Bakan Nebati Açiklamasi '15 Yilda Tamamlanabilecek Sulama Yatirimlarini Insallah 2 Yilda Tamamlamis Olacagiz'

Sanliurfa’da is dünyasi ile bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, Günes Enerji Santrali (GES) ile bölgeye büyük bir yatirim yaptiklarini ve 15 yilda tamamlanabilecek sulama yatirimlarini 2 yilda tamamlayacaklarini söyledi.

Bakan Nebati Açiklamasi '15 Yilda Tamamlanabilecek Sulama Yatirimlarini Insallah 2 Yilda Tamamlamis Olacagiz'
Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, Sanliurfa’da bir otelde is dünyasi ile bir araya geldi. Toplantiya Sanliurfa Valisi Abdullah Erin, Büyüksehir Belediye Baskani Zeynel Abidin Beyazgül, ilçe belediye baskanlari da katildi.

Toplantiyi Sanliurfa’da yapmalarina ragmen tüm Türkiye’yi ilgilendirdigini söyleyen Bakan Nebati, bunun kisa sürede karsiligini alabilecekleri bir paket serisi oldugunu aktardi. GES ile bölgeye büyük bir yatirim yaptiklarini ve 15 yilda tamamlanabilecek sulama yatirimlarini 2 yilda tamamlayacaklarini söyleyen Bakan Nebati, ”Bunlar tarimsal sulama yatirimlari isbirligi, tarimsal sulamada günes enerjisi sistemleri kullanimi ve hazine faiz destekli kredilerde limitlerin arttirilmasi basliginda olacak. Uzun yillara yayilan sulamayi daha kisa bir süre içerisinde gerçeklestirecegiz. Mevcut bütçe içerisinde 15 yilda tamamlanabilecek sulama yatirimlarini simdi TOKI ve Ziraat Bankasi finansmani ile insallah 2 yilda tamamlamis olacagiz. Verimliligimiz artacak hem de gida fiyatlarinda ciddi bir istikrar saglanacak” dedi.



"Dünyada tarimsal ürün fiyatlarinda yükselis var"

Dünya genelinde fiyatlarda bir yükselis oldugunu ifade eden Bakan Nebati, “Bugün dünyanin özellikle Karadeniz’deki gerginlikte emtia fiyatlari ve tarimsal girdilerdeki problemlerin nasil bir sorun oldugunu hepimiz görebiliyoruz ve dünyada gida fiyatlari olmak üzere tarimsal ürünler ve her türlü emtiada bir yükselis söz konusu. Bu da sadece Türkiye’de degil, dünyanin tamaminda enflasyonla ilgili çok ciddi bir baski olusturuyor. Bugün dünyanin gelismis ülkelerinde sifir ya da çok düsük rakamli, hatta eksi enflasyona alismis olan ekonomiler ve toplumlar 5, 7, 8, 9, 10 gibi çift hanelere gelen enflasyon oranlari ile ciddi bir sekilde bir problemle karsi karsiya. Lütfen hatirlayin geçen yildan itibaren dünyanin enflasyonla daha içli disli olacagini ve bu konuda atilacak olan adimlarin çok kisa sürede bir çözüm üretemeyecegini dile getirenlerden idim. Neden? Çünkü 1973 OPEC krizi sonrasinda temel bir problem yasandi; enflasyon. Bununla ilgili ülkeler tüketimi kisici, özellikle Bati ülkeleri, tedbirler, parasal ve mali tedbirler aldilar. Sonuç, ciddi bir sekilde durgunluk, hatta resesyona kadar gidecek bir dengesizlige sebep oldu. Issizlik artti, üretim azaldi. Simdi dünya ülkeleri bu 1973 krizi sonrasindaki travmatik durusu çok iyi bildigi için sert tedbirler alamiyor, almayacak da. Bunlarla mücadele etme konusunda orta karar üzerinden gidecekler. Bu ne demektir? Demek ki 2022 yilinda sadece Türkiye’de degil dünyanin tamaminda enflasyon ciddi bir sorun olarak gözükecek. Peki son 30 yilin, 40 yilin enflasyonu yasayan, bununla karsi karsiya kalan toplumlar ve ekonomi yönetimleri bu sikintiyi yasarken biz yasiyor muyuz? Evet yasiyoruz. Daha siddetli hissediyoruz. Çünkü kur baskisi nedeniyle geçen yil artan kurlar nedeniyle fiyatlamada davranis bozuklugu meydana geldi. Bunu da özellikle 20 Aralik öncesinde birçok muhalif ve sosyal medya üzerinden manipülatif, spekülatif söylemlerle bunu israrla söylüyorum. Ihanete varan söylemlerle Türk lirasinin degerinin düsmesi noktasinda abartili bir sekilde adeta iteklediler. 20 Aralik’ta dolar 18 lira 36 kurusa geldiginde beklenti, o kötümserler açisindan 20, hatta yayinladiklari sahte belge nedeniyle 1 dolarin 22 lira olacagina iliskin ya da serbest düsüsü hükümet öngörüyor gibi yalan dolan haberlerle daha yüksek rakamlara getirdiler” seklinde konustu.



"Git Ankara’da açikla, Izmir’de açikla"

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun Sanliurfa’da sarf ettigi "Büyüksehir Belediyesini bize verin, elektrigi bedava yapacagim" sözünü elestiren Bakan Nebati, GES hakkinda da bilgi verdi. Bakan Nebati, ”Peki nasil isleyecek bu is. Tarimsal sulamada GES kurulumunda Ziraat Bankasi vasitasiyla 1 yil ödemesiz, 8 yil vadeli kredi imkani sunacagiz. Simdi yerli üretim paneli yapanlara sesleniyorum. Büyük bir imkani yakalamis durumdasiniz. Günesin enerjisini alacagiz ve topragimiza yansitacagiz. Ithal panellerde yüzde 50 faiz destegi verecegiz ya da çiftçiler sunu diyebilir, biz hibe istiyoruz. Buyurun siz yapin, yüzde 50’sini biz ödeyelim. Daha ne istiyorsunuz. Buna proaktiflik denir. Böyle seni il ilan ettim, eski siyasetlerle ben elektrigi bedava dagitacagim demekle olmuyor bu isler. Çözümle geleceksin, cek-caklar ile degil. Onu yapacagim, bunu yapacagim. Ben de Mars’a gidecegim. Yok öyle bir dünya. Dünya rakamlar. Iste burada rakamlar. Ekonomi neydi, beklentiler, güven, istikrar, hükümete olan ilgi, alaka, liderlik, Türkiye’nin durusu, ülkenin durusu ama is elektrige gelince, günese gelince makine devreye girer, teknoloji devreye girer. Öyle ben elektrigi bedava dagitacagim, nasil dagitacaksin, ne ile dagitacaksin. Bak ben 94 milyar Türk lirasinin kaynagini gösteriyorum. Kimin kimlerle imza altina alinacagini gösteriyorum, mevzuatta nasil ilerleyecegimizi gösteriyorum. Hayal satmak bize yakismaz, gerçegi pazarlamak bize yakisir. Alternatifiniz varsa söyleyin, ortaya koyacaginiz bir iddianiz varsa altini doldurun. AK Parti’nin, Cumhurbaskanimizin ve kabinesinin en temel özelligi budur. Söyleyecegin seyin altini dolduracaksin, doldurduk. Öyle gelip bu salonlarda onu bedava yapacagim, sunu öyle yapacagim, bunu bilmem ne yapacagim. Yok böyle bir dünya. Gidip bunu kendi büyüksehir belediyende açiklasana, elektrigi bedava yapacagim diye. Ne gelip Sanliurfa Büyüksehir Belediyesi’nin hakim oldugu yerde açikliyorsun elektrigi bedava yapacagim diye. Git Ankara’da açikla, Izmir’de açikla” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA