Bakan Kirisci, Tarim Sektör Temsilcileriyle Bir Araya Geldi

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Kahramanmaras’ta tarim sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

Bakan Kirisci, Tarim Sektör Temsilcileriyle Bir Araya Geldi
Tarimsal Arastirma Enstitüsünde yapilan sektör bulusmasina Bakan Vahit Kirisçi, AK Parti Grup Baskan Vekili Mahir Ünal, milletvekilleri, sektör temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Bakan Kirisci, yaptigi konusmada, “Tarim ve Orman Bakanligi olarak biz kendimiz de büyük bir aileyiz. 145 bin çalisanimiz var son alacagimiz personelimizle birlikte bu sayi 150 binlere ulasacak. Su anki haliyle bile Türkiye’nin 5. büyük bakanligi durumundayiz. Tabii ki bu büyüklük aslinda ayni zamanda da bizim sahada daha fazla çalismamizi, daha fazla gayret göstermemizi de bize emretmektedir. Üstelik sektör olarak ve bakanligimizin görev sahasi itibariyle dokunmadiginiz herhangi bir canli yok onu söyle sadece söylemiyorum. Bakanlik bünyesindeki 32 birim ve birlikte bazen diyorum, bagda bahçede ekilen biçilen ve bunlardan elde edilen gidayi tüketimleri itibariyla da içeride disarida bizim Hedef kitlemiz olan çok genis büyük popülasyon görev alanimiz içerisinde bir sorumlulugun farkindayiz. Bunun geregi olarak da çalismalarinizi Insallah hükümetimizin 20 yillik iktidarinin önündeki yaptiklarini, yeni versiyonlarini ekleyerek devam edecegiz” dedi.



"Ülke olarak büyük bir ülkeyiz, daha dün tarimda takip etmissinizdir, bizim tarim ürünleri ihracatimiz 7.2 milyar dolar ile tüm zamanlarin en yüksek düzeyine çikti. Hangi aralik için bu? Ocak, Mart 2022 dönemi için. Yüzde 27’lik bir artis gösterdi ve bu düzeye çikti. Toplam dis ticaret hacmimiz de 11.30 12 milyar dolar neden ulasti. Bu rakamlari niçin ifade ediyorum” diyen Bakan Kirisci, 2002’de bu ülkenin 65 milyon nüfusu oldugunu ve simdi bu nüfusun üzerine tam 20 milyon nüfus eklendigini ifade etti.

Kirisci, “Bu 2.5 Yunanistan, ikiden fazla Belçika, 1 katindan daha fazla bir Hollanda nüfusunun mevcut nüfusumuza, 2002’deki nüfusumuza eklemlenmesi anlamina geliyor. Sadece nüfus artisi mi, hayir, refah seviyesi yükseldikçe degerli arkadaslar hepimiz biliyoruz ki masaya koyduklarimiz, sofrada bulundurduklarimiza çesitlilik artiyor. Bu çesitliligi dikkate aldigimizda hem ürün bakimindan hem de üretim miktari bakimindan önce 50 milyon, üzerine bu ülkeye gelip geçici statüde bulunan misafirler için 5 milyon, 90 milyon ve pandemi öncesinde de 52 milyonlara dayanmis olan ülkedeki turist misafirleri de dikkate aldigimizda bir 93-95 milyon nüfusu su anda Türkiye’de tarim sektörü ürettikleriyle doyuruyor, giydiriyor. Bizim disaridan tedarik ettiklerimiz yok mu, var. Bu tedarik ettiklerimizden hareketle bu ülkenin eksiginin söylemek bu ülkeye haksizlik olur. Kendi gelismis teknolojisi olan o büyük ülkelerin de dis ticarete konu olan bütün alimlarinin oldugunu dikkate aldigimizda paranin, sermayenin, ürünün globallestigi, küresellestigi bir dünya düzeninde bugün ithalatlarimiz ama karsiliginda da ihracatlarimiz olacak” dedi.

Kaynak: İHA