YTB Projeleri Kardes Ülke Pakistan Ile Baglari Güçlendiriyor

Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi (YTB), her yil Pakistan’in ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda refah seviyesini yükseltecek onlarca faaliyete imza atiyor.

YTB Projeleri Kardes Ülke Pakistan Ile Baglari Güçlendiriyor
YTB, tarihin belirli dönemlerinde ayni çati altinda yasadigimiz kardes ve akraba topluluklarla yogun ve sicak iliskilerin sürdürülmesine yönelik her yil onlarca projeyi hayata geçiriyor. Kardes ve akraba topluluklarin refah seviyesini yükseltecek ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda karsilikli çalismalar yürütülüyor. Geçmisten gelen tarihi kardeslik baglarinin güçlü oldugu Pakistan’a yönelik de yil içinde birçok alanda faaliyetler sürdürülüyor.

Istanbul-Lahor Liderlik Programi

2018 yilinda Pakistan’in Pencap Eyaleti ile YTB arasinda imzalanan mutabakat zapti geregince Istanbul-Lahor Liderlik Programi hayata geçirildi. Programda 25 Pakistanli’ya Türkiye’de 10 ay boyunca dil egitimi verildi.

Türkçe egitim programinin yani sira katilimcilar Türkiye’nin çesitli bölgelerini ve kurumlarini da ziyaret etti.

Gelecek Nesil Akademisi

YTB, Asya Pasifik ülkeleri ve Türkiye arasindaki ikili iliskilerin gelistirilmesi adina Gelecek Nesil Akademileri de organize etti. Ilki 16-24 Mart 2019 tarihleri arasinda düzenlenen programin ikincisi 16-24 Kasim 2019 tarihleri arasinda Ankara ve Istanbul’da gerçeklestirildi.

Ilk programa aralarinda Pakistan’in da bulundugu 16 farkli ülkeden 47 kisi katildi.

Ikinci programa ise yine Pakistan dahil 19 farkli ülkeden 40 kisi katilim sagladi. Katilimcilara liderlik, sosyal medya, habercilik, Asya Pasifik ülkeleri ile tarihi iliskiler gibi çesitli konularda egitimler verildi.

Ayrica program süresince TRT World, Adalet Akademisi gibi kamu kurum ziyaretleri ve kültürel etkinlikler yapildi.

Asya Pasifik Online Medya Egitim Programi

YTB ve Anadolu Ajansi is birliginde Asya Pasifik bölgesinde yasayan kardes topluluklar ve bu topluluklarin diasporalarina yönelik çevrimiçi bir medya egitim programi gerçeklestirildi.

Pakistan’in da içinde bulundugu 10 farkli ülkeden 60 katilimci bu programda yer aldi. Program çerçevesinde “Korona Virüs Zamaninda Gazetecilik”, “Multimedya ve Internet Gazeteciligi”, “Savas Muhabirligi”, “Yeni Medya ve Sosyal Medya Uygulamalari” basliklarinda dersler verildi.



Yeniden Asya Açilimi Çalistayi

Disisleri Bakanliginin baslattigi “Yeniden Asya” açilimi çerçevesinde siyasi, ticari, kültürel ve egitim alanlarinda 26-27 Mayis 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak bir çalistay düzenlendi.

YTB, Ankara Üniversitesi Asya-Pasifik Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi, Fatih Sultan Mehmet Vakfi Üniversitesi Osmanli Malay Dünyasi Çalismalari ve Arastirmalari Merkezi ile ortak düzenlenen programa alaninda uzman 18 akademisyen bildiri sunarak katki sagladi.

Türkiye-Pakistan diaspora alaninda isbirligi anlasmasi

2020 yilinin subat ayinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Pakistan ziyareti esnasinda diaspora alaninda isbirligi ve karsilikli deneyim paylasimi için bir protokol imzalandi. Protokol çerçevesinde iki ülkenin yurt disindaki vatandaslari arasindaki baglarin kuvvetlendirilmesi, Islam ve yabanci düsmanligi gibi ortak sorunlara karsi mücadele mekanizmalarinin gelistirilmesi amaçlaniyor. Protokol, Yurt disindaki Pakistanlilar ve Insan Kaynaklarini Gelistirme Bakanligi ile Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi tarafindan imzalandi.

Türkiye Burslari

YTB’nin koordinasyonunda yürütülen Türkiye Burslari ile uzun yillardir dünyanin dört bir yanindan gelen uluslararasi ögrencileri agirlayan Türkiye, Pakistanli ögrenciler için de bir cazibe merkezi. Geçmisten beri Pakistanli ögrencilerin yogun ilgi gösterdigi Türkiye Burslari’na 1992-2022 yillari arasinda Pakistan’dan toplamda 95 bin 891 basvuru yapildi. Degerlendirmeler sonucunda basarili bin 371 ögrenciye burs saglandi. Kendi imkanlariyla okuyanlar dahil egitimlerini tamamlayarak ülkelerinde basarili çalismalara imza atan Pakistan kökenli mezun sayisi ise bin 547.

26 Kasim 2020 tarihinde Islamabad’da kurulan Pakistan Türkiye Mezunlari Dernegi ise en aktif mezun dernekleri arasinda yer aliyor. Dernek simdiye kadar Türkiye mezunlarinin bir araya getirilmesi ve Türkiye-Pakistan ticaret hacminin arttirilmasina yönelik üç adet proje hayata geçirdi.
Kaynak: İHA