Os Belediye Baskani Mambetov, Manisa AAT'ye Hayran Kaldi

Kirgizistan’in Os (OSH) sehri Belediye Baskani Almaz Mambetov, Manisa Su ve Kanalizasyon Idaresi (MASKI) Genel Müdürlügünün Manisa’da basarili bir sekilde islettigi atiksu aritma tesisini ziyaret ederek tesis hakkinda bilgi aldi.

Os Belediye Baskani Mambetov, Manisa AAT'ye Hayran Kaldi
MASKI Genel Müdür Yardimcisi Gökhan Çevik, Kirgizistan’in Os sehri Belediye Baskani Almaz Mambetov’u, Manisa Merkez Atiksu Aritma Tesisinde agirladi. Çevik, kurumda görev yapan mühendisler ile birlikte Mambetov ve beraberindeki heyete bölüm bölüm atiksu aritma tesisini gezdirdi. Tesisteki atiksu giris ünitesinden, havalandirma havuzlarindan Sürekli Atiksu Izleme Sistemine (SAIS) kadar konuklara aritim süreci anlatildi. Konuklara ayrica çikis suyundan numune alinarak giris ve çikis suyu arasindaki fark da gösterildi.

Program çerçevesinde ayrica, laboratuvarda yapilan çalismalar ve SCADA sistemi üzerinden yapilan is takibi de anlatildi. Ziyaretin son bölümünde Belediye Baskani Almaz Mambetov ve ekibine yapilan sunum üzerinden atiksu aritma tesisleri ile ilgili detayli bilgi verildi.

Genel Müdür Yardimcisi Gökhan Çevik de sunumun ardindan MASKI’nin yatirimlari ile ilgili kitapçiklarini hediye etti. Mambetov, kitaplari Kirgizistan’da yetkili personele detayli bir sekilde inceletecegini belirtti.

MASKI Genel Müdür Yardimcisi Gökhan Çevik, “Manisa Merkez için 4 yil önce 80 milyon TL yatirim bedeli ile bu önemli tesisi insa ettik. Manisa Merkezin hem dogu kollektöründen hem de bati kollektöründen gelen atiksulari bu tesiste aritip, içme suyu berrakliginda bereketli Gediz Nehrine desarj ediyoruz. Bu ziyarette de oldugu gibi tecrübelerimizi bizden destek isteyen herkes ile paylasiyoruz. Bugün de Manisa Büyüksehir’in kardes sehri Os’un Belediye Baskani Almaz Mambetov’u ve beraberinde gelen heyeti tesisimizde agirladik. Tesisimizi çok begendiler. Biz, Büyüksehir Belediye Baskanimiz Sayin Cengiz Ergün’ün öncülügünde çalismaya devam edecegiz” dedi.

Os Belediye Baskani Almaz Mambetov, tesiste açiklamalarda da bulundu. Mambetov, “Öncelikle bizim kardes sehir olusumuz bu sene ile 25 yil oldu. Pandemi olmasindan kaynakli uzun zamandir bir araya gelemiyorduk. Dün Sayin Baskanimiz ile bir protokol imzaladik. Bu, kardesligi daha ileriye götürme, daha gelistirme ve öncelikle tecrübe paylasimi için önemli. Sayin Baskanimizi da Os sehrine davet ettim. Iki gündür tesisleri geziyoruz. Bizim için karsilikli tecrübe paylasimimiz ve isbirligimiz çok önemli. Kirgizistan ve Türkiye Halki kardestir. Iliskilerimizin devam etmesi gerektigini düsünüyorum. O açidan da buradayiz. Isbirligimizi, kardesligimizi pekistirmek için” dedi.

Tesis ile ilgili olarak da izlenimlerini paylasan Mambetov, “Güzel bir sistem, güzel bir teknoloji. Gördük ve çok begendik. Buradaki yetkililerden de ricada bulundum. Kendilerini ülkemize davet ettim. Bizim sehrimizi ziyaret edip, bizim kurdugumuz sistemi görüp bizlere katkilarini sunmalarini istiyoruz. Biz de bunun gibi ya da bundan daha ileri bir teknolojide aritma sistemlerini kurup, atiksuyu daha temiz bir sekilde dogaya kazandirmak istiyoruz” diye konustu.

Öte yandan Kirgizistan’in Os Belediyesi yetkililerinden olusan heyet, Manisa Büyüksehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskanligi AB ve Dis Iliskiler Sube Müdürlügü uzmanlari Kadir Emin Alpözen ve Nazike Aker Yavas ile birlikte Manisa’da bir takim temaslarda bulundu.
Kaynak: İHA