DIAYDER Davasinda IBB'den Belgeler Istenecek

PKK/KCK’nin hedefleri dogrultusunda faaliyet yürüttügü öne sürülen DIAYDER yöneticileri ile üyelerinin aralarinda bulundugu 23 sanigin yargilandigi davada mahkeme, IBB baskanligina müzekkere yazilarak dagitilan yardimlarin herhangi bir sisteme kayitli olup olmadigi gibi hususlarin arastirilarak buna iliskin tüm evraklarin istenilmesine hükmetti.

DIAYDER Davasinda IBB'den Belgeler Istenecek
Silahli terör örgütü PKK/KCK’nin hedefleri dogrultusunda faaliyet yürüttügü öne sürülen Din Alimleri Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi yöneticileri ile üyelerinin aralarinda bulundugu 6’si tutuklu 23 sanigin 15 yila kadar hapis talebiyle yargilanmasina devam edildi. Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi’ndeki durusmada bazi tutuksuz saniklar ile avukatlari hazir bulundu. Durusmaya tutuklu saniklar Ali Fuat Hatip, Ekrem Baran, Hafit Tunç ve Mehmet Emin Aslan ise SEGBIS araciligiyla baglandi.

Durusmada mahkeme Baskani, 5 sanik hakkinda Istanbul 34. Agir Ceza Mahkemesindeki dosyanin, bu dava dosyasiyla birlestirildigini belirterek saniklara ek savunma hakki verdi.

"Herhangi bir örgütle baglantimiz yoktur’’

Birlestirilen dosyalar çerçevesinde savunma yapan tutuklu sanik Ekrem Baran, "Ben din alimiyim, herhangi bir örgütle baglantimiz yoktur. Herhangi bir illegal örgütün savunuculugunu yaptigimiz iddiasini kabul etmiyorum. Iddianamede ‘açlik grevi’ diye bahsedilen konu oruçtur. Türkiye’de süren çatisma ortaminin son bulmasi için oruç tuttuk, bunda bir suç unsuru yoktur. ISID terör örgütünün saldirdigi Müslüman Kürtler’e yönelik yaptigimiz açiklamalarin suç unsuru olarak gösterilmesi de kabul edilebilir degildir. Hiçbir zaman siddeti tesvik etmedik, aksine uyusturucuya, hirsizliga karsi mücadele ettik. Bunlari yaptigimizdan dolayi su an burada olmayi anlayamiyorum. Beraatimi ve tahliyemi talep ederim" dedi.

Mahkeme Baskani, sanik Ekrem Baran’a telefonunda ele geçirilen ‘IBB Sultan’ olarak yazili telefon yazismalarinin tamaminin ve buna iliskin tutulan 272 kisilik listenin dosyaya gönderildigini belirterek liste içinde çok sayida örgüt üyesi oldugunun tespit edildigini ifade etti.

Sanik Ekrem Baran ise "O isimlerin hiçbirini tanimiyorum. Ihtiyaç sahibi insanlarin isimleri vardi, hatta ben 100 liralik yardim karti gönderdikleri için ’Imamoglu kendi propagandasini mi yapiyor, 1 kilo et bile gelmiyor bu kartla’ diyerek serzeniste bulunmustum. Bizim lehimize olan bu konusmalara hiç yer verilmemis" seklinde konustu.

Durusmada savunma yapan sanik Riza Ogur ise suçlamalarin mesnetsiz oldugunu söyleyerek, "Suç olusturacak bir eylemde bulunmadim. Dernegimiz hiçbir zaman IBB’den yardim almadi. Dernegimiz yardima muhtaçlar için zaman zaman kurumlarla irtibat sagladi, bunlardan biri de IBB’dir. Dernegimiz burada yardim için araci durumdadir" ifadelerini kullandi.

‘’Ben gerçekten yardima muhtaçken baskasina yardim etmem olanaksizdir’’

Tutuklu sanik Mehmet Emin Arslan ise savunmasinda ‘’Ben gerçekten yardima muhtaçken baskasina yardim etmem olanaksizdir ve söz konusu degildir. Benim adima açilmis 10’dan fazla icra davasi varken ve borçlu bir durumdayken yardim etmem mümkün degil. Mahkemeden adli kontrol sartiyla serbest birakilmami talep ediyorum’’ seklinde konustu.



Durusmada görüsü sorulan Cumhuriyet savcisi, tutuklu saniklarin tutukluluk halinin devamini ve 2 sanik hakkinda ’konutu terk etmeme’ seklindeki adli kontrol tedbirinin kaldirilmasini talep etti.

Tüm evraklarin istenilmesine hükmedildi

Mahkeme heyeti, sanik Ekrem Baran’in ’IBB Sultan’ isimli kisiyle olan yazismalari ve ses kayitlari ile çözüm tutanaklarinin istenmesine ve ’IBB Sultan’ isimli kisinin kimlik bilgilerinin istenmesi için BTK’ya yazi yazilmasina hükmetti.

Mahkeme ayrica, IBB Baskanligina müzekkere yazilarak belediye tarafindan dagitilan yardimlarin herhangi bir sisteme kayitli olup olmadigi, sistem disi veya elden yardim dagitim imkaninin bulunup bulunmadigini ve yapilan dagitimlarda buna dair bir kayit bulunmadiginin arastirilarak buna iliskin tüm evraklarin istenilmesine karar verdi.

Saniklar Aydin Ayhan ile Mehmet Inan’in haklarinda ’belirlenen yere basvurma’ seklindeki adli kontrol tedbirini kaldiran mahkeme, sanik Ekrem Baran’in da aralarinda bulundugu 4 tutuklu sanigin ise tutukluluk halinin devamina hükmederek durusmayi erteledi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan 335 sayfalik iddianamede, DIAYDER’in referansi ile Istanbul Büyüksehir Belediyesi’ne ise alinan örgüt üyesi ve sempatizan sahislarin aldiklari maasin bir kismini dernege verdiklerinin tanik beyanlari ve görüsmeler dogrultusunda tespit edildigi aktarildi. Savcilikça hazirlanan iddianamede, Istanbul Büyüksehir Belediyesi tarafindan dernege verilen market yardim kartlarinin örgüt sempatizanlari tarafindan ailelere dagitildigina iliskin tespit yapildigi belirtildi. Iddianamede, Ramazan ayi nedeniyle Istanbul Büyüksehir Belediyesi tarafindan DIAYDER’e verilen alisveris kartlarinin süpheli Ekrem Baran tarafindan dagitilmasi amaciyla Avrupa ve Anadolu yakasinda ikamet eden dernek üyesi melelere verilmesi hususunun yer aldigi, söz konusu kartlarin dagitilacagi sahislar arasinda deger ailelerinin de bulundugu kaydedildi. Savcilikça hazirlanan iddianamede, süphelilerin ’silahli terör örgütüne üye olmak’ ve ’silahli terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardim etme’ suçlarindan 3,5 yildan 15 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.
Kaynak: İHA