MÜSIAD Ortakliginda Almanya'ya Ihracat

MÜSIAD Kirsehir üyesi Siperoglu Makina, ilk ihracatini Almanya’ya gerçeklestirdi.

MÜSIAD Ortakliginda Almanya'ya Ihracat
MÜSIAD Kirsehir Sube Baskani Ömer Ali Öz, salginin etkisiyle dünyada bozulan tedarik zincirlerine alternatif arayislari Türkiye’ye ilgiyi artirirken üretime devam eden Türk sirketlerinin ihracatta mevcut pazarlara yenilerini ekledigini söyledi.

Öz, "Türkiye ekonomisi, yil boyunca yüksek ihracat performansini sürdürdü ve rekorlara imza atti. Tedarik zincirlerine alternatif arayislari, Türkiye’ye ilgiyi artirirken üretime devam eden Türk sirketleri ihracatta mevcut pazarlara yenilerini ekledi. Geçen yilin ilk ayinda 15 milyar dolar olan Türkiye’nin ihracati, takip eden aylarda dalgali bir seyir izleyerek yükseldi ve kasimda 21,5 milyar dolarla tüm zamanlarin en yüksek seviyesine ulasti. Ocak-kasim döneminde ise ihracat yüzde 33,82 artisla 203 milyar 141 milyon dolara ulasarak, OVP hedefi olan 211 milyar dolara yaklasti. Son 12 aylik döneme bakildiginda ise Türkiye 221 milyar dolarlik dis satim gerçeklesti. Ülkemizin dis satimda yakaladigi bu basari, kendisini ihracatin ithalati karsilama oraninda da gösterdi. Ocakta yüzde 83 olan ihracatin ithalati karsilama orani, eylülde yüzde 89,1’e ulasirken ekimde tüm zamanlarin en yüksek degeri olan yüzde 93,4’e çikti" dedi.



2022’de 230 milyar dolarlik ihracat hedefleniyor

Türkiye’nin ihracatta önemli bir degisimin ve dönüsümün esiginde oldugunu aktaran Öz, "Geçen yil 115 milyar dolarlik pastayi Anadolu sehirleri gerçeklestirmis ve hala da gerçeklestirmektedirler. Üretimin Anadolu’da da artarak büyümesi hem Anadolu sehirlerinde hem de ülkedeki gelir dagiliminin adil olmasini saglayacaktir. Büyük sehirlere göçler azalacak Anadolu’da da ciddi bir istihdam artisi gerçeklesecektir. Ercan Siperoglu Makina Avrupa’da agir sanayi devi sayilan bir ülkeye ihracat yapabiliyorsa gelinen noktanin ne denli önemli oldugunu gösteriyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA