Rumeli Göçlerinin Hikayesi Baskani Aglatti

Tekirdag’in Süleymanpasa ilçesinde sehitlerin kahramanliklarinin ve Balkan göçlerinin konu edildigi liselerarasi tiyatro yarismasinda Süleymanpasa Belediye Baskani Cüneyt Yüksel gözyaslarini tutamadi.

Rumeli Göçlerinin Hikayesi Baskani Aglatti
Süleymanpasa Belediyesi ile Ilçe Milli Egitim Müdürlügü isbirliginde düzenlenen “Sanli Tarihini Sahneye Tasi” isimli liselerarasi tiyatro yarismasinda final heyecani yasandi. Yarismaya Tekirdag Fatih Anadolu Lisesi, Tekirdag Mehmet Serez Sosyal Bilimler Lisesi, Tekirdag Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Tekirdag Anadolu Namik Kemal Lisesi katildi.

Yarismada oyunlarin konusu ise 57. Alay ve 15 Temmuz kahramanlari, Rumeli Fatihi Süleymanpasa, Ertugrul Firkateyni kahramanlari ve Balkan göçleri oldu. Jürinin seçim yapmakta zorlandigi yarismada Fatih Anadolu Lisesi “Talikayla Yeniden Baslamak” adli oyunla birinci, Mehmet Serez Sosyal Bilimler Lisesi “Ana Topraga Göç” konulu oyunla ikinci, Namik Kemal Lisesi ise “Çanakkale’den Havadis Var” adli oyunla üçüncü oldu. Tekirdag Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi özel egitim sinifi ise “Öl Derseniz Ölürüm” adli oyunla jüri özel ödülüne layik görüldü.



Geleneksel Türk Tiyatrosu Egitimi verilen tek konservatuar

Tiyatro yarismasini üçüncü olarak tamamlayan Namik Kemal Lisesi’ne ödülünü ünlü oyuncu, Süleymanpasa Belediye Konservatuari Tiyatro Bölüm Baskani Ahmet Yenilmez verdi. Yenilmez, ödül töreninde yaptigi konusmada, “Bu sahnede olunca bir anda 1983 yilina gittim. Ordu’da düzenlenen liselerarasi tiyatro yarismasinda Cevat Vehbi Baskut’un Ölen Hangisi isimli piyesinde Resit Ahmet Forsuoglu rolü ile ‘En Iyi Erkek Oyuncu’ ödülünü almistim. O günden beri sahnedeyim. Sayin baskanimiza bu organizasyon için tesekkür ediyorum. Insallah bu tür organizasyonlarin ne kadar kiymetli oldugunu sayilari arttikça anlayacaksiniz. O ödülü aldigimda içimde bir burukluk vardi. O dönemde Türkiye’de dört ya da bes konservatuar vardi. Anadolu’dan çikan bir gencimizin bu konservatuarlara girme imkâni çok zordu. Ama bugün Türkiye’ye örnek olabilecek, birçok üniversitenin konservatuarindan çok üstün olan Süleymanpasa Belediye Konservatuari var ve konservatuarimizin tiyatro bölümü var. Bizim konservatuarimizin bir özelligi daha var. Türkiye’de üniversiteler dâhil geleneksel Türk tiyatrosu egitimi verilen tek konservatuar olmasi. Bunu neden söyledim? Isviçre’de Geleneksel Türk Tiyatrosu Bölümü var. Avrupa’da birçok ülkede kürsü var. Amerika’da enstitü var. Ama bizim ülkemizde geleneksel Türk tiyatrosu egitimi veren bir konservatuar yoktu. Ben UNESCO tarafindan korunma altina alinmis bir meddah olarak bu önceligi, bize bu imkâni saglayan baskanimiza tesekkür ediyorum” dedi.

Mehmet Serez Sosyal Bilimler Lisesi’ne ikincilik ödülü vermek için sahneye çikan Süleymanpasa Ilçe Milli Egitim Müdürü Ebubekir Atilla ise, “Sanli tarihimizin gelecege aktarilmasi adina tiyatro oyunlarinin sahneye tasinmasina emegi geçen okullarimizin idarecilerine ve ögrencilerine tesekkür ediyorum. Kolay degil, mesakkatli bir süreçti ama bu süreci gençlerimiz beraber asacagimizi biliyordum. Allah’a çok sükür bugün tiyatro oyunlarini sahnelediler. Insallah gençlerimiz konservatuarda egitimlerini tamamladiklarinda Türk Tiyatrosu’nun bir neferi olarak Ahmet abimizin 1983 yilindaki anilarini anlattigi gibi ‘2022’de Yahya Kemal Beyatli Kültür Merkezi’nde ilk ödülümüzü almistik’ diyerek 2035’te, 2045’te anlatirlar” dedi.



Göç hikayeleri belediye baskanini gözyaslarina bogdu

Birincilik ödülünü vermek için sahneye çikan Süleymanpasa Belediye Baskani Cüneyt Yüksel, konusmasi sirasinda duygu dolu anlar yasadi. Geçmiste babaannesi ve dedesinin anlattigi göç hikâyeleri ile büyüdügünü ifade eden Yüksel, “Nasil konusacagimi bilmiyorum. Ben, kolay kolay duygulanan biri degilim fakat sunu rahatlikla söylemeliyim ki, sanki seksen tane çocugum ödül almis gibiyim. Nasil anlatayim bilemiyorum. Ben bir göçmen torunuyum. Ninelerimiz, dedelerimiz çok zor sartlarda buraya gelmisler. Rahmetli babaannem, rahmetli dedem, ’Kizanim iste söyle sorunlar yasadik, böyle yokluk gördük’ diye hep anlatirlardi” diyerek gözyaslarini tutamadi.

"Bu topraklar üzerine hesaplar bitmeyecek"

Baskan Yüksel, konusmasinda birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, “Gençler, geçmisini bilmeyenin gelecegi olmuyor. Biz çok zor topraklar üzerinde yasiyoruz. Bu topraklar üzerinde herkesin hesabi var. Öyle hesaplar var ki, on yillarca vurdular yikilmadik. Vurdular, yikilmadik. Bundan sonra da yikilmayacagiz. Bundan kimsenin kuskusu olmasin. Özellikle çocuklarima ve gençlerimize hep anlatiyorum. Bu ismi o yüzden koyduk, sanli tarihimizi bilelim diye. Ama gençlerimiz, kendi çocuklarim da dâhil bazi konulari es geçiyorlar. Hayat tozpembe degil. Hayat üniversiteden, liseden, ortaokuldan ibaret degil. Ya da ticaretten, para kazanmaktan ibaret degil. Bazi gerçekleri bilmemiz ve önem vermemiz gerekiyor. Gazi Mustafa Kemal bu topraklari bize devrederken biz sadece Çanakkale’de 250 bin büyügümüzü, ninemizi, dedemizi gömdük. Neden? Siz gençler ve bizler bundan sonra bu topraklarda rahat yasayabilelim diye. Unutmayin, bu topraklarda bu hesaplar hiç bitmeyecek. Kiyamete kadar devam edecek. Yillarca bizi sagci-solcu, Alevi- Sünni, Roman-Gaco diyerek bölmek istediler. Bir sürü ayrimlara tabii tutulduk. Gençlerin bunun farkinda olmasi için çok emek verdik. Sadece tiyatro degil; bayrak, ezan, asker gibi birçok buna benzer tarihimizdeki önemli konularin anlatildigi basliklar belirlemistik. Geçtigimiz senelerde de bu yarismalara katilsin istedim. Bizden sonraki neslimize bunlari aktarmamiz lazim” ifadelerini kullandi.

"Suriye ve Ukrayna’da yasananlari hissetmemiz lazim"

Baskan Yüksel, göçün verdigi zorluklarin ve sikintilarin büyük oldugunu ifade ederek, “Göçün verdigi sorunlari ve sikintilari hissetmek lazim. Suriye’deki denize vuran o çocuklarin annelerinin, babalarinin ne hissettigini içimizde hissetmek lazim. Su anda Ukrayna’da yasayan insanlarin çoluklarinin, çocuklarinin neler hissettigini hissetmek lazim. O yüzden bu topraklarda saglam bir durus sergilemek için onlarin yasadigi acilari hissedip, çok çalismak lazim. Burada seksen tane gencimiz bu ise gönül vermisler. Burada hepsine ayni ödülü veriyoruz. Hepsine Selanik turu yaptiracagiz. Balkan turu yaptiracagiz. Ayrica Ahmet hocamiza da tesekkür ediyorum. Tiyatro bölümümüzü kurduk, egitimlerimizi veriyoruz. Burada görüyoruz ki Süleymanpasa’nin gençlerine firsat verildiginde neleri yapabileceklerini ispatladilar” dedi.



"Arkamizda aslan gibi gençlerimiz var"

Yüksel, TBMM Baskani Mustafa Sentop’un AB Parlamento Baskanligi toplantisinda Türkiye aleyhinde karalama ve iftiralarda bulunanlara cevap vermek için kullandigi "Aslanlarin sürü ile gezmesine ihtiyaci yoktur” sözüne atifta bulunarak, “Süleymanpasa’da özgüveni yüksek, ne istedigini bilen, vakarli durusu ile ayaklari yere saglam basan gençler olsun istiyorum. Allah’in izniyle de bu gençlerimiz aslanlar gibiler. Iki, üç gün önce Meclis Baskanimiz çok güzel bir söz söyledi.

’Aslanlarin toplu yürümeye ihtiyaci olmaz’ diyerek tek baslarina herkese yeterler demek istedi. Türk milletinin gençleri insallah böyle gençler olacaklar, daha da iyi olacaklar. Arkamiza bu gücü aldigimiz sürece topraklarimiz üzerine hesap yapanlar ki Avrupa’nin en genç nüfusuna sahibiz, iki defa hesap yapacaklar. Çünkü bizim gençlerimiz vatani, bayragi, ezani ve topragi için yasiyor. Her seylerini, önceliklerini bunun üzerine kuruyor. Birlik ve beraberlik siari ile yetisiyorlar. Biz de bununla gurur duyuyoruz. Ben bir baba olarak, bir agabey olarak, bir kardes olarak, artik nasil kabul ediyorlarsa öyle olarak her zaman arkalarindayim. Bu sene üniversite sinavina girecekler. Gittikleri sehirlerde, kazandiklari üniversitelerde onlari yalniz birakmayacagiz. Hepinizi tebrik ediyorum, iyi ki varsiniz” seklinde konustu.

Yüksel, konusmasinin sonunda “Öl Derseniz Ölürüm” isimli tiyatro oyunu ile Jüri Özel Ödülü’nü kazanan Tekirdag Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi özel egitim sinifi ögrencilerine ve ögretmenlerine tesekkür ederek ödüllerini takdim etti. Etkinlik, toplu fotograf çekimi ile sona erdi.
Kaynak: İHA