Türk Egitim-Sen Açiklamasi 'Ögretmenlik Meslek Kanunu'nda Yer Alan Sinav Sartinin Kaldirilmasi Için Danistay'a Basvurduk'
Türk Egitim-Sen, 3 Subat’ta kabul edilen Ögretmenlik Meslek Kanunu’nun uygulanmasina yönelik “Aday Ögretmenlik ve Kariyer Basamaklari Yönetmeligi”nin iptali için Danistay’a basvurdu.
Ögretmenlerin kariyer planlamasinin sinavla yapilamayacagini, sinavin sadece bilgiyi ölçtügünü, oysa ögretmenlik mesleginin sadece bilme degil, bildigini aktarma meslegi oldugunu, bu nedenle kariyer planlamasinda tek ölçütün tecrübe olmasi gerektigini dile getiren Türk Egitim-Sen, çikarilan yönetmelikte yer alan kurs ve sinav sartinin kabul edilemeyecegini belirterek, 10 yilini dolduran her ögretmene uzman, 20 yilini dolduran her ögretmene ise basögretmen unvani verilmesini talep etmisti. Ancak Milli Egitim Bakanligi, egitim programi ve sinav sartindan vazgeçmedi. Söz konusu yönetmeligin iptali için yargiya basvuran Türk Egitim-Sen, ayrica iptali istenilen maddelerin dayanagi olan 7354 sayili Ögretmenlik Meslek Kanunu’nun 6. maddesinin anayasaya aykiri oldugu gerekçesiyle somut norm denetimi yapilmak üzere dosyanin Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti. Türk Egitim-Sen’in dava dilekçesinde, “Ögretmenlerin kariyer basamaklarina sinav sartina bagli ayristirilmasi, ögretmenler arasinda çalisma barisini bozacak, velilerin çocuklarini uzman ve basögretmene verme yarisina sokacaktir” ifadelerine yer verildi.
Dilekçede, “Ögretmenlik meslegi Ögretmenlik Meslek Kanunu’nda da yer aldigi üzere uzmanlik meslegi olup, uzman ögretmen ve basögretmen unvanlari tüm ögretmenlere kidemine göre verilecek sekilde düzenleme yapilmasi gerekmektedir. Bu nedenle sinav sartinin kaldirilmasi gerekmektedir. Ögretmenlerin kariyer basamaklarina sinav sartina bagli olarak ayrilmasi, ögretmenler arasinda çalisma barisini bozacak, velilerin çocuklarini uzman ve basögretmene verme yarisina sokacaktir. Sinav yapilmaksizin 10 yilini doldurmus her ögretmen uzman, 20 yilini doldurmus her ögretmen de basögretmen olmalidir” denildi.
"Ayni sartlarda bulunan kisiler arasinda adaletsizlik söz konusu olacak"
Dava dilekçesinde uzman ögretmenlige ve basögretmenlige basvuruda bulunacaklar için hem yönetmelikte hem de kanunun 6/1-c maddesinde kademe ilerlemesinin durdurulmasi cezasinin bulunmama sarti arandigi ifade edilerek, “Bu durumda kademe ilerlemesi cezasi alan ögretmenlerin kariyer basamaklarinda yükselmesi engellenmekte ve ikinci ve daha agir bir yaptirima ugramasina sebep olunmaktadir. Ayni sartlarda bulunan kisiler arasinda bu yönü ile adaletsizlik söz konusu olacak ve isledigi bir fiil nedeni ile disiplin cezasi alan memurun kariyer basamaklarinda yükselmesinin önüne geçilecek ve bu yönü ile alabilecegi bir ücretten mahrum kalacaktir” denildi.
Dilekçede su ifadelere de yer verildi:
“Hem yönetmeligin 12/4. maddesi, hem de kanunun 6/7. maddesinde ’Kademe ilerlemesinin durdurulmasi cezasi almis olanlarin cezalari özlük dosyasindan silindikten sonra uzman ögretmen veya basögretmen unvani için basvuruda bulunabilir’ denilmek sureti ile bu disiplin cezasini almis olan ögretmenlere cezanin özlük dosyasindan silinmesine kadar uzman ve basögretmenlige basvuru hakki taninmamaktadir. Bu durumda isledigi bir fiil nedeni ile kademe ilerlemesinin durdurulmasi cezasi alan bir ögretmen 10 yil boyunca uzman ögretmen veya basögretmen olamayacaktir. Bu durum açikça ölçülülük ilkesine aykiridir.”
Türk Egitim-Sen, basögretmen olabilmek için 10 yil uzman ögretmen olma sartinin iptalini de istedi.
"Ücretli ögretmenlikte geçen sürelerin degerlendirmeye alinmamasi esitlik ilkesine aykiridir"
Ücretli ögretmenlikte geçen sürelerin degerlendirmeye alinmamasini da yargiya tasiyan Türk Egitim-Sen, dava dilekçesinde, “Bu durum zaten uzun olan 10 yillik hizmet süresinin daha da uzamasina neden olacaktir. Ücreti ögretmen zaten kadrolu yahut sözlesmeli ögretmenin ifa etmis oldugu görevi ayni sorumluluk çerçevesinde ayni bakanliga bagli olarak yapmaktadir. Fiilen ayni görevi ifa eden kisilerin yaptiklari görevlerin yokmus gibi degerlendirilmesi esitlik ilkesine aykirilik arz etmektedir” ifadelerini kullandi.
"Sadece yönetmelige degil, yönergeye de dava açildi"
Yönetmeligin uygulanmasi amaci ile yayinlanan Ögretmenlik Kariyer Basamaklari Mesleki Gelisim Çalismalari ve Egitim Programina Iliskin Yönerge yayinlandi. Türk Egitim-Sen söz konusu yönergenin 8. maddesi ile uzman ögretmenlik ve basögretmenlikle ilgili Mesleki Gelisim Çalismalari Tablolari’nda yer alan çalisma alanlarindan en az ikisinden birer çalisma yapmalari gerektigi seklindeki düzenlemenin iptali için de Danistay nezdine dava açti.
"Türk Egitim-Sen duyuruya dava açti"
Yine egitim programinin yaz tatilini kapsayacak sekilde yapilmasinin yürütmesinin durdurulmasi istendi. 18.05.2022 tarihinde Uzman Ögretmenlik ve Basögretmenlik Egitim Programi ile Ögretmenlik Kariyer Basamaklari Yazili Sinav duyurusu yayinlanmis, duyuruda yer alan Uzman Ögretmenlik Egitim Programi’na göre uzman ögretmen unvani için 180 saatlik egitimin 18 Temmuz-5 Eylül tarihleri arasinda Basögretmenlik Egitim Programi’na göre basögretmen unvani için 240 saatlik egitimin 18 Temmuz-19 Eylül tarihleri arasinda yapilmasi seklindeki düzenlemenin iptali talebiyle de dava açildi.