Japonya'dan Füze Programina Hiz Kazandiran Kuzey Kore'ye Ek Yaptirim Karari

Japonya’da hükümet, Kuzey Kore’nin nükleer ve füze gelistirme programina destek olduklarina inanilan 6 Kuzey Koreli, 3 Rus vatandasi ile 4 Rus kurulusunun varliklarinin dondurulacagini açikladi.

Japonya, Birlesmis Milletler yaptirimlari ve uluslararasi kamuoyunun tepkilerine ragmen geçtigimiz ay bu yilin 11. füze denemesini gerçeklestirerek kitalararasi balistik füze atesleyen Kuzey Kore’ye karsi yeni adim atti. Pyongyang’a yönelik yaptirimlari genisletmeye karar veren Japonya hükümeti, Kuzey Kore’nin nükleer ve füze gelistirme programina destek olduklarina inanilan 6 Kuzey Koreli ve 3 Rus vatandasi ile 4 Rus kurulusunun varliklarinin dondurulacagini açikladi.

Son adimla birlikte Japonya’nin Kuzey Kore’ye uyguladigi yaptirimlar 120 kisi ve 129 kurulusa yükselmis oldu.

Kuzey Kore’ye somut adim çagrisi

Japonya Bas Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, sabah saatlerinde kabine toplantisinda onaylanan ve ayni gün yürürlüge girecek olan yeni yaptirimin, Japonya’nin Kuzey Kore’yi içeren sorunlari etraflica bir sekilde çözme çabalarinin bir parçasi oldugunu söyledi.

"Japonya, Kuzey Kore’yi nükleer ve füze gelistirme programi ile geçmiste Pyongyang tarafindan kaçirilan Japon vatandaslari sorunlarini çözmeye yönelik somut adimlar atmaya çagiriyor" diyen Matsuno, söz konusu sorunlarin çözümü için her türlü çabayi göstereceklerini yineledi. Bir meclis oturumunda Kuzey Kore sorununun çözümü için uygulanacak yeni yaptirimlara atifta bulunan Japonya Basbakani Fumio Kishida ise "Ülkemizin huzur ve güvenligini saglarken, bilgi toplamak ve süreci izlemek için gereken her seyi yapmaya devam edecegiz" ifadelerini kullandi.

Kim, dünyaya meydan okuyor

Kuzey Kore geçtigimiz ay gerçeklestirdigi ve bu yilin 11. silah testi olarak kayitlara geçen son füze denemesinde Hwasong-17 tipi yeni bir kitalararasi balistik füzenin basarili bir sekilde test edildigini açiklamisti. Ülke lideri Kim Jong-un ise ülkesinin "hiçbir seyle takas edilemez ve hiçbir sey karsiliginda satilamaz caydirici saldiri yeteneklerini gelistirmeye devam edecegini" duyurmustu. Son denenen kitalararasi balistik füzenin ABD topraklarina dahi ulasabilecegine dair iddialar bölgede güvenlik endisesini arttirirken, gelismelerin ardindan Pyongyang’a daha fazla caydirici yaptirim uygulanacagi kamuoyuna yansimisti.
Kaynak: İHA