Küçükbas Hayvanlar Kenelere Karsi Ilaçlaniyor

Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri ilkbaharin gelmesiyle birlikte Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaligina sebep olan kenelerle mücadele çerçevesinde kent merkezinde ve ilçelerde küçükbas hayvanlara karsi ilaçlama çalismalari gerçeklestiriyor.

Küçükbas Hayvanlar Kenelere Karsi Ilaçlaniyor
Kenelerden insanlara bulasan KKKA hastaligina karsi devam eden ilaçlama çalismalari ile hayvanlar üzerinde bulunan keneler etkisiz hale getirilerek hastaligi insanlara bulastirmasinin önlenmesi amaçlaniyor. KKKA hastaliginin, keneler tarafindan tasinan bir virüsle olusan ates, halsizlik, istahsizlik, kas agrisi, bas agrisi, bulanti, kusma, ishal ve agir vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulasan) karakterli bir enfeksiyon hastaligi olmasi nedeniyle bölgede büyük öneme sahip. Il genelinde kene ile mücadele devam ederken özellikle bu aylarda yayla popülasyonunun artmasi ile beraber vakalarda görülmeye devam ediyor. Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügü’ne bagli veteriner hekimler, teknikerler ve teknisyenler gözetiminde gerçeklestirilen keneye karsi ilaçlamalar vatandasi memnun ediyor.

Çalismalar çerçevesinde Erzincan merkeze bagli Elmaköy köyünde küçükbas hayvanlar kenelere karsi ilaçlandi. Küçükbas hayvan yetistiricisi Erkan Alici, ilkbaharin gelmesiyle birlikte hayvanlarinin üzerlerinde keneleri görmeye basladiklarini belirterek asilamaya gelen ekiplere tesekkür etti. Alici konusmasinda, “Yesillige çikarttigimiz hayvanlarda kene sorunu çikiyor. Biz de kene sorunu çiktigi için durumu Tarim Il Müdürlügü’ne bildirdik. Tarim Il Müdürlügü’nden arkadaslarimiz ilaçlarini getirerek birlikte ilaçlama yaptik. Hepsine tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nde Veteriner Saglik Teknikeri olarak görev yapan Kürsat Aydinlik ise bahar aylarinda meralara ilk çikan hayvanlarin küçükbas oldugu için kenenin ilk hedefinde koyun ve keçilerin oldugunu vurgulayarak, “Bereketin müjdecisi bahar ile birlikte parazitler ortaya çikmaya basladi.

Bunlarin içerisinde de çiftçimizin en muzdarip oldugu kene mücadelesi. Biliyorsunuz günümüzde keneler insan ölümlerine neden olan hastaliklara sebebiyet vermektedir. Bakanligimiz da bu konu da tüm imkânlariyla çiftçimizin yaninda. Kene ilaçlarini çiftçimize dagitarak nasil uygulayacaklarini, hangi dozda yapacaklarini kendilerine aktariyoruz. Hayvanlarda kenelerden dolayi dogabilecek hastaliklar hakkinda bilgiler veriyoruz. Ilaçlama islemini daha çok çiftçilerimize birakiyoruz. Biz daha çok hangi dozda ne sekilde yapilacagini gösteriyoruz. Tabii ki yalniz olan çiftçilerimize yardim da ediyoruz. Küçükbas üzerine yogunlukla çalismalar yapiyoruz çünkü ilkbaharin ilk döneminde büyükbaslar degil küçükbaslar meraya ilk çikan hayvanlar. Dolayisiyla parazitlerin de ilk hedefinde küçükbas hayvanlar oluyor. Büyükbas havanlarda bu mücadelemiz daha sonra basliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA