Azerbaycan Istanbul Baskonsolosu Mustafayeva Açiklamasi 'Türkiye Bizim Dostumuzdur, Kardesimizdir, Müttefikimizdir'

Azerbaycan’in bagimsizliginin 104’üncü yili Istanbul’daki baskonsoloslukta düzenlenen törenle kutlandi. Kutlamada konusan Azerbaycan Istanbul Baskonsolosu Narmina Mustafayeva, "Her zorlugunda bizim kaderimizi paylasan her basarimizda bizim sevincimizi paylasan Türkiye’dir. Türkiye bizim dostumuzdur, kardesimizdir, müttefikimizdir" dedi

Azerbaycan Istanbul Baskonsolosu Mustafayeva Açiklamasi 'Türkiye Bizim Dostumuzdur, Kardesimizdir, Müttefikimizdir'
Azerbaycan’in bagimsizliginin 104’üncü yili Azerbaycan Istanbul Baskonsoloslugu tarafindan düzenlenen etkinlikle kutlandi. Kutlama programina Azerbaycan Istanbul Baskonsolosu Narmina Mustafayeva, Istanbul Vali Yardimcisi Özlem Bozkurt Gevrek, Türkiye’de görevli olan Azerbaycan askerleri ve davetliler katildi.

Azerbaycan ve Türkiye milli marslarinin okunmasi ile baslayan kutlamada, Azeri sanatçilar sahne aldi.

"Azerbaycan’in bagimsizlik günü, bizim milli bayramimizdir"

Programda konusan Azerbaycan Istanbul Baskonsolosu Narmina Mustafayeva, "Azerbaycan’in bagimsizlik günü, bizim milli bayramimizdir. Yalniz Azerbaycan için degil tüm bölgemiz için onun tarihini degistiren önemli dönüm noktasi olan bir gündür. 1918 yilinin 28 Mayis’inda Azerbaycan özgürlügünü ilan etti. Ilk defa da olarak dogu Müslüman dünyasinda ilk demokratik cumhuriyet kurdu. Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasi yeni bir baslangiçti ama maalesef uzun sürmedi. 23 ay 2 ay sürecinde bu zamanda çok isler görüldü.

Cumhuriyet üzerinde götürdügü o tarihî görevi yerine getirdi. Çünkü bu dönemde Azerbaycan’in ilk parlamentosu, devlet kurumlari bizim disisleri bakanligimiz, savunma bakanligimiz, milli ordumuz kuruldu. Azerbaycan’in milli amblemi kabul edildi. Azerbaycan’in topraklarinin her karisinda gururla dalgalanan ve her zaman basimizin üstünde olan devlet bayragimiz ve her zaman simdiki gibi duygulandigimiz milli marsimiz kabul edildi. 1919 yilinda Kafkaslarda ilk üniversite Azerbaycan’daydi. Azerbaycan’in devlet üniversitesi olmustu. Bütün bu gelismeler yani sira cumhuriyetin bize biraktigi en önemli miraslardan biri de irkindan, dininden, milliyetinden ve cinsiyetinden asli olmayan her bir vatandasimiza seçmek hukuku tanidi. Böylelikle Azerbaycan halkinin birçok Avrupa ve dünya devletlerinden yillar önce seçme hukuku tanidi. Bütün bu gelismeler yalniz Azerbaycan için degil bölgemiz için de tarihî gelismelerdir” dedi.



“104 yil sonra Azerbaycan yine kendi gelismesi, iliskileri, projeleri ile bölgeye degisme ve gelisme getiriyor”

Azerbaycan’in kendi çevresindeki ülkeleri ve bölgeyi gelistirdigini belirten Mustafayeva, “104 yil sonra Azerbaycan yine kendi gelismesi, iliskileri, projeleri ile bölgeye degisme ve gelisme getiriyor. Tüm zorluklara ve yarim kalmis bagimsizliklara ragmen Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasi Azerbaycan halkinin milli vatanseverlik ruhunu yükseltti. Bizim insanlarimizin özgür ve bagimsiz bir devlette yasama hissini onlara getirdi. Çok önemliydi. Bu da sonraki yillarda bizim bagimsizlik yolumuzun temeliydi. 1991 yilinda geçmis Sovyetler Birligi’nden Azerbaycan ayrilarak bagimsizligini ilan etti ve sonraki dönem biliyoruz hiç de kolay olmadi. Ama tüm bunlara ragmen Azerbaycan en önemlisi kendi özgürlügünü ve bagimsizligini korudu ve güçlendirdi. Simdiki çagdas Azerbaycan güçlü ve basarili Azerbaycan’imizin mimari ulu önderimiz Haydar Aliyev’in yolunu ve siyasetini devam ettirmek ve Azerbaycan’i çok çok yukari seviyelere tasiyan Cumhurbaskanimiz Sayin Ilham Aliyev sayesinde biz simdi bugünü bu tarihi bambaska bir sevinçle coskuyla kutluyoruz” diye ifade etti.



“Türkiye bizim dostumuzdur, kardesimizdir, müttefikimizdir””

30 yil sonra Karabag hasretinin bittigini ifade eden Mustafayeva, “Çünkü onun liderliginde bizim sanli ordumuzun sayesinde biz 30 yil hasret kaldigimiz Karabag’imizi geri aldik. Bu Karabag zaferini bize yasatan ve bu sevinci bize bahseden ölmez sehitlerimizin hatirasini minnetle, rahmetle yad ediyoruz. Bizim gazilerimiz, askerlerimiz vatanimizi koruyan her kardesimize can sagligi ve güç diliyorum. Bugünü biz Azerbaycanli olmanin gururuyla kutluyoruz. Bugün çünkü biz çok basarili, çok güçlü ve özgür bir devletin temsilcileriyiz. Bugünü böyle yasamak çok daha gururlu. Bu sevinci ikinci vatanimiz Türkiye’de kutluyoruz. Her zaman Türkiye yanimizda oldu. 1918 yilinda biz ilk cumhuriyeti kurdugunuzda bizi ilk Türkiye tanidi. 1991 yilinda bagimsizligimizi yeniden kazandigimiz da yine Türkiye ilk tanidi. Her zorlugumuzda bizim kaderimizi paylasan her basarimizda bizim sevincimizi paylasan Türkiye’dir. Türkiye bizim dostumuzdur, kardesimizdir, müttefikimizdir. Karabag zaferinden nasil bize destek olduysa Karabag’in yükselmesinde, kalkinmasinda yine yanimizdadir. Tüm Türkiye ve halkina tesekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.



“Onlar fedakârliklari ve cesaretleriyle nesilden nesille gururla anlatilacak bir destan yazdilar”

Programa davetli olarak katilan Istanbul Vali Yardimcisi Özlem Bozkurt Gevrek, "Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bagimsizligini 104’üncü yili kutlu olsun. ’Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez’ diyen Mehmet Emin Rasulzade’yi Azerbaycan Millî Sura mensuplarini, Can Azerbaycan’in bagimsizligi için topraga düsen sehitlerimize Allah’tan rahmet ve magfiret diliyorum. Onlar fedakârliklari ve cesaretleriyle nesilden nesile gururla anlatilacak bir destan yazdilar. Ebedî kardesligimizin nisanesi oldular. Hep söyledigimiz gibi dünya durdukça da söylemeye devam edecegimiz bir söz var. ’Azerbaycan’in aydinligi aydinligimiz, sevinci sevincimiz, azatligi azatligimiz, kaderi kaderimiz, kederi kederimizdir’" seklinde konustu.

Kutlama programi halk sanatçisi Alihan Samedov ve Nezaket Teymuzovan’in konserleriyle devam etti.
Kaynak: İHA