Burun Kemigi Egriligi Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarina Sebep Olabiliyor

Nefes alma, horlama, yorgun uyanma, burun kanamalari ve faranjit gibi sikâyetlerin altinda yatan asil sebebin burun kemigi egriligi olabilecegini belirten Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Deniz Dilek, bu sorunun tedavisi ile ilgili bilgi verdi.

Burun Kemigi Egriligi Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarina Sebep Olabiliyor
Kikirdak ve kemikten olusan, burnu ortadan ikiye ayiran ve septum adini alan yapinin orta hattan kaymasiyla kendini gösteren ve çogu zaman burun tikanikligina neden olan durum, septum deviasyonu yani burun kemigi egriligi adini aliyor. Bu durumun nedenleriyle ilgili açiklamalarda bulunan Op. Dr. Deniz Dilek, “Burun tikanikligina neden olan bu hastalik iki türlü olusur, birincisi genetik faktörler ikincisi ise özellikle gelisim çaginda alinan darbeler geçirilen kazalar genellikle temel nedenler olmaktadirlar” ifadelerini kullandi.

Burun kemigi egriligi üst solunum yolu enfeksiyonlarina sebep olabiliyor

Burun kemigi egriligi belirtilerine iliskin ilk olarak burnun tek veya çift tarafli olarak tikali olmasi ifadesini kullanan Op. Dr. Dilek, kendini gösteren diger belirtileri ise ses kalitesinde azalma, genizden konusma, sik sinüzit ataklari, horlama, apne, yorgun uyanma, uyku kalitesinde azalma, tekrarlayan burun kanamalari, tekrarlayan faranjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlari, orta kulak sivi birikimi seklinde siraladi. Burun kemik egriliginin günlük yasami aksattigini söyleyen Dilek, “Uyku kalitesinde azalmaya bagli gündüz uyuklamalari ve konsantrasyon güçlügü. Tekrarlayan sinüs, ortak kulak ve üst solunum yolu enfeksiyonlari gibi hadiselere yol açabilmektedir” seklinde konustu.



Basit bir muayene ile tani konulabiliyor

Tani süreci hakkinda da bilgiler veren Dilek, “Tani çogunlukla basit bir kulak burun bogaz hekimi muayenesi ile konulmaktadir. Rinoskopi ile dogrudan bakida egrilikleri tespit edebildigimiz gibi endoskopi ile de arka yerlesimli deviasyonlari daha rahat tespit etmekteyiz. Tanida kesin gerekli olmamakla beraber tomografi net olarak patolojiyi ortaya koyan radyolojik görüntüleme yöntemidir” dedi.



Tedavide tek yol cerrahi müdahale

Bu durumun tedavi yöntemine iliskin tek yolun cerrahi müdahale oldugunu belirten Dilek, “Septum deviasyonunun tek tedavi yöntemi cerrahidir. Ameliyati lokal ya da genel anestezi altinda olmak üzere iki türlü de yapabiliyoruz. Hasta konforu açisindan çogunlukla genel anestezi tercih edilmektedir. Ameliyat ortalama 30 dakika sürmektedir, burun dis yüzeyinde herhangi bir kesi olmaz, burun içinden tek tarafli küçük bir kesiden havayolu pasajini tikayan kikirdak ve/veya kemik egriligine ulasilir, egri kisim onarildiktan sonra kesi hatti kapatilir. Bu ameliyattan sonra çogunlukla son teknoloji içinde hava kanallari olan silikon tamponlar kullanmaktayiz. Bu tamponlarin hem hava almayi mümkün kilmasi hem de çikarilirken agrili olmamasi büyük avantaj saglamaktadir. Yine bu ameliyattan sonra burun seklinde herhangi bir degisiklik olmamaktadir. Burunda morarma sisme gibi durumlar da olmamaktadir. Ameliyat sonrasinda ise üçüncü günün bitiminde silikon tampon alindiktan sonra kisi normal hayatina devam edebilmektedir yaklasik 2 ay kadar buruna serum fizyolojik ile yikama önermekteyiz. Burun egrilikleri bir kere düzeltildikten sonra tekrarlamaz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA