ABD'den Rusya'nin Ukrayna'da Isledigi Savas Suçlari Için 'Çatisma Gözlemevi' Programi

ABD Disisleri Bakanligi, Rusya’nin Ukrayna’daki saldirilari sirasinda isledigi savas suçlarina dair kanitlari ortaya çikarmak üzere baslattigi "Çatisma Gözlemevi" programini açikladi.

ABD Disisleri Bakanligi, Ukrayna’da Rusya tarafindan islenen savas suçlari ve diger vahsetlere iliskin kanitlari ortaya çikarmak, analiz etmek ve genis çapta erisilebilir halde paylasilmak üzere yeni bir programin baslatildigini duyurdu. Bakanlik tarafindan yapilan açiklamada, "Program, Baskan Putin’in acimasiz savasi sirasinda Rus güçlerinin eylemlerine iliskin açik kaynakli kanitlarin belgelenmesini, dogrulanmasini ve yayilmasini kapsiyor" denildi.

"Çatisma Gözlemevi" olarak adlandirilan programla, mevcut bilgilerin çevrimiçi bir platform araciligiyla herkese açik olarak paylasilacagini belirten Bakanlik, "Uydu görüntüleri ve sosyal medya araciligiyla paylasilan bilgiler de dahil olmak üzere, mevcut bilgiler kamuya açik ve ticari olarak ve uluslararasi yasal standartlarla tutarli olarak, hesap verebilirlik mekanizmalarinda kullanilmak üzere analiz edilecek ve korunacaktir" ifadelerine yer verdi.

Bakanlik, "Çatisma Gözlemevi, Baskan Putin’in önceden tasarlanmis, haksiz ve sebepsiz savasina yanit olarak ülkelerini ve özgürlüklerini cesurca savunan Ukrayna halkina ABD’nin kararli desteginin bir baska göstergesidir" dedi.

Disisleri Bakanligi ayrica programin "uygun yargi yetkileri altinda, gelecekteki medeni ve cezai yasal süreçler için siki gözetim zinciri prosedürlerinin sürdürülmesini içerdigini" de belirterek, programin bir bilgi sistemleri sirketi olan Esri ve Yale Üniversitesi Insani Arastirma Laboratuvari ve PlanetScape Ai ile bir isbirliginde yapildigini belirtti.



Raporlar programin internet sitesinde yayinlanacak

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price düzenledigi basin toplantisinda, "Bugün Ukrayna için yeni bir çatisma gözlemevi baslattik. Program, insan haklari ihlalleri ve sivil altyapiya dair zararlara iliskin bilgi kaynaklarini ve kanitlari yakalayacak, analiz edecek ve kamuya açik hale getirecektir. Raporlar programin internet sitesinde yayinlanacaktir" dedi.



“Ne kadar uzun sürerse sürsün, adaletin yerini buldugunu görmeye kararliyiz"

"Çatisma gözlemevi tarafindan toplanan bilgiler, dünyanin Rus güçlerinin Ukraynalilara karsi acimasiz eylemlerini görmesi için bir kaynak olacak ve vahsete isik tutacak" ifadelerini kullanan Price, "Rusya’nin dezenformasyon kampanyalarini çürütmek, bizim ve ortaklarimizin hesap verebilirlik mekanizmalarini genisletmek için bilgi ve kaynak saglayacaktir. Ne kadar uzun sürerse sürsün, adaletin yerini buldugunu görmeye kararliyiz" dedi.

Kaynak: İHA