Tarihi Hazir Baba Türbesi Yok Olma Tehlikesiyle Karsi Karsiya

Bitlis’in Güroymak ilçesine bagli Gölbasi beldesinde bulunan tescilli “Hazir Baba Türbesi” bakimsizlik ve tahribatlar nedeniyle yok olma tehlikesi yasiyor.

Tarihi Hazir Baba Türbesi Yok Olma Tehlikesiyle Karsi Karsiya
Gölbasi beldesinde tarihi mezarligin bati tarafinda yer alan ve Van Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügünün 24.09.2008/24 sayili karari ile tescil edilen tarihi türbe yok olma tehlikesiyle karsi karsiya. Gerek definecilerin yaptiklari kaçak kazilar ve gerekse bakimsizliktan tahrip olan “Hazir Baba Türbesi”nin tarihiyle ilgili net bir bilgiye ulasilamazken, söz konusu türbenin tarihinin 500 yili askin oldugu yönünde rivayetler bulunuyor.

Gölbasi beldesinin Senkaya Mahallesi 191 ada 24 parselinde bulunan tarihi türbe Van Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügünün karari ile tescil edilmisse de Gölbasi Belediyesi’ne ait mülkiyet içerisinde yer aliyor. Konuyla ilgili yetkili kurumlardan yapilan açiklamada ise, söz konusu yapinin tarihi tescilli bir yapi oldugu, bulundugu yerin mülkiyetinin Gölbasi Belediyesi’ne ait oldugu, tahrip edilen yapi ile ilgili gerekli kontrollerin yapilarak raporlar tutuldugu ifade edildi.

Belediye yetkilileri de tarihi yapinin yeniden ayaga kaldirilmasi için bir girisim baslatacaklarini dile getirdiler.

Öte yandan, sadece belirli bilgilerin bulundugu tarihi türbe ile ilgili bazi akademik arastirmalar da bulunuyor. Yapilan akademik arastirmalarda türbenin tarihiyle ilgili bilgilere yer verilmezken, Hazir Baba ile ilgili su ifadelere yer verildi:

“Güroymak ilçesine bagli Gölbasi beldesinde halkin içine düstügü zor durumdan bahsetmektedir. Rivayete göre Gölbasi, düsman askerleri tarafindan kusatilir. Düsman askerleri Müslüman halki ortadan kaldirmak üzereyken Hazir Baba olarak adlandirilan kisi ve yedi kardesi ortaya çikarak düsmanlarla savasmaya baslar. Savasin sonunda düsman askerleri püskürtülür, ancak Hazir Baba ve kardesleri aldiklari yaralarla sehit olurlar. Bölgede günümüzde Hazir Baba’ya ait oldugu düsünülen türbe belirli zamanlarda ziyaret edilmektedir. Insanlar genel olarak zor durumda kaldiklarinda adi geçen yere gelerek sikintilarindan kurtulmaya çalismaktadir.”
Kaynak: İHA