Peyzaj Ve Süs Bitkiciligi Için Dev Adim Açiklamasi 179 Dekar Alan Üretim Üssüne Dönüstü

Sakarya Büyüksehir Belediyesi’nin Tarim ve Orman Bakanligi’ndan devraldigi 179 dekarlik Yanik Fidan Üretim ve Teshir Merkezi’nin tanitim lansmani gerçeklesti.

Peyzaj Ve Süs Bitkiciligi Için Dev Adim Açiklamasi 179 Dekar Alan Üretim Üssüne Dönüstü
Sakarya Büyüksehir Belediyesi’nin Tarim ve Orman Bakanligi’ndan devraldigi Yanik Fidan Üretim ve Teshir Merkezi’nin tanitimi gerçeklestirilen törenle yapildi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in onayiyla kurulan Fidan A.S bünyesinde hizmet sunan üretim merkezinin altyapi ve üstyapisi yenilendi, 179 dekar alana sahip merkez üretim üssü haline dönüstü. Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce’nin ev sahipligi yaptigi programa, Erenler Belediye Baskani Fevzi Kiliç, AK Parti Sapanca Ilçe Baskani Yunus Gümüsel ve teskilat üyeleri, büyüksehir ve SASKI bürokratlari, meclis üyeleri, muhtarlar ve davetliler yer aldi. Lansman töreninde konusan Ekrem Yüce, dünyada süs bitkisi üretim alanlari incelendiginde çin, ABD, Italya Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerin ilk sirada yer aldiklarini belirterek Türkiye’de yapilan üretimin ise Hollanda üretiminin 4’te 1’i kadar üretim yapildigini aktardi.

“Ihracatimizi henüz maalesef istenilen seviyeye getiremedik”

Dünyada süs bitkisi talebinin hizla arttigina yer veren Baskan Yüce, “Avrupa ülkeleri de artik bu talebi karsilayamiyor. Ülkemizde süs bitkisi yetistiriciligi eskiye göre bir ivme kazansa da belli basli sorunlar sebebiyle istenilen bir noktaya gelinemedi. Ülkemizin süs bitkisi yetistiriciliginde liderlige oynayan Sakarya olarak bu problemlerin farkindayiz. Çok sükür süs bitkisi ithalatimiz günden güne azaliyor. Ancak ihracatimizi henüz maalesef istenilen seviyeye getiremedik. Özellikle dis mekan süs bitkisi üretimi gelistirilip desteklendigi takdirde biz çok rahat bir sekilde Avrupa ve Türki cumhuriyetlere ihracat yapabiliriz” dedi.



“Güçlü bir üretim sehri olabiliriz”

Avrupa’dan talebi karsilayamayan firmalarin Türkiye’yi tercih ettigini belirten Yüce, “Bu anlamda Türkiye çok ciddi bir üretim yapabilir. Çünkü yetismis personel ve teknik ekipmanlari var. Sakarya gibi ekolojisi çok uygun bir üretim sahamiz var. Dis mekan süs bitkisi yetistiriciligi üretimi konusunda, teknik altyapisi yeterli sirketlerimiz var. Bu avantaj ile kooperatiflerimiz ve üreticilerimiz ile dayanisma halinde, Avrupa standartlarinda, kaliteden ödün vermeden, planli üretim yaparak, ihracatimizi katlayarak artirabiliriz. Biz eger elimizdeki bu ekolojik avantajlari ve teknik avantajlari kullanabilirsek hatta kooperatiflerimiz eliyle ciddi bir organizasyon kurabilirsek güçlü bir üretim sehri olabiliriz” diye konustu.



“Ihtiyaçlarina yönelik alimlar gerçeklestirebilecekler”

179 dekar alanin üretim üssüne dönüstügünü aktaran Yüce, “Büyüksehir Belediyesi olarak, tüm dünyada yeni peyzaj uygulamalarindaki ihtiyaci gördük ve bu ihtiyaci gidermeye talip olduk. Üretimde ve kalitede sürekliligin saglanmasi adina, ürettigimiz ürünlerin tüketiciler tarafindan incelenebilmesi ve degerlendirilmesi için Sapanca Yanik’ta bir konsinye satis merkezi kurduk. Toplam 179 dekar olan alanimiz mevcut. Bunun 23 dekarlik bölümünü teshir alani olarak kullaniyoruz. Bu alanda 40 çesitten olusan 12 bin adet saksili agaç ve 60 çesitten olusan 50 bin adet çali grubu bitki teshir etme kapasitesine sahibiz. Tüketiciler burada yaprakli agaçlari, ibreli bitkileri ve çali grubu bitkileri yerinde görebilecek ve ihtiyaçlarina yönelik alimlar gerçeklestirebilecekler” seklinde konustu.



“Yüzde 90 basariyla 2 buçuk milyon fide yetistirmeyi hedefliyoruz”

Yanik’ta 720 metrekarelik Bahçem Fidan Satis Merkezini de hizmete aldiklarini belirten Yüce, “Burada hemserilerimiz perakende alisveris yapabilecekler, uygulama alanlarinda bitki üzerinde çalisabilecekler, arzu ettikleri sekilde aranjman çalismalari yapabilecekler. Sera alanimiz tamamlandiginda ise; yüzde 90 basariyla 2 buçuk milyon fide yetistirmeyi hedefliyoruz. Bu vesileyle Sapanca Yanik’ta kurdugumuz bu Fidan Teshir Merkezinin sehrimize hayirli ugurlu olmasini dilerim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA