Somali'de Cumhurbaskanligi Seçimi Üçüncü Tura Kaldi

Somali’de düzenlenen cumhurbaskanligi seçiminde ikinci turdaki adaylardan hiçbirinin oylarin 3’te 2’sini alamamasi nedeniyle seçim üçüncü tura kaldi. Üçüncü turda, eski Cumhurbaskani Hasan Seyh Mahmud ile Cumhurbaskani Muhammed Abdullahi Muhammed yarisacak.

Somali'de Cumhurbaskanligi Seçimi Üçüncü Tura Kaldi
Somali’de uzun bir sürenin ardindan düzenlenen cumhurbaskanligi seçiminde ilk turda 36 adaydan hiç biri oylarin 3’te 2’sini alamamis, Puntland Eyaleti Baskani Said Abdullahi Dani 65, Cumhurbaskani Muhammed Abdullahi 59, eski Cumhurbaskani Hasan Seyh Mahmud 52 ve eski Basbakan Hassan Ali Kheyre 47 oy alarak, ikinci tura kalmisti.

Bir milletvekili koltugu tartismali oldugu için oy verme islemine katilmazken Baskent Mogadisu’da 329 milletvekilinden 328’inin oy kullandigi seçimin ikinci turunda, en yüksek oyu eski Cumhurbaskani Hasan Seyh Mahmud ve Cumhurbaskani Muhammed Abdullahi Muhammed aldi. Mahmud ve Muhammed üçüncü ve son turda cumhurbaskanligi için yarisacak, en çok oyu alan aday ülkenin 10’uncu cumhurbaskani olacak.

Oy sayim islemi sirasinda saldiri

Terörist gruplarin muhtemel saldirilarindan kaçinmak için milletvekilleri Halane Kampindaki havaalaninda bulunan bir hangarda oy verirken, ilk tur oylarinin sayildigi sirada havaalani yakinlarina havan topu düstügü ve saldirida ölen ya da yaralanan olmadigi aktarildi.

Halane Kampi, Afrika Birligi’nin Somali’deki misyonunun ana askeri üssü olarak bilinirken, diplomatik misyonlar ve yardim kuruluslari da burada yer aliyor.

Mogadisu’da 33 saatlik sokaga çikma yasagi ilan edilmisti

Dün seçim nedeniyle Mogadisu’da 33 saat sürecek sokaga çikma yasagi ilan edilmisti. Dün yerel saatle 21.00’de baslayan sokaga çikma yasagi yarin yerel saatle 06.00’da sona erecek.
Kaynak: İHA