6 Bin TL Maasla Mermer Isçisi Bulunamiyor!

Bayburt’ta mermer isiyle ugrasan esnaf 6-7 bin TL maasla çalisacak eleman bulamiyor.

6 Bin TL Maasla Mermer Isçisi Bulunamiyor!
Bayburt’ta yasayan ve esnaflik yapan Bünyamin Beyazit, eleman bulamadigini ve bulduklari elemanin da kisa bir süre sonra isten ayrildigini söyledi.

Is arayan gençlere seslenen Beyazit, “Is var ama çalisan yok. 6-7 bin TL maas veriyoruz begenmiyorlar. Is yok diyenlere sesleniyorum buyursunlar is var, maas var, sigorta var, yemek var gelsinler çalissinlar” dedi.

12-13 elemanla islere yetisemedigini vurgulayan Beyazit, “Yardimci eleman bulma konusunda çok zorluklar yasiyoruz, özellikle son 5 yildir eleman bulamiyoruz. Yaz sezonunda bu sorun daha da yogun bir sekilde devam ediyor. Su anda yaklasik olarak 12-13 civarinda çalisanimiz var yine de yetmiyor. Yazin biz bu sayiyi 20-30 kisiye çikarmak istiyoruz ama çalisan yok" ifadelerini kullandi.

Sadece kendisinin elaman sorunu yasamadigini vurgulayan Beyazit, sanayi esnafi basta olmak üzere, farkli meslek kollarindaki arkadaslarinin da ayni sorundan sikayetçi olduklarini kaydetti.

Is bilmeyen gençlere ilk etapta asgari ücret vererek isi ögrettiklerini dile getiren Beyazit, is ögrendikten sonra maasta ciddi bir yükselisin oldugunu söyledi.



Sigortali isçi bulmanin eski dönemlere nazaran daha zor oldugunun altini çizen Beyazit, “Önceden herkes sigortam olsun da varsin maasim olmasin derdi simdi sigorta yapiyoruz, yeme-içme is yerine ait, üstüne bir de asgari ücretten fazla 6 bin ila 7 bin arasinda degisen maas veriyoruz yine de kimseyi bulup çalistiramiyoruz” seklinde konustu.

“Gençlerimiz issiz kalmasin”

Çalismak isteyen kisilerin is bilmelerinin önemi olmadigina deginen Beyazit, “Bizimle çalisacak kisilerin is bilip bilmemesi önemli degil, bizim için bir önem arz etmiyor. Bu kisileri biz yetistirebiliriz yetistirme esnasinda da asgari ücret veriyoruz, yaklasik 5-6 ay süre zarfinda isi ögrenmis oluyor. Ama çokça aramiza ragmen, sosyal medya üzerinden yazmamiza ragmen bir türlü eleman sikintimizi gideremedik” dedi.

Ortaögretimden sonra ailelerin çocuklarini sanat okullarina yönlendirmesi çagrisinda bulunan Beyazit, “Çok geç olmadan aileler çocuklarini sanat okullarina, bizlere yönlendirirlerse biz bu gençleri hem yetistiririz hem de ekonomiye katkilarini saglariz. Çocuklarimiz issiz kalmasin, bu vesileyle devletten yüklerini azaltmis oluruz” diye konustu.

"Mermer isini duyan korkuyor, çalismak istemiyor eskisi gibi agir isler degil"

Teknolojinin gelismesiyle birlikte mermercilik, tascilik gibi beden gücü gerektiren islerin kolaylastigina vurgu yapan Beyazit, "Insanlar istiyor ki masa basi bir isimiz olsun, yorulmayalim ama emeksiz yemek olmaz. Mermer atölyesinde çalisir misin dedigimde insanlar çekiniyor, korkuyor. Eskisi gibi sirtinda mermerle 5-6 kat çikmak yok, mermerleri yukari tasiyan portatif cihazlarimiz var hangi kata çikacaksa oraya çikariyor, teknolojinin nimetleri bunlar, bu nimetleri kullanarak isleri kolaylastiriyoruz. Gençler yeter ki çalissin, ekmek parasi kazansin. Is var, her isin bir zorlugu vardir muhakkak kolay is yok" ifadelerine kullandi.
Kaynak: İHA