Türk Eximbank Destekleri EGIAD Is Dünyasinin Gündeminde

Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan ve Eximbank uzmanlarinin katilimiyla “Eximbank Destekleri” Bilgilendirme Toplantisi EGIAD organizasyonu ile online olarak yapildi. Türk Eximbank’in kurumsal yapisi, verdigi ihracat kredileri, sigorta faaliyetleri ve diger türev ürünler hakkinda bilgi sunan Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan, ayrica katilimcilarin sorularini da yanitladi.

Türk Eximbank Destekleri EGIAD Is Dünyasinin Gündeminde
Ihracatin gelistirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çesitlendirilmesi, ihraç mallarina yeni pazarlar kazandirilmasi, ihracatçilarin uluslararasi ticarette paylarinin artirilmasi, girisimlerinde gerekli destegin saglanmasi, ihracatçi ve yatirimcilara uluslararasi piyasalarda rekabet gücü ve güvence saglanmasi, yurt disinda yapilacak yatirimlar ile ihracat amacina yönelik yatirim mallari üretim ve satisinin desteklenerek tesvik edilmesi amaciyla faaliyette bulunan Türk Eximbank, Ege Genç Is Insanlari Dernegi’nin konugu oldu.

“Ihracat yaparken tüm riskleri dikkate almamiz gerekiyor”

Toplantinin açilis konusmasini yapan EGIAD Baskani Alp Avni Yelkenbiçer, iklim degisikliginden sosyoekonomik esitsizlige uzanan bir yelpazede çesitli sorunlarla yüzleserek hizla degisen dünyada sürdürülebilir ihracatin büyük önem arz ettigini belirterek, “Bu dogrultuda ihracat yaparken ekonomik, çevresel, sosyal, yönetimsel, finansal ve finansal olmayan tüm riskleri dikkate almamiz gerektigini düsünüyoruz. Küresel tedarik zincirlerinde yasanan aksamalar nedeniyle ülkelerin tedarik güvenliklerini korumak istemesi bölgesel tedarik zinciri trendini hizlandirmaya devam ediyor. Bu dogrultuda ülkemiz cografi olarak Avrupa’ya yakinligi, teknolojik ve lojistik altyapisi, yetismis is gücü ve maalesef diyerek ekleyebilecegim yabanci kur cinsiden çok uygun yatirim ortamiyla bölgesel üretim üssü olmaya güçlü bir aday konumundadir. Tüm bu stratejik gelismeleri siraladiktan sonra ihracat ve özellikle katma degerli ihracat ekonomimiz açisindan da düze çikmanin reçetelerinden birisidir” dedi.



“Dis ticaret fazlasi verme hedefimiz var”

EGIAD üyelerinin yüzde 60’inin dogrudan ya da dolayli olarak ihracatin içerisinde oldugunu hatirlatan Yelkenbiçer, “Türk Eximbank bir yandan ihracatçilarin isletme ve yatirim finansmani ihtiyaçlarini karsilarken diger yandan alacak sigortasi ve türev ürünler ile ihracatçilarimizi tahsilat ve piyasa riskinden koruyarak faaliyetlerini sürdürmelerini saglamaktadir. Öte yandan iki hafta önce Türk Eximbank ve Türkiye Ihracatçilar Meclisi’nin (TIM) ortakligi ile faaliyete geçen Ihracati Gelistirme AS (IGE AS) kanimca 2022 için ihracatimizi artiracak bir baska önemli etken olacaktir. IGE AS kredi teminati olusturmakta sikinti yasayan ihracatçi KOBI’lere kefalet destegi saglayarak çözüm üretmeyi hedeflemektedir. Geçen yil Türk Eximbank’in ülke ihracatina destegi 46,1 milyar dolara ulasti. Dis ticaret fazlasi verme hedefimiz var ve bu dogrultuda ihracatçi KOBI’leri destekleyerek ve ihracatin tabana yayginlastirilmasini saglayarak hareket etmeliyiz” diye konustu.

EGIAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Fatih Dalkiliç’in moderatörlügünde gerçeklesen etkinlikte Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan ise bu yil ihracatçilara 50 milyar dolar sigorta ve kredi destegi hedefleri oldugunu, IGE AS olarak 22 milyar dolarlik paket açikladiklarini animsatti. Timurhan, “Faaliyetlerimize hiz vererek, sanayici ve ihracatçi isletmeleri tanimak, yakin iletisimle ve hizmetleriyle onlara daha fazla destek olmayi hedefliyoruz. En büyük alacak sigortasi sirketiyiz. Bunu önemsiyoruz. Hedefimiz alacak sigortasi verirken yeni ülkelere açilmalarini saglayarak desteklemektir” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan Hüseyin Egemen Kiliç ve Selma Altundis ise ürünler ve hizmetlere iliskin detayli bir sunum gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA