7,5 Milyon Yillik Fosil Çalismalari Dünyanin Ilgisini Çekiyor

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, dünyaca ünlü antropolog ve dünyadaki en önemli paleoantropolog olarak bilinen ABD’li Prof. Dr. Tim White ile bir araya geldi. Fosil kazi çalismalarini da yerinde inceleyen Prof. Dr. White, bu kazi çalismalarinin uluslararasi standartlarda çok önemli oldugunu, Ankara, Izmir ve Istanbul gibi sehirlerde dahi olmayan Kayseri’deki fosil müzesinin Türkiye’de bir ilk olacagini söyledi. Baskan Büyükkiliç, Kayseri’nin paleontolojik açidan tarihinin yeniden yazilacagini belirtti.

Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç’in titizlikle takip ettigi fosil kazi çalismalari devam ederken, Berkeley Üniversitesi’nden dünyaca ünlü antropolog Prof. Dr. Tim White, Berkeley Üniversitesi doktorasi olan ve paleontoloji üzerine çalismalarini sürdüren bilim insani Kaliforniyali Dr. Joshua Carlson, paleolitik arkeolojisi üzerine çalismalar yapan Ispanyali Dr. Laura Snchez, Barsama ve Yamula kazilari heyetinden Prof. Dr. Oksan Basoglu, Prof. Dr. Pinar Gözlük Kirmizioglu, Prof. Dr. Cesur Pehlevan ve beraberindeki heyet, Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç’a nezaket ziyaretinde bulundu. Baskan Büyükkiliç, ziyarette Kayseri’nin bir açik hava müzesi niteliginde oldugunu belirterek, “Kayseri, milattan önce 4 bin, bugüne kadar 6 bin yillik geçmisiyle degisik medeniyetlere ev sahipligi yapmis, medeniyetler açisindan en zengin sehirlerden birisidir. Örnegin Cumhuriyet Meydani’na geldiginiz zaman en az 6 medeniyetin eserini görürsünüz” dedi.

Kayseri’nin paleontoloji ve fosil alaninda da çok büyük zenginliklere sahip oldugunu vurgulayan Büyükkiliç, sözlerini söyle devam ettirdi:

"Bu zenginlikleri sadece fiziki olarak yapilanma ya da geçmisteki dokularla degil, bunun yaninda Oksan hocam ve heyeti sayesinde anladik ki paleontoloji ve fosil alaninda da bu sehrin çok büyük zenginliklere sahip oldugunu gözlemledik. Gerek Kizilirmak havzasi olarak bilinen Yamula bölgesinde, gerekse Mimar Sinan’in dogdugu Agirnas bölgesinde yapilan kazilar bilim insanlarini ve bizleri heyecanlandiriyor. Biz de her türlü destegi vermeye özen gösteriyoruz. Sehrimize zenginlikler kazandiriyoruz. Hocamizdan aldigimiz bilgiler dogrultusunda basi bütün olarak çikan fosillerin uluslararasi baglamda çok önem arz ettigini ögreniyoruz."

Baskan Büyükkiliç, Kayseri’nin paleontolojik açidan tarihinin yeniden yazilacagini söyleyerek, “Sehrimizin uluslararasi baglamda tanitilmasi, bizim de bu çikan fosilleri müzelestirme yönündeki heyecanimiza heyecan katiyor. Umarim bu açidan Kayseri’mizin jeolojik, jeomorfolojik ve paleontolojik tarihi yeniden yazilir. Bu isin duayeni olan Tim White hocamiza ve ekibine Kayseri’mize ‘hos geldiniz’ diyoruz” ifadelerini kullandi.

"Çok önemli müthis fosiller"

Barsama ve Yamula Kazilari Bilimsel Baskani Prof. Dr. Oksan Basoglu ise Baskan Büyükkiliç’a desteklerinden dolayi tesekkür ederek, “Prof. Dr. Tim White, alaninda bir numara oldugu için bizzat gelip görmek istedi. Bilim Merkezi’nde fosilleri inceledi ve ‘çok önemli, müthis fosiller’ yorumu yapti” dedi.



"Bu çalisma uluslararasi standartlarda çok önemli"

Paleontoloji üzerine yaptigi çalismalar ve jeoloji bilgisiyle dünyanin en önemli paleoantropologu olarak bilinen, su an hem Avrupa hem Afrika hem de Anadolu paleontolojisi ve paleoantropolojisi üzerine çalismalarini sürdüren Prof. Dr. Tim White ise, “Sizin burada yaptiginiz çalismalar ve bu gelismeler sadece Türkiye’nin kendi standartlarinda degil, uluslararasi standartlarda çok önemli. Burada bir müze olusturmak, çikan eserlerin sergilenmesi, ayni zamanda nesilden nesle, ögrencilerden profesörlere kadar hem yerel halkin ögrenmesi için en iyi yoldur. Bunun gerçeklesmesi için sizlere elimden gelen bütün katkiyi sunmaya hazirim” seklinde konustu.



"Türkiye’de bir ilk"

Ankara, Izmir ve Istanbul gibi sehirlerde dahi olmayan Kayseri’deki fosil müzesinin Türkiye’de bir ilk olacagini ifade eden Prof. Dr. White, “Su anda Ankara, Izmir, Istanbul’da olmayan bir müzedir. Özel fosillere ait bir müze yok, Kayseri’deki müze Türkiye’de bir ilk. Bu gelismenin içerisinde olmak benim için büyük bir onurdur. Bu ekipte kaziyi yapan bütün üyeler çok yetenekli ve degerli, yaptiklari çalismalar da çok önemli” dedi.



Prof. Tim White kazi çalismalarini yerinde inceledi

Dünyaca ünlü ABD’li Prof. Dr. Tim White, beraberindeki bilim insanlari ile Kayseri’de bulunan fosil kazi çalismalarini yerinde inceledi. Bütün çalismalarinin Afrika’da sürdügünü ifade eden White, Afrika’daki tarih öncesi yasamis prehistorik hayvanlarin faunasi ile Anadolu’da yasamis olanlarla karsilastirmaya ve buradaki tarih öncesi prehistorik faunasini görmeye geldiklerini belirterek, söyle konustu:

"Aslinda bütün çalismalarim Afrika’da sürüyor. Ama Afrika’daki çalismalarim sonucunda buldugum bulgular oradaki tarih öncesinde yasamis prehistorik hayvanlarin faunasi. Amacim onlari burada Anadolu’da yasamis olanlarla karsilastirmak ve buradaki tarih öncesi prehistorik görmek. Büyük ölçüde birbiri arasindaki baglantilari anlamak ayni zamanda da. Beni Türkiye’de çalisan meslektaslarim çagirdigi zaman geldigimde daha önce Bilim Merkezi’nde gördügüm o devasa fosiller, dünyada esi benzeri olmayan fosiller ve ayni zamanda buraya gelip burada tabakalarin içerisinde gördügüm fosiller karsisinda hayran kaldim. Bu inanilmaz bir çalisma. Kayseri’de bulunan fosillerin dünyada esi benzeri olmayan fosiller. Ayni zamanda Bilim Merkezi’nde orada çocuklarin ziyaretini görmek beni çok heyecanlandirdi. Müze önemli bir etmen. Simdi biz burada ne yapiyoruz? Bilim yapiyoruz. Ama müzeyle yaptigimiz sey nedir? Müzedeki örnekleri sergileyerek yaptigimiz sey ise bunu halka, egitime, çocuklara kazandirmak. Buraya birçok arastirmaci gelecek. Belki burada büyüyen çocuklar bu ise ilgi duyacak, jeolog olacak, paleontolog olacak ve kendi yerelindeki tarih öncesi canlilarin varligini ögrenecek. Bu, burasi için büyük bir kazanim. Bu sadece egitim için degil, bunun ayni zamanda ekonomik bir kazanimi var. Burasi sadece Türkiye’de yasayan Türkiye vatandaslarina degil, ayni zamanda uluslararasi, buraya gelen turistlere sunulabilir, onlar burasi hakkinda önemli bilgiyi edinebilir, ögrenebilir ve inanilmaz bir heyecan olusur ki bu konuda çok heyecanliyim. Buradaki profesyonel takim çalismasi bunlari ortaya çikardi ve müze açilisinda buraya gelmek istiyorum” diye konustu.



"Müze anlatildiginda çok heyecanlandim, burada harika bir çalisma sürüyor"

Berkeley Üniversitesi’nde görev yapan bilim insani Ispanyali Dr. Laura Snchez ise kazi çalismasi bölgesine geldiginde çok heyecanlandigini dile getirerek, “Burada Profesör Tim White ile birlikte fosillesmenin nasil olustugu, burada ne tür bir faunanin oldugu, buradaki jeomorfolojinin nasil gerçeklestigi, ayni zamanda sadece paleontoloji degil burada insanlardan kalmis yüzeyde arkeolojik kalintilarda buluyoruz. Ben bu verilerin hepsini bir araya getirip buranin bütünsel bir hikâyesini, cografik bilgi sistemleri metodolojileri içerisinde olusturmaya çalisacagim. Burada çok profesyonel bir ekip çalisiyor. Inanilmaz iyi korunmus fosiller ve inanilmaz güzel bir lokalite burasi. Çok heyecanlandim burayi görünce, böyle beklemiyordum. Belediye baskanina destekleri için çok tesekkür ediyorum. Inanilmaz bir ekip çalismasi olmus burada. Burada bir müzenin kurulabilmesi için bütün her sey elimizde. Sadece bunlari bir araya getirip bu müzede sergileyecegiz. Bunun da çok faydali olacagina inaniyorum” seklinde konustu.

Prof. Dr. Tim White’in Amerika Berkeley Üniversitesi’nde paleontoli dalinda profesör olarak görev yaptigini ve dünyada bir numara oldugunu dile getiren Prof. Dr. Oksan Basoglu da, “Bizlerin de hocasi oldu, çok sansliyiz ve onun buraya gelmesi inanilmaz bir seydi bizim için. Biz fotograflari gönderdik çok begendi, bir program ayarladi. Iki doktora yardimciyla buraya geldiler, inceleme yaptilar” dedi.

Prof. Dr. Oksan Basoglu devam eden kazi çalismalarinda yogun bir sekilde fosilleri çikarmalari gerektigini vurgulayarak, kazi bölgesi ile ilgili elde ettikleri yeni bilgileri aktardi.

7.5 milyon yil öncesine açilan pencere

Prof. Dr. Cesur Pehlevan ise önümüzdeki günlerde sistematik kazilarin devam edecegini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Önemli bir fosil lokasyonu burasi, zaten bundan önceki kazi sezonlarinda elde etmis oldugumuz fosillerin restorasyonlari ve onarimlari devam ediyor. Konu ile ilgili hocalarimizin ve belediyenin katkilariyla açilacak olan Paleontoloji Müzesi’nde buradan elde edilen o megafauna dedigimiz fillerin, gergedanlarin ve zürafalarin kafataslari, alt çeneleri, hem bilim insanlarinin hem de yöre halkinin, dolayisiyla da Kapadokya bölgesinde yasayan insanlarin ilgisine, bilgisine sunulacak. 7,5 milyon yil öncesi doga tarihine açmis oldugumuz bu pencereden tekrar izleyecek insanlar. Geçmiste yasam nasildi ve nasil canlilar vardi. Bu degisim nereye gidiyordu. Bunlari rahatlikla izleyebilecekler. Onun için çok önemli. Önemli oldugunu düsündügümüz bir alan burasi. Çalismalarimiz devam ediyor. Çok güzel seyler bulacagimizi ve bilim dünyasindaki ilgililerle paylasacagimizi düsünüyoruz.”

"Dünyada bir paleontoloji projesine destek veren böyle bir yerel yönetim görmedim"

Kazi bölgesine gelme amacinin ekibin bir parçasi olarak meslektaslariyla önemli fosillerin hem korunmasi hem de bilimsel çalismalarinin yapilmasi oldugunu dile getiren Finlandiya’daki Oulu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Ferhat Kaya, ayni zamanda da belediye baskani ve bürokratlarin destegi ile kurulan müzenin çalismalarini yapmak için geldiklerini kaydetti.

Kaya, dünyada bir paleontoloji projesine destek veren böyle bir yerel yönetim görmedigini belirterek, “Su anda inanilmaz bir destek var Kayseri’de. Ben dünyada bir paleontoloji projesine destek veren böyle bir yerel yönetim görmedim. Avrupa’dan, Finlandiya’dan geliyorum ama orda da yok bu. Bu anlamda es benzeri olmayan bir örnek isbirligi diyebiliriz. Bu da inanilmaz heyecan verici. Burada olmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum” dedi.

Kaynak: İHA