Rusya, Yarin Polonya'ya Gaz Akisini Kesecek

Polonya’da devlete ait petrol ve gaz sirketi PGNiG, Rusya’nin yarin sabahtan itibaren Polonya’ya gaz akisini durduracagini bildirdi.

Rusya, Yarin Polonya'ya Gaz Akisini Kesecek
Rusya’ya Ukrayna’ya yönelik saldirilari nedeniyle yaptirim uygulayan ve Ukrayna’ya silah destegi saglayan Polonya, Rusya tarafindan “dost olmayan ülkeler” statüsüne alinmisti. Gazprom ise, 31 Mart’ta açiklanan ve “dost olmayan ülkelerin” Rus gazi için ruble olarak ödeme yapmasi kosulunu getirmesi sonrasi Polonya’da devlete ait petrol ve gaz sirketi PGNiG, Rus gazi için Ruble cinsinden ödeme yapmayi reddetti.

PGNIG, Ruble cinsinden ödeme yapmayi reddetmesi sonrasi Gazprom’un yarin sabah Yamal-Avrupa dogal gaz boru hatti üzerinden yaptigi gaz akisini kesecegini bildirdi. PGNiG, Yamal Sözlesmesine göre gaz akisini eski haline getirmek için adimlar atacagini ve tedariklerin durdurulmasinin sözlesmenin ihlali oldugunu belirtti.

PGNiG, sözlesmenin ihlali nedeniyle tazminat talep etme hakkina sahip oldugunu aktardi.

PGNiG, yeralti gaz deposunun neredeyse yüzde 80 dolu oldugunu ve yaz mevsiminin gelmesi ile dogal gaza olan talebin daha düsük olacagini ifade etti.

Ilkim ve Çevre bakani Anna Moskwa yaptigi açiklamada, Rusya’nin gaz tedarikini kesecegine dair hiçbir bilgi vermedigini belirterek, ülkesinin güvenligini saglayacak kadar gaz rezervlerine sahip oldugunu ve depolarin yüzde 76 oraninda dolu oldugunu ifade etti.

Moskwa, vatandaslarin tedirginlige kapilmamalari gerektigini aktararak, kimsenin evinde gaz kesintisi yasanmayacagini açikladi.

Kaynak: İHA