uzuv oldugunu kaybettikten sonra anliyorsunuz” ifadelerini kullandi.

“Dünyadaki en büyük pandemi diyabet"

Diyabetin dünyada bir salgin hastalik gibi artarak devam ettigini söyleyen Sakarya, söyle devam etti:

“Dünyadaki en büyük pandemi diyabet. En büyük sebeplerinden birisi de beslenme ve yasam aliskanliklari. Dünyada diyabetik ayaga bagli olarak her 30 saniyede bir hastayi proteze mahkum eden radikal ampütasyon yapiliyor. Bu kisiler, daha sonraki bakimlari yapilmadigi için 5 yil içerisinde hayatini kaybedebiliyor. Bunun nedeni hasta hareketini kaybediyor, ikincisi hayata olan bagliligini kaybediyor, sekerin kontrolünü kaybediyor. Seker su an dünyadaki tanimlanmis en agresif seyreden kanser hastaliklarindan bile daha öldürücü olarak karsimiza çikiyor. Diyabet eger ayaginizda bir hasar olusturmussa er geç ayaginizi alacak anlamindadir."

"Ayaginizi her gün kontrol edin"

Korcan Karar’in parmagini ampute eden Doç. Dr. Levent Küçük, diyabetin çok sinsi bir hastalik oldugunu hatirlatarak, diyabet hastalarinin risk altinda oldugunu aklinda tutup ayak bakimini aksatmamasi gerektigini, ufak yaralarin bazen çok hizli ilerleyebildigini kaydetti.

Doç. Dr. Küçük, “Seker hastaliginiz varsa ayaginizi her gün kontrol edin, tirnaginizi ayaginizda yara yapmayacak sekilde kesin. Ayaginizda nasir olmasina, ayaginiza bir sey batmasina izin vermeyin. Elbette damarlarinizin açik oldugundan emin olun. Bunun için de tahlil yaptirmak çok önemli” dedi.

Kaynak: İHA