Mardin'de Bal Üreticilerine 2 Milyon 153 Bin Liralik Destek

Mardin’de bal üreticilerine saglanan 2 milyon 153 bin liralik destek nedeniyle düzenlenen törene katilan Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ebubekir Gizligider, "Bizim Mardin Dargeçit’ten verecegimiz mesaj çok anlamli. Tüm Türkiye’ye verecegimiz mesaj çok anlamli. Türkiye artik geçmisin Türkiye’si degil. Artik o deli gömlegini bu millet yirtiyor" dedi.

Mardin'de Bal Üreticilerine 2 Milyon 153 Bin Liralik Destek
Programi çerçevesinde ilk olarak Mardin Valiligi’ni ziyaret eden Bakan Yardimcisi Gizligider ve beraberindeki heyet, Vali Mahmut Demirtas tarafindan karsilandi. Valilik Seref Defteri’ni imzalayan Bakan Yardimcisi Gizligider, daha sonra Vali Demirtas ile kentte yürütülen tarim ve hayvancilik faaliyetlerini görüstü. Ziyaretten duydugu memnuniyeti dile getiren Vali Demirtas, Bakan Yardimcisi Gizligider ve beraberindeki heyete nezaketlerinden dolayi tesekkür etti. Gizligider, daha sonra Vali Demirtas ile birlikte “Dargeçit’te Kadinlar Bas Üretiyor Projesi”nde aricilik malzemesi dagitim törenine katilmak üzere Dargeçit ilçesine geçti.

Bal üreticilerine 2 milyon 153 bin liralik destek

Dargeçit’te bir dügün salonunda Büyüksehir Belediyesi ile Il Tarim ve Orman Müdürlügü is birligiyle bal üretiminin artirilmasi amaciyla bal üreticilerine bin 500 kovan, 50 bal sagim makinesi ile aricilik alet ve ekipmani dagitildi. Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ebubekir Gizligider, törende yaptigi konusmada ilçenin olumsuz konularla anilmasinin artik geride kaldigini, en kirsal kesiminde bile kadinlarin üretim yaptigini söyledi.

Vali ve Büyüksehir Belediye Baskanvekili Mahmut Demirtas’in baskanliginda yerel yöneticilerin önemli çalismalara imza attiklarini görmenin mutlulugunu yasadiklarini kaydeden Gizligider, bu çalismalarla Mardin’in güneydogunun parlayan yildizi olmaya devam edecegini belirtti.



“Türkiye artik geçmisin Türkiye’si degil”

Kalkinma meselesinin önce kadinlarla basladigini ifade Bakan Yardimcisi Gizligider, kadinlarin üretim yapmasini önemsediklerini kaydederek sunlari söyledi:

“Artik Mardin’in merkezinde de, kirsalinda da gündemimiz farkli bizim. Bin yil önce bu topraklardaki hakimiyetimizde o hilali piril piril parlattigimiz günlere dönüsümüzün müjdesini veriyoruz. Sizlerden istirhamimiz lütfen bu misyon ve vizyona, yani 2023, 2053 ve 2071 diyen bu vizyona sahip çikin. Bizim Mardin Dargeçit’ten verecegimiz mesaj çok anlamli. Tüm Türkiye’ye verecegimiz mesaj çok anlamli. Türkiye artik geçmisin Türkiye’si degil. Artik o deli gömlegini bu millet yirtiyor. Ve bu deli gömlegini yirtmanin bedelini ödüyoruz. Bu deli gömlegini artik Türkiye yirtti. Cumhurbaskanimizin da dedigi gibi ’bir olacagiz, iri olacagiz, diri olacagiz.”

Çocuklarinin daga kaçirilmasindan HDP’yi sorumlu tutan Diyarbakir annelerinin 2 yili askin süredir nöbet tuttugunu, dünyanin en güçlüsü olan annelerin evlatlarini söke söke aldigini belirten Gizligider, dünyanin en güçlüsünün anneler oldugunu ifade ederek, vatanina milletine sahip çikan kadinlarin emrinde olduklarini söyledi.



17 projeye toplam 27 milyonluk liralik destek

Törende konusan Vali ve Büyüksehir Belediye Baskanvekili Demirtas ise tarim ve hayvancilik sektörünün kalkinma için gerekli ekonomik girdilerin elde edilmesi bakimindan önem tasiyan sektörlerin basinda geldigini, istihdam hacminin genisletilmesinde, is gücünün dengeli kullaniminda ve sosyo-ekonomik standartlarin gelistirilmesinde büyük rol oynadigini belirtti.

Dagitilan bin 500 kovanin faaliyete girmesiyle yil sonunda 2 binin üzerinde ari kovaninin olacagini ve kadinlarin burada en güzel bali üretecegine inandigini aktaran Demirtas, sunlari söyledi:

"Valilik ve Büyüksehir Belediyesi olarak son 2 yildan beri çok ciddi anlamda tarimsal kalkinmayi gerçeklestirmek için ciddi projelere imza attik. Bugün bu projemizin toplam maliyeti 2 milyon 153 bin lira. Bugüne kadar biz yaklasik 17 ayri tarim projesini hayata geçirdik. Bunun bize maliyeti yaklasik 27 milyon lira. Ilk defa Mardin’de Büyüksehir Belediyesi tarim alaninda bu kadar büyük bir kaynagi çiftçilerimizin hizmetine sunuyor. Bunlari Cumhurbaskanimizin sayesinde gerçeklestiriyoruz. Gece gündüz demiyoruz arkadaslarimizla, kaymakamlarimizla, belediye baskanlarimizla birlikte daha güzel hizmet edebilmek için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Helali hos olsun, projelerimiz devam edecek."

Dargeçit’te üretilen balin pazar sorununun olmadigini, belediyenin satis ofislerinde de satilabilecegini kaydeden Demirtas, "Hiç merak etmeyin, bir gram dahi baliniz elde kalmayacak. Yeter ki siz üretin, biz bunu satmaya haziriz" dedi.

Açilis konusmalarinin ardindan Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ebubekir Gizligider, Vali Demirtas ve protokol tarafindan bal üreticileri kadinlara ekipmanlar dagitildi. Törene Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ebubekir Gizligider, Vali ve Büyüksehir Belediye Baskanvekili Mahmut Demirtas, Kaymakam Ömer Özbay, Dargeçit Belediye Baskani Mehmet Cüneyt Aksoy, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Süzen, ilgili kamu kurum müdürleri, STK ve siyasi parti temsilcileri, bal üreticileri ile vatandaslar katildi.

Bakan Yardimcisi Ebubekir Gizligider, Dargeçit’teki programinin ardindan Mardin Valiligi, Büyüksehir Belediyesi ve Il Tarim ve Orman Müdürlügü isbirliginde Kiziltepe-Mardin Karayolu Kocalar Mahallesi mevkiinde 128 dekar alan üzerine kurulan fidan üretim alani ve serasinda incelemelerde bulunarak Mardin’den ayrildi.
Kaynak: İHA